image

Blauwe envelop voor toeslagen verdwijnt vanaf 2017

zaterdag 28 mei 2016, 07:32 door Redactie, 20 reacties

Vanaf halverwege 2017 zal de Belastingdienst beginnen met het alleen nog digitaal verzenden van de definitieve toekenningsbeschikkingen (DT), ook al is dat praktisch en technisch nu al mogelijk, zo heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten (pdf).

"Op zichzelf is de DT een bericht dat zich goed leent voor volledig digitale verzending. Voor alle DT’s geldt dat zij niet alleen in de Berichtenbox worden bezorgd, maar ook op het portaal MijnToeslagen worden geplaatst. Het portaal wordt goed bezocht, met duidelijke uitschieters rond de betaaldata van toeslagen", aldus Wiebes. Hij stelt verder dat er daarnaast verschillende signalen zijn om mensen erop te attenderen als zij de digitale versie van hun DT in hun Berichtenbox nog niet hebben gezien.

Toch ziet Wiebes aanleiding om het digitaal verzenden uit te stellen. De aanleiding zit hem vooral in de planning van het DT-proces. Deze planning maakt dat de staatssecretaris een besluit over het uitsluitend digitaal verzenden van DT’s zou hebben moeten nemen voordat de Kamer het rapport van de Nationale Ombudsman en de reactie daarop heeft besproken. De Nationale Ombudsman stelde eerder dit jaar dat de Belastingdienst te snel gaat met het digitaliseren van de blauwe envelop en daarbij de belangen van mensen uit het oog heeft verloren die berichten niet digitaal kunnen of willen ontvangen.

Gebruiksgemak

Wiebes stelt dat het uitstel ook een voordeel heeft. Dit en komend jaar staan er namelijk verbeteringen voor MijnOverheid en de Berichtenbox gepland die het gebruiksgemak voor zowel burgers zelf als hun helpers moeten verbeteren. "Wat dit betreft is enige extra tijd aantrekkelijk", merkt de staatssecretaris op. Aan de andere kant wil hij het momentum behouden dat de afgelopen maanden met verschillende campagnes is gecreeerd. "Om daarvoor te zorgen zal ingezet worden op gerichte communicatie over digitale post via de Berichtenbox van MijnOverheid in de komende periode. Het is zaak om bij die communicatie ook andere overheidsorganisaties steeds meer te betrekken."

Digitaal contact met de Belastingdienst wordt volgens Wiebes steeds meer de norm. De afgelopen aangifteperiode is ruim 98% van de bijna 9 miljoen ontvangen aangiftes inkomstenbelasting digitaal binnengekomen via MijnBelastingdienst. Vorig jaar was dat nog 96%. Het gebruik van de aangifteapp is daarnaast toegenomen van 200.000 aangiftes vorig jaar naar ruim 350.000 dit jaar.

"Ik leid hieruit af dat veel mensen gewend zijn aan digitale communicatie of hierbij hulp weten te organiseren, en dat zij (of hun eventuele hulpverleners) het gemak daarvan op prijs stellen", laat Wiebes weten. "Dit is een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg, in een passend tempo en steeds met oog voor de groep mensen die de overstap naar digitaal minder gemakkelijk maakt." De volgende stap volgens de staatssecretaris is dan ook om de uitnodiging voor de belastingaangifte van 2016 alleen nog digitaal via de Berichtenbox te verzenden.

Reacties (20)
28-05-2016, 08:11 door karma4
Zelfs als er 0,1% niet digitaal gaat is er geen 100% sluitende situatie. En met de grote aantallen is 0,1% nog steeds een behoorlijk aantal. Hoe ga je daar mee om, dat is de kern met de vraag van de Ombudsman.
28-05-2016, 09:28 door Anoniem

"Ik leid hieruit af dat veel mensen gewend zijn aan digitale communicatie of hierbij hulp weten te organiseren, en dat zij (of hun eventuele hulpverleners) het gemak daarvan op prijs stellen", laat Wiebes weten. "
Het gemak van digitale communicatie op prijs stellen. Handige conclusie.
Maar het werd en wordt steeds moeilijker gemaakt om op een niet digitale manier te communiceren.
Welke conclusie trekt hij dan op de klachten hierover die bijvoorbeeld binnen komen
vanuit de consumentenbond of tv-programma kassa.
28-05-2016, 09:53 door Anoniem
Ik ben nog steeds niet wettelijk verplicht om een goed werkende en veilige computer aan te schaffen plus een internet aansluiting.

Regel dat eerst maar, misschien ga ik er dan nog eens over nadenken.
Ze kunnen wel zoveel willen maar dat houd niet in dat ik mij overal in moet schikken.
28-05-2016, 10:18 door Anoniem
"Blauwe envelop voor toeslagen verdwijnt vanaf 2017."

