image

Ziekenhuisapparatuur kwetsbaar door standaardwachtwoorden

donderdag 19 mei 2016, 09:30 door Redactie, 2 reacties

Apparatuur in ziekenhuizen is kwetsbaar voor aanvallen doordat er vaak van standaardwachtwoorden gebruik gemaakt wordt. Dat stelt Deloitte aan de hand van onderzoek onder 24 ziekenhuizen uit 9 verschillende landen. Meer dan de helft van de ziekenhuizen blijkt standaardwachtwoorden te gebruiken om apparatuur te beveiligen.

Ook blijkt dat bijna de helft van de ziekenhuizen niet weet of hun apparatuur voldoet aan de aankomende Europese privacyregelgeving. Daarnaast geeft maar een vijfde van de onderzochte ziekenhuizen aan bij het merendeel van hun apparatuur gebruik te maken van een versleutelde verbinding met het netwerk om de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens te borgen.

In het geval er kwetsbaarheden in medische apparatuur worden gemeld, bijvoorbeeld door de Amerikaanse overheidsinstantie ICS-CERT, blijkt dat zo'n 80% van de ziekenhuizen niet te controleren of deze apparatuur bij hen in gebruik is. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat drie van de geïnterviewde ziekenhuizen het afgelopen jaar te kampen hebben gehad met malware.

Reacties (2)
19-05-2016, 13:06 door Anoniem
Ook gedeelde accounts komen met grote regelmaat voor. Ga dan maar eens puzzelen wie wat heeft gedaan. Maar ja in de papieren tijd kon je vaak ook zonder problemen bij dossiers.

De grootste zorg is een belabberde kwaliteit bij medische apparatuur (embedded). Backdoor accounts, geen encryptie, geen av support, geen DEP/ASLR, crypto en ga de hele lijst maar af. Gelukkig zijn er inmiddels diverse security communities die proberen om fabrikanten meer security bewust te maken.
19-05-2016, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ja in de papieren tijd kon je vaak ook zonder problemen bij dossiers.

Ja, soms had ik ze zelfs als patiënt zo kunnen meenemen. Maar dan waren ze wel kwijt geweest. En het had mij erg veel moeite gekost ze tig keer de kopiëren om de informatie te verspreiden. De techniek heeft veel problemen verlicht, maar dit probleem dus verergerd. En daar is men zich in de zorg onvoldoende van bewust, zeg ik afgaande op eigen ervaringen als patiënt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.