image

Onderzoek: senioren wil privacy deels inleveren voor veiligheid

woensdag 25 mei 2016, 08:48 door Redactie, 26 reacties

Senioren willen hun privacy deels inleveren als ze zich daardoor veiliger voelen, zo blijkt uit het KBO Veiligheidsonderzoek. Zo zijn technologische snufjes, zelfs die met enig Big Brother-gehalte, in en rond het huis populair. Senioren geven voor hun hun gevoel van veiligheid in huis en omgeving het cijfer 8,1

"Ouderen leveren graag een stukje van hun privacy in als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen wonen en veiliger wonen", zegt KBO-directeur Manon Vanderkaa. Voor zeven van de tien ondervraagde ouderen geldt dit. Vier van de tien ouderen maken gebruik van allerlei technologische snufjes die voorhanden zijn. Denk aan een videocamera bij de voordeur, een alarmsysteem dat in contact staat met een meldkamer en buitenverlichting met infrarood- en bewegingsmelders. Verder blijkt dat vier van de tien ouderen van de WhatsApp-buurtgroep gebruik maken.

Internationale ontwikkelingen hebben ook invloed op het gevoel van veiligheid. Dat veilige gevoel is bij een op de drie senioren kleiner geworden door de terroristische aanslagen van de laatste tijd. Maar liefst de helft van hen denkt hier nog wekelijks aan. Een enkele oudere geeft aan niet meer naar bijeenkomsten te gaan waar veel mensen aanwezig zijn en dat zij alerter zijn op straat en in de bus. Terrorisme baart bij 38% van de ouderen de meeste zorgen, gevolgd door de steeds grotere kloof tussen arm en rijk (20%), criminaliteit en het milieu (10%). Ondanks de zorgen voelen ouderen zich dit jaar veiliger in hun woonomgeving dan in voorgaande jaren

Reacties (26)
25-05-2016, 08:57 door Anoniem
Vreemd hoor! Deze senior denkt daar geheel anders over!
25-05-2016, 09:34 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd hoor! Deze senior denkt daar geheel anders over!
Dan begin je een eigen (tegen)onderzoek.
25-05-2016, 09:43 door 007
Nou, deze senior ook, ik vraag mij af hoeveel senioren er bij dit onderzoek betrokken waren.
25-05-2016, 09:43 door Anoniem
Lijkt mij heel stug, de Senioren hebben de nadelen daarvan namelijk al eerstehands mogen ondervinden... Dit vertelt mij ook dat de vraagstelling hun standpunt heeft verbogen!
25-05-2016, 10:10 door [Account Verwijderd]
Als ik mijn voordeur uitloop denk ik soms "Daar sta je dan tussen 17 miljoen andere mensen".

Privacy? Wat een onzin.

Alleen in de virtuele wereld laten we ons wijsmaken door de specialisten dat er nog zoiets als Privacy bestaat, of dat deze wordt bedreigd.
Allemaal 'Balderdash', 'Humbug'; koeterwaalse onzin.

Sinds het algemeen toegankelijke internet realiteit werd is het restantje Privacy in een vrije val omlaag gestort.
Cookies die je surfgedrag 'naar huis bellen', klakkeloos invullen van informatie, feitelijk van geen waarde voor de functionaliteit van de Site waar je een account aanmaakt. Wie dacht er in de beginjaren van Faecesbook - ja str..ntbook noem ik het - intensief over de penetratie van dit bedrijf in je privéleven na? Nagenoeg niemand.

Privacy inleveren? We leveren onze Privacy al in na onze geboorte op het moment dat onze ouders daarvan verplicht aangifte doen op het stadskantoor.
25-05-2016, 10:11 door Anoniem
Ik vraag me af in hoeverre de gemiddelde burger in staat is om een antwoord te geven, aangezien ze amper beseffen waar ze het over hebben. Just my €0,02...
25-05-2016, 10:51 door john west
(Vier van de tien ouderen maken gebruik van allerlei technologische snufjes die voorhanden zijn. Denk aan een videocamera bij de voordeur, een alarmsysteem dat in contact staat met een meldkamer en buitenverlichting met infrarood- en bewegingsmelders.)

Dit is meer preventie,dan een aantasting privacy !


Nog meer privacy opofferen is waanzin,het lijkt nu al bijna op de wereld van George Orwell 1984.

Goodbye vrijheid,de agressieve en gewelddadige hebben hun doel bereikt.
25-05-2016, 11:02 door Anoniem
Klopt voor het merendeel, ze hebben alleen geen flauw idee wat ze aan het doen zijn en wat de gevolgen zijn voor hun privacy en veiligheid.
De meeste gadgets wordt ze aangeraden door de omgeving zonder zich af te vragen of het ook zinnig is.
Sluiten alles aan op internet zonder 1 wachtwoord of instelling te veranderen.
Zo als printers, camera's, enz...Dus vrij toegankelijk voor iedereen.
Als ouderwets overkomen is wel het laatste wat ze willen horen uit de omgeving.

