image

Afgeven vingerafdrukken blijft verplicht voor paspoort

woensdag 25 mei 2016, 15:56 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-05-2016, 17:10

Wie een paspoort aanvraagt moet zijn vingerafdrukken afgeven, zo heeft de Raad van State vandaag geoordeeld. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Nuth en Maastricht hebben volgens de Raad terecht aanvragen voor een paspoort buiten behandeling gelaten, omdat de aanvragers weigerden de daarvoor verplichte vingerafdrukken af te geven.

Op grond van een Europese verordening mag een paspoort slechts worden afgegeven als van de aanvrager een gezichtsopname en twee vingerafdrukken worden opgenomen op de chip van een paspoort. Burgemeesters mogen niet van deze regel afwijken, zo laat de Raad van State weten. De verordening staat bovendien niet toe dat een uitzondering wordt gemaakt op deze verplichting voor mensen die gewetensbezwaren hebben tegen de afgifte van hun vingerafdrukken.

Identiteitskaart

De burgemeesters van Utrecht, Amsterdam en De Fryske Marren hebben echter ten onrechte verschillende aanvragen voor Nederlandse identiteitskaarten buiten behandeling gelaten. Toen de aanvragen in deze zaken werden ingediend stond in de wet dat op een Nederlandse identiteitskaart ook een gezichtsopname en vier vingerafdrukken moesten worden opgenomen, omdat toen werd gedacht dat de Europese verordening ook op identiteitskaarten van toepassing was. Dat blijkt echter niet zo te zijn. "Zo bezien was er dus geen reden deze verplichting in de wet op te nemen", aldus de Raad van State.

Andere lidstaten eisen ook geen vingerafdrukken bij de afgifte van nationale identiteitskaarten. De minister van Binnenlandse Zaken heeft deze verplichting vervolgens uit de Paspoortwet geschrapt, omdat er ook verder geen goede reden voor was. De Raad van State gaat ervan uit dat dit ook al zo was toen de identiteitskaarten in deze zaken in 2010 en 2011 werden aangevraagd. "De inbreuk op het privéleven die werd gemaakt door de vingerafdrukken te eisen was ook toen dus niet nodig en daarom onrechtmatig."

Dit houdt in dat voor een identiteitskaart geen vingerafdrukken meer worden afgenomen en alleen de gezichtsopname decentraal mag worden opgeslagen. Dit is sinds januari 2014 ook zo in de Paspoortwet vastgelegd. Tegen de uitspraken van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Doorprocederen

Privacyorganisatie Privacy First betreurt het dat de Raad van State de opslag niet onrechtmatig heeft willen verklaren op principiële gronden, maar slechts op basis van technische ondeugdelijkheid. Privacy First zal de betreffende burgers dan ook adviseren om door te procederen richting het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Bovendien betreurt Privacy First het dat de Raad van State niet kritisch heeft willen oordelen over de risico's van de op-afstand-uitleesbare RFID-chip in paspoorten en identiteitskaarten. Ook dit aspect zal volgens de organisatie in Straatsburg alsnog succesvol kunnen worden aangekaart.

Reacties (7)
25-05-2016, 16:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-05-2016, 20:24 door Anoniem
OK, expliciet verklaart de RvS dus het afnemen van vingerafdrukken WEL een inbreuk op de privacy .... : "De inbreuk op het privéleven die werd gemaakt door de vingerafdrukken te eisen enz enz."
En dat alles op grond van "een europese verordening"...... Denk dat ik het referendum over uittreding maar ga ondertekenen.
25-05-2016, 20:36 door Anoniem
Door MAC-user:
Op grond van een Europese verordening mag een paspoort slechts worden afgegeven als van de aanvrager een gezichtsopname en twee vingerafdrukken worden opgenomen op de chip van een paspoort.
Wie weet moet je straks ook je DNA afgeven voordat je een paspoort krijgt.

da hedde gij allang gedaan jonge!
denkt moar eens goe na !

(i.v.m. de taalpuristen/fascisten, in dialect) ;)
26-05-2016, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem:
da hedde gij allang gedaan jonge!
denkt moar eens goe na !

Naar mijn weten hebben ze al DNA samples kunnen bijhouden sinds 1974.
27-05-2016, 00:04 door Anoniem
Door Anoniem: En dat alles op grond van "een europese verordening"...... Denk dat ik het referendum over uittreding maar ga ondertekenen.
Kijk dan verder dan dit ene onderwerp lang is. Mij is door de jaren heen opgevallen hoe vaak het juist de Europese regels (en dus politici) waren die de privacy bevorderden waar onze eigen regels en politici het af lieten weten.
28-05-2016, 01:53 door Anoniem
Door MAC-user:
Op grond van een Europese verordening mag een paspoort slechts worden afgegeven als van de aanvrager een gezichtsopname en twee vingerafdrukken worden opgenomen op de chip van een paspoort.
Wie weet moet je straks ook je DNA afgeven voordat je een paspoort krijgt.

... en moet je een stel handboeien en een bus pepperspray inleveren of voor de looptijd van je paspoort huren ...
02-06-2016, 12:15 door Anoniem
Ten onrechte wordt weer de indruk gewekt dat dit een gelopen strijd is. In NL zijn de rechtsmiddelen hiertegen uitgeput maar niet in Europa.
De advocaat van de biometrie-bezwaarden kondigt beroep aan bij dit Europese Mensenrechten-hof in Straatsburg en geeft hier zijn visie:
http://www.amsterdamfm.nl/verschillende-overwinningen-in-de-strijd-tegen-de-vingerafdruk/

Interessant is ook of mensen bij wie in deze periode onrechtmatig vingerafdrukken zijn afgetroggeld voor een ID-kaart nu gratis een schone nieuwe kunnen krijgen zonder boevenbehandeling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.