De toeslagen worden verzonden in witte enveloppen met een oranje opdruk.
De schrijver van dit verhaal heeft deze enveloppen op basis van zijn inkomen dus nog nooit gezien of laat gewoon geld liggen.
28-05-2016, 12:20 door Anoniem
Ok,ik heb nog alle twee,ik heb op mijn overheid al een voorlopige belasting aanslag gekregen voor de teruggaaf.
Ook heb ik er nog een blauwe enveloppe van gehad.
Dus nu doen ze nog alle twee,in 2017 krijg ik deze dingen dus enkel op mijn overheid.
Maar ja de belastingdienst denkt niet aan oudere mensen,of aan mensen die niet goed met een computer om kunnen gaan want die bestaan ook.
Ik vind gewoon dat men kan kiezen nog de blauwe enveloppe,of enkel digitaal.
28-05-2016, 12:26 door Briolet
Door karma4: Zelfs als er 0,1% niet digitaal gaat is er geen 100% sluitende situatie..

Wat jij probeert aan te halen is een heel andere discussie. De brief van Wiebes gaat niet over de 2% mensen die geen digitale toegang hebben, maar over de 98% de wel alles digitaal doet en en alles nu dubbel ontvangen. Die blijven het nog langer dubbel ontvangen dan eerder aangekondigd.
28-05-2016, 13:08 door Anoniem
Ik ben nog steeds niet wettelijk verplicht om een goed werkende en veilige computer aan te schaffen plus een internet aansluiting
Klopt niemand is wettelijk verplicht om een computer of internet verbinding te hebben, dit kan ook een inbraak zijn
op je inkomen.

Deze staatsman heeft er geen probleem mee dat je bij derde moet aankloppen om zaken met de belasting te doen.
En dan zullen we het nog maar niet over onveilige situatie's hebben, b.v de bibliotheek, mensen die niet zo
betrouwbaar zijn als je dacht, maar dat is geen probleem van een partij die het zelf ook niet zo nauw neemt met beveiliging.
28-05-2016, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben nog steeds niet wettelijk verplicht om een goed werkende en veilige computer aan te schaffen plus een internet aansluiting.
En daarom zijn er openbare computers welke je kunt gebruiken.

[q]Regel dat eerst maar, misschien ga ik er dan nog eens over nadenken.
Ze kunnen wel zoveel willen maar dat houd niet in dat ik mij overal in moet schikken.[/quote]Tja... Kop in het zand steken. Het komt er aan. Of je het nu wilt of niet. En als je hier kunt posten, heb je een Internet verbinding en heb je een computer. Dus meer heb je niet nodig.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, waarvoor de brief blijft bestaan. Maar de meest die hier op deze site komen, vallen hier niet onder. Ik wil niet is geen argument.....
28-05-2016, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben nog steeds niet wettelijk verplicht om een goed werkende en veilige computer aan te schaffen plus een internet aansluiting.
En daarom zijn er openbare computers welke je kunt gebruiken.

[q]Regel dat eerst maar, misschien ga ik er dan nog eens over nadenken.
Ze kunnen wel zoveel willen maar dat houd niet in dat ik mij overal in moet schikken.
Tja... Kop in het zand steken. Het komt er aan. Of je het nu wilt of niet. En als je hier kunt posten, heb je een Internet verbinding en heb je een computer. Dus meer heb je niet nodig.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, waarvoor de brief blijft bestaan. Maar de meest die hier op deze site komen, vallen hier niet onder. Ik wil niet is geen argument.....[/quote]
Misschien draai ik hier wel op een 386 computer met 1 van de 1ste versie van Linux die al jaren niet meer bijgewerkt wordt maar waarmee ik nog wel iets kan plaatsen hier. Dus zo onveilig als wat.
Gevonden bij de vuilnisbak die om de 3 min. uitslaat wegens oververhitting. Verstand hiervan heb ik natuurlijk niet.
En misschien ben ik wel bedlegerig waardoor ik mijn niet kan verplaatsen naar een openbare ruimte.
(weer net op tijd gered, eerst moet me pc nu afkoelen)
28-05-2016, 16:09 door Anoniem
En daarom zijn er openbare computers welke je kunt gebruiken.
Ja en dan ben je echt veilig bezig, criminelen lachen zich kapot, met dank aan WIebes.

Kop in het zand steken. Het komt er aan. Of je het nu wilt of niet. En als je hier kunt posten, heb je een Internet verbinding en heb je een computer. Dus meer heb je niet nodig.
Maar dat wil niet zeggen dat je daar gelukkig mee moet zijn, en zeker niet bij een overheid die niets met beveiliging heeft.
En als het verkeert gaat de schuld bij de gebruiker legt, zelf zijn ze nooit fout.