Ik heb het ze wel eens laten zien, dat ik zo goed als, kan zien waar ze zijn en op welk moment, dus ook of ze wel of niet thuis zijn.
En nog snappen ze het dan niet.
Elke privacy schendende functie laten ze aan staan in hun smartphone omdat ze geen flauw idee hebben wat de gevolgen zijn.
25-05-2016, 11:31 door Anoniem
Ik ben benieuwd of de mensen die bovenstaande reacties schreven het artikel ook goed hebben gelezen. Logisch dat je, indien je langer thuis wilt wonen, dit soort voorzieningen regelt. Of denk je dat je in een verzorgings- of bejaardentehuis (hun alternatief) soms meer privacy hebt.
25-05-2016, 11:33 door Anoniem
Nog meer privacy opofferen is waanzin,het lijkt nu al bijna op de wereld van George Orwell 1984.

Tja, en jij neemt indien je oud bent geen maatregelen die zorgen dat je langer zelfstandig thuis kan wonen, zoals genoemd in bovenstaand artikel, omdat je liever je zelfstandigheid opgeeft ? Dat noem ik pas waanzin (waarbij het alternatief je nog veel meer privacy kost).
25-05-2016, 12:12 door Anoniem
"Denk aan een videocamera bij de voordeur, een alarmsysteem dat in contact staat met een meldkamer en buitenverlichting met infrarood- en bewegingsmelders. Verder blijkt dat vier van de tien ouderen van de WhatsApp-buurtgroep gebruik maken."

Ik zie niet in hoe dit de privacy van de gebruiker verder schend???
25-05-2016, 12:34 door _R0N_
Wanneer ben je senior? Bij de lokale sportvereniging als je 30+ bent...

Ik kan me voorstellen dat ouderen (70+) hun privacy best willen opofferen voor veiligheid, die groep mensen is kwetsbaar en wil graag bescherming.
25-05-2016, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Klopt voor het merendeel, ze hebben alleen geen flauw idee wat ze aan het doen zijn en wat de gevolgen zijn voor hun privacy en veiligheid.
De meeste gadgets wordt ze aangeraden door de omgeving zonder zich af te vragen of het ook zinnig is.
Sluiten alles aan op internet zonder 1 wachtwoord of instelling te veranderen.
Zo als printers, camera's, enz...Dus vrij toegankelijk voor iedereen.
Als ouderwets overkomen is wel het laatste wat ze willen horen uit de omgeving.

Ik heb het ze wel eens laten zien, dat ik zo goed als, kan zien waar ze zijn en op welk moment, dus ook of ze wel of niet thuis zijn.
En nog snappen ze het dan niet.
Elke privacy schendende functie laten ze aan staan in hun smartphone omdat ze geen flauw idee hebben wat de gevolgen zijn.

Daarom zijn er ook awareness programma's voor senioren ontwikkeld. Schreeuwen dat mensen domme dingen doen helpt ze niet verder.

En je kunt niet altijd alles uitzetten in je smartphone.

Wat echte senioren betreft: zodra ze zorg nodig hebben, hebben ze nul privacy meer over. Ik heb dat aangezien bij mijn moeder, heb zelf ook wel eens in het ziekenhuis gelegen, nou dan is het idee dat ergens een onbekende misschien je gegevens over internet afluistert een stuk minder bedreigend. Dus ik snap die senioren wel.

De strenge zuster die jou eindeloos laat wachten tot je naar de wc mag, of de onverschillige verzorger die jou in je blote kont laat liggen terwijl de kok binnenkomt om je dieetlijst door te nemen, zijn een stuk concreter en veel vervelender dan al onze FUD verhalen over cyber security. We praten vanuit een luxe positie.
25-05-2016, 13:19 door Anoniem
Door _R0N_: Wanneer ben je senior? Bij de lokale sportvereniging als je 30+ bent...

Ik kan me voorstellen dat ouderen (70+) hun privacy best willen opofferen voor veiligheid, die groep mensen is kwetsbaar en wil graag bescherming.

Klopt en verlies van privacy zal hun ook veel minder lang blijven achtervolgen dan een jongere.

Al kun je wel op internet alle graven met foto van de grafstenen terugvinden (wat mij een beetje bevreemdt) maar daar heb je zelf geen last van als je daar ligt, neem ik aan. Ik vind dat als nabestaande wel vrij shocking, maar goed.
25-05-2016, 13:28 door Anoniem
Sorry,ik denk dat dit onderzoek een leugen is,ik wil niks inleveren aan privacy.
En ik zit ook niet op Facebook e.d.
25-05-2016, 15:51 door BadAss.Sx
A) hoeveel stukjes privacy hebben wij sinds 2001 al in moeten leveren omwille van onze veiligheid?

B) hoeveel is de terrorisme dreiging daarmee inmiddels afgenomen?

I rest my case!
25-05-2016, 16:39 door PietdeVries
Door Anoniem: Sorry,ik denk dat dit onderzoek een leugen is,ik wil niks inleveren aan privacy.
En ik zit ook niet op Facebook e.d.

