image

Politie pakt man op wegens tientallen internetoplichtingen

woensdag 25 mei 2016, 16:33 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft vorige week een 25-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van het plegen van tientallen internetoplichtingen en heling. Tegen de verdachte liep sinds februari dit jaar een rechercheonderzoek nadat er via het Landelijke Meldpunt Internetoplichting (LMIO) meerdere aangiften van internetoplichting waren gedaan. De man werd vorige week dinsdag op heterdaad aangehouden wegens heling.

Hij was eerder al aangehouden en veroordeeld voor andere internetoplichtingen. Tijdens het verhoor naar de helingszaak werd de man ook geconfronteerd met de internetoplichtingen. De verdachte bekende driehoeksoplichtingen te hebben gepleegd. De recherche houdt de verdachte verantwoordelijk voor tientallen van dergelijke driehoeksoplichtingen, zo maakte de politie vandaag bekend.

Driehoeksoplichtingen

Bij een driehoeksverkoop zijn drie partijen betrokken, waarbij één een advertentie plaatst voor een gezocht goed en een tweede partij die een goed te koop aanbiedt. De oplichter is de derde partij en zegt tegen de eerste partij dat hij in het bezit is van het gezochte goed. Hij komt vervolgens een verkoopprijs overeen. De oplichter neemt hierna contact op met partij twee die het goed aanbiedt en komt eveneens een verkoopprijs overeen.

Op verzoek van de oplichter wordt bij de betaling van het goed alleen een referentienummer genoteerd in plaats van de naam van het goed. De tweede partij levert het goed aan de oplichter zodra de betaling van de eerste partij is gedaan. Door deze vorm van oplichting weten beide partijen niet dat er een oplichter actief is geweest in de verkoop. De oplichter is daarbij moeilijk te achterhalen.

Volgens de politie wist de man het vertrouwen van de slachtoffers te wekken doordat er steeds fictieve namen werden gebruikt. Daarnaast ontvingen de benadeelden bijvoorbeeld een afbeelding van het goed, een track- en tracecode en een screenshot van de betaling. De politie kwam de verdachte op het spoor doordat de goederen, veelal mobiele telefoons, naar het woonadres in Den Haag werden verzonden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.