Als je na gaat dat dit een security site is dan zou je toch mogen verwachten dat in een reactie beveiliging
op een hoog niveau staat.
28-05-2016, 17:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben nog steeds niet wettelijk verplicht om een goed werkende en veilige computer aan te schaffen plus een internet aansluiting.

Je vergeet nog dat windows de verantwoordelijkheid bij jouw en de virusscanner-makers ( die je ook moet aanschaffen ) legt,
zonder goede virus scanner mag je zoiezo niet mee doen van de minister.

Katsjing dat is : virus scanner €100,- + windows €100,- + computer €300,- + 1 jaar internet €500,-
€ 1000,- minimaal om te beginnen.

groeten
28-05-2016, 17:43 door karma4 - Bijgewerkt: 28-05-2016, 20:59
Door Briolet: Wat jij probeert aan te halen is een heel andere discussie. De brief van Wiebes gaat niet over de 2% mensen die geen digitale toegang hebben, maar over de 98% de wel alles digitaal doet en en alles nu dubbel ontvangen. Die blijven het nog langer dubbel ontvangen dan eerder aangekondigd.
Briolet jouw aanname is dat het recht op een papieren versie bestaat. Die aanname is fout.
Ik zag een keer een opmerking van iemand die zij dat je dat je je niet kan afmelden voor mijnoverheid.nl dat vond ik raar en probeerde relevante links met tegendeel te vinden.

Ik vond:
- Logius is verlengstuk van BZK (minister Plasterk). Het is de IT architectuur en richtlijnen. De verassing: Verplichting voor iedereen in NL om digitaal te gaan communiceren De wet EBV https://www.logius.nl/fileadmin/logius/ns/diensten/mijnoverheid/presentaties/Presentatie_Webinar_dd29okt15_def.pdf

- Die wet is er november 2016 in de eerste kamer doorgedrukt. Er is een externe partij (niet de AP) voor toelichting gezocht.https://www.internetconsultatie.nl/besluit_persoonsgegevens_elektronische_diensten/document/1841
Vanaf blz 27 privacy en de rechten van de mens (EVRM). Citaat bldz 28:
"Artikel 8 van het EVRM beschermt het recht op respect voor het privéleven. Dit recht is evenwel niet absoluut. Ingevolge artikel 8 van het EVRM is een inmenging in de uitoefening van dit recht gerechtvaardigd, wanneer deze bij de wet is voorzien, tegemoet komt aan een legitiem doel en in een democratische samenleving noodzakelijk is in verband met een of meer in het tweede lid genoemde belangen."
Vervolgens wordt de mogelijkheid tot de uitzondering als argument gebruikt om het geheel aan de kant te schuiven. Die is pijnlijk en volgens mij een bedreiging voor een werkende democratie.
Ik zag ergens dat het getekend was door Ad v van de Steur. Plasterk en Wiebes

- De AP (Jacob Kohnstamm) heeft geprotesteerd op dat advies naar die externe partij.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/z2015-00766_brief.pdf

- Vandaag http://nos.nl/artikel/2107627-wolfsen-volgt-kohnstamm-op-als-voorzitter-autoriteit-persoonsgegevens.html De baas van de AP blijkt dus Ad van de Steur te zijn.
Je zou het haast kunnen zien als het verwijderen van een onwelgevallige luis in de pels.

Ik red me digitaal wel. Het uitsluiten van groepen in de maatschappij vind ik niet correct net zo min als de politieke controle op dat soort wetten bij invoering nu zo te zien ontbreekt.
28-05-2016, 18:10 door Anoniem
Van mij mogen ze best stoppen met het zenden van de blauwe enveloppen zolang ze de witte maar blijven zenden met volledige informatie erin en geen teasers zoals ze momenteel doen.

Leuk is het niet maar ook niet gemakkelijk.
28-05-2016, 19:28 door Anoniem
Ik wil niet is een uitstekend argument. Zelf heb ik jaren voor de overheid gewerkt (blij dat ik weg ben).
Maar de overheid heeft het op ict gebied totaal niet voor elkaar. Na 4 jaar kan ik nog steeds inloggen op hun server met mijn account. Ik kan bij gegevens die ik niet meer zou moeten mogen zien.