Ik denk dat het merendeel hier de uitkomsten van het onderzoek verkeerd interpreteert...

Als je 80+ bent, en (inmiddels) alleen, dan realiseer je je dat als je op vrijdag avond uit je bed kukelt, en er toevallig niemand langs zal komen voor maandag-ochtend de aankleed-hulp, je tot die tijd op de grond ligt met je gebroken heup. Alleen. Zonder drinken, zonder wc. Dat kan voor veel mensen een angstige gedachte zijn, temeer daar het alternatief is dat je naar een bejaardentehuis verkast.

Stel nou dat een bedrijf je aanbiedt om je een paniek-knop om je nek te hangen, of en een camera in je woon- (of slaap-)kamer. Dan weet je dat iemand je komt helpen als er wat mis is. Daar lever je dan -kan ik me voorstellen- graag wat privacy voor in, want het alternatief (wegteren in een bejaardentehuis) is privacy-technisch nog een veel groter drama.

En het hoeft geen commercieel bedrijf te zijn, het kan ook je dochter of schoonzoon zijn die af en toe via internet kijkt of opa nog ademt - al was het alleen maar omdat opa te ver weg woont en wij het natuurlijk te druk hebben met gezin en facebook (oh nee - dat dan weer niet).
25-05-2016, 16:47 door Anoniem
@PietdeVries:

Over dat te ver wonen. Mijn moeder is er ook zo een. Beide zoons wonen in de regio Groningen maar moeder blijft in Friesland wonen. (230 km. vice versa) De oplossing is dat moeder in de buurt van haar zoons gaat wonen. Wil ze niet, doet ze niet, en volgens haar gaat het prima zo. Totdat... Tja, dan blijft eigen schuld dikke bult over.
25-05-2016, 16:55 door Anoniem
Ze verwarren dementerenden met senioren waarschijnlijk .
25-05-2016, 18:22 door Anoniem
Onderzoek: senioren wil privacy deels inleveren voor veiligheid
Welnee. 70 % van de senioren wil privacy deels inleveren voor veiligheid als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen wonen en veiliger wonen. Dat klinkt toch even anders.
Omdat je namelijk als je niet meer zelfstandig kan wonen anders misschien veel meer privacy moet gaan inleveren...
Jaja, de meeste "senioten" zijn ook niet gek hoor!
25-05-2016, 22:56 door Anoniem
Aufmachen, schnell. Ausweis bitte. Jeugdherinneringen van de senioren. Als de statelijke macht alles van je weet en weet wie je bent, waar je bent, hoe je denkt en wat je doet, dan is je vrijheid verloren en ben je ook niet meer veilig.
25-05-2016, 23:37 door Briolet
"Ouderen leveren graag een stukje van hun privacy in als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen wonen en veiliger wonen"

Het is de vraag of ze wel privacy inleveren, t.o.v. het alternatief. Want als dat alternatief een verzorgingstehuis is, hebben ze vrijwel geen privacy meer.
26-05-2016, 00:23 door Anoniem
Als je wel eens een inbraak hebt meegemaakt dan weet je dat dat een ingrijpende inbreuk op je privacy is. Dieven zijn je huis binnengedrongen, hebben overal rondgeneusd, je huis voelt een behoorlijke tijd niet veilig meer. Natuurlijk heb je het dan over veiligheid, maar je hebt het ook over privacy, de onveiligheid is namelijk de inbreuk op je persoonlijke levenssfeer, en dat *is* je privacy. De inbreuk die een groot en gerenommeerd beveiligingsbedrijf via een alarminstallatie op je privacy maakt is een stuk kleiner, van dat beveiligingsbedrijf kan je namelijk meer discretie verwachten dan van die inbreker.

Privacy tegenover veiligheid, het is een schijntegenstelling. Als je even stilstaat bij wat privacy betekent, je persoonlijke levenssfeer, het recht om met rust gelaten te worden, dan is het evident dat dat niet tegenover veiligheid staat maar er juist in hoge mate mee overlapt.

En het lijkt verdorie wel alsof iedereen, politici, politie, veiligheidsdiensten, en nu een seniorenorganisatie, denken dat die begrippen twee gescheiden domeinen betreffen. Dat is niet zo, je veiligheid en je privacy zijn innig met elkaar verweven.
26-05-2016, 16:51 door Anoniem
23:37 door Briolet: Het is de vraag of ze wel privacy inleveren, t.o.v. het alternatief. Want als dat alternatief een verzorgingstehuis is, hebben ze vrijwel geen privacy meer.
Bingo! :)

Anoniem 18:22
26-05-2016, 18:54 door Anoniem
keep your eyes on the road your hands upon the wheel
26-05-2016, 19:33 door Anoniem
I know the dream, that you're dreamin' of
I know the word that you long to hear
I know your deepest, secret fear
I'm a spy in the house of love
I know the dream, that you're dreamin' of
I know the word that you long to hear
I know your deepest, secret fear
I know everything
Everything you do
Everywhere you go
Everyone you know
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.