image

Beheerder vermeende cybercrime-marktplaats uitgeleverd aan VS

zaterdag 21 mei 2016, 07:27 door Redactie, 0 reacties

De Sloveense autoriteiten hebben een 29-jarige Armeniër die ervan wordt verdacht de beheerder van een vermeende marktplaats voor cybercriminelen te zijn aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Op de website Codeshop.su werden grote aantallen gestolen creditcardgegevens en inloggegevens voor internetbankieren verhandeld, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Volgens de aanklacht kocht de man gegevens van hackers die de data van banken en andere bedrijven hadden gestolen of via phishingaanvallen op particulieren hadden verkregen. Vervolgens werden de gegevens op Codeshop.su verkocht. De website liet potentiële kopers allerlei databases van gestolen data doorzoeken. Zo kon er op bank, land en soort betaalkaart worden gezocht.

De kopers gebruikten de gestolen gegevens voor het doen van frauduleuze online aankopen of plaatsten de betaalkaartdata op lege plastic kaarten waarmee vervolgens geld bij pinautomaten werd opgenomen. Volgens het ministerie gebruikte de Armenier een netwerk van partijen die online geld omwisselen en digitale valuta om de hackers die de gegevens aanleverden te betalen en de betalingen van de kopers te ontvangen. Op deze manier probeerde hij zowel zijn eigen identiteit als die van de betrokken kopers en verkopers te beschermen.

In totaal zouden erop de website gegevens van meer dan 181.000 bankkaarten zijn verkocht, waaronder gegevens van de kaarthouder, zoals e-mailadres, adresgegevens, telefoonnummer en naam. De fraude die met de gegevens werd gepleegd zou voor een schade van miljoenen dollars hebben gezorgd en duizenden slachtoffers wereldwijd hebben gemaakt. De Armeniër werd op 22 januari in Slovenië aangehouden en is gisteren aan de VS uitgeleverd. Vandaag zal hij voor een Amerikaanse rechter verschijnen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.