Dus een digitale inbox bij de overheid? Digi-d? Niet aan beginnen want het is totaal niet betrouwbaar!
29-05-2016, 01:03 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf heb ik jaren voor de overheid gewerkt - Maar de overheid heeft het op ict gebied totaal niet voor elkaar. Na 4 jaar kan ik nog steeds inloggen op hun server met mijn account. Ik kan bij gegevens die ik niet meer zou moeten mogen zien.
Ik nodig je uit om al dan niet anoniem een melding te doen bij de autoriteit persoonsgegevens. Dit klinkt als een datalek. Met je woorden 'totaal niet voor elkaar' wek je de suggestie te weten dat je niet de enige bent van wie het account onterecht nog werkt. Kan je vast onderbouwen dan een enkel voorbeeld te noemen?
29-05-2016, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem:
En daarom zijn er openbare computers welke je kunt gebruiken.
Ja en dan ben je echt veilig bezig, criminelen lachen zich kapot, met dank aan WIebes.
Maar is het ook al groot misbruikt? Of heben we het over incidenten? Volgens mij is hier nog niet zoveel misbruik van gemaakt.


Kop in het zand steken. Het komt er aan. Of je het nu wilt of niet. En als je hier kunt posten, heb je een Internet verbinding en heb je een computer. Dus meer heb je niet nodig.
Maar dat wil niet zeggen dat je daar gelukkig mee moet zijn, en zeker niet bij een overheid die niets met beveiliging heeft.
En als het verkeert gaat de schuld bij de gebruiker legt, zelf zijn ze nooit fout.

Als je na gaat dat dit een security site is dan zou je toch mogen verwachten dat in een reactie beveiliging
op een hoog niveau staat.
Maar meningen en aannames zijn weer iets anders. Die worden hier te veel als feiten neer gezet.
29-05-2016, 21:34 door Anoniem
Er is hier weer veel lawaai over arme bejaarden. Als iedereen die zo begaan is met hun lot, er nou eens eentje adopteert zoals Adrian Mole deed met Bert Baxter, dan zijn er gelijk veel minder eenzame bejaarden.

Over de online aangifte was dit jaar ook zoveel te doen. Toch kon je ook een papieren aangifteformulier aanvragen. Enig idee hoe vaak dat gebeurd is? Juist.
Best lastig, zo'n papieren biljet in gaan zitten vullen voor je principes. En op het forum weten ze toch niet dat je stiekem wel online aangifte hebt gedaan...

Gek genoeg vindt anderzijds iedereen weer dat de overheid efficienter moet werken. Ik zie daar toch iets wringen.
30-05-2016, 10:21 door Anoniem
Wiebes, die rare kwiebus, snapt nog steeds niet dat er mensen zijn zoals mijn 80 jarige moeder die dit niet snappen en geen computer hebben omdat ze niet weten hoe ze zo'n ding moeten bedienen/gebruiken. WIEBES DENK EENS EEN KEER NA!!!!
30-05-2016, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem: Er is hier weer veel lawaai over arme bejaarden. Als iedereen die zo begaan is met hun lot, er nou eens eentje adopteert zoals Adrian Mole deed met Bert Baxter, dan zijn er gelijk veel minder eenzame bejaarden.

Over de online aangifte was dit jaar ook zoveel te doen. Toch kon je ook een papieren aangifteformulier aanvragen. Enig idee hoe vaak dat gebeurd is? Juist.
Best lastig, zo'n papieren biljet in gaan zitten vullen voor je principes. En op het forum weten ze toch niet dat je stiekem wel online aangifte hebt gedaan...

Gek genoeg vindt anderzijds iedereen weer dat de overheid efficienter moet werken. Ik zie daar toch iets wringen.

Ik ben voorstander van papieren werk, maar de belastingdienst heeft mij aangetoond, nog slechter met papier om te gaan. In de tijd dat ik nog op papier aangifte deed, heeft men het gepresteerd, om bij 3 van 4 aangiftes, de berekening van de hypotheekrente kwijt te raken, gevolg: een aanslag om het reeds ontvangen voorschot terug te betalen, i.p.v. de nabetaling van het restant aan te kondigen. Dus, bezwaar aantekeenen, gegevens opnieuw opsturen en hopen dat het goed komt. (was ook zo).

De electronische manier lijkt minder problemen op te leveren, maar idd ik ken bejaarden, die afhankelijk zijn van een derde voor hun digitale aangifte. Die mensen zitten er ook echt op te wachten, dat anderen inzage hebben in hun financiele situatie, of ze nu een groot spaartegoed hebben, of arm zijn als een kerkrat.... Hoezo schending van de privacy?
30-05-2016, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: "Blauwe envelop voor toeslagen verdwijnt vanaf 2017."

De toeslagen worden verzonden in witte enveloppen met een oranje opdruk.
De schrijver van dit verhaal heeft deze enveloppen op basis van zijn inkomen dus nog nooit gezien of laat gewoon geld liggen.

Mijn vrouw en ik hebben beide een blauwe enveloppe gekregen waar in stond wat we terug hebben gekregen .
Misschien waren de witte enveloppe op ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.