image

CDA: regering moet modernisering stemproces leiden

zaterdag 28 mei 2016, 07:08 door Redactie, 7 reacties

De regering moet zelf de regie nemen bij het moderniseren van het stemproces, zo vindt het CDA. Tijdens de behandeling van het initiatiefvoorstel Elektronisch stemmen van het VVD-Kamerlid Taverne drong het CDA op zorgvuldigheid aan rondom het stemproces.

Het initiatiefvoorstel maakt het mogelijk om te experimenteren met het elektronisch printen en tellen van stemmen. Uit de antwoorden van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Taverne op vragen uit de Kamer bleek echter dat veel nog onduidelijk is, zowel wat betreft de experimenten zelf als de benodigde technologie. Daarnaast zijn de kosten nog niet in kaart gebracht. Het CDA vindt het dan ook niet verantwoord als dit wetsvoorstel nu al uitgevoerd zou worden.

Volgens CDA-Kamerlid Amhaouch gaat Taverne ook wel erg makkelijk voorbij aan de kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Kiesraad. Die vinden dat het invoeren van elektronisch stemmen pas aan de orde is 'als gedegen nader onderzoek naar de effecten heeft plaatsgevonden'. Minister Plasterk zei namens het kabinet dat het draagvlak voor het initiatiefvoorstel gering is, en de kosten niet opwegen tegen de snelheidswinst.

Het CDA zegt het wel wenselijk te vinden om te experimenteren met elektronisch stemmen, maar alleen als dit onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt vormgegeven. Amhaouch diende daarom een motie in waarin hij de regering verzoekt om voorstellen te doen voor wijzigingen van het verkiezingsproces om het stemmen en het tellen van de stemmen efficiënter te laten verlopen en de toegankelijkheid van het stemproces te vergroten.

Reacties (7)
28-05-2016, 08:08 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 28-05-2016, 08:25
Waarom moet ook alles wat nu aantoonbaar goed is, worden "gemoderniseerd"?

Het aantal aangiften voor internetcriminaliteit daalt terwijl het aantal meldingen bij de fraudehelpdesk stijgt [1]. Als je nou zonodig wilt aantonen dat jouw partij niet conservatief is, moderniseer dat dan i.p.v. belastingeld en "politieke energie" te verspillen aan non-issues en erger, het stemproces onbetrouwbaarder te maken dan het nu is.

[1] http://www.nu.nl/internet/4268482/aantal-aangiftes-internetoplichting-daalt-sterk.html
28-05-2016, 09:48 door Anoniem
Als het aantal aangiftes daalt, en het aantal meldingen bij de fraudedesk stijgt, dan kan dat maar 1 ding betekenen.
Dat de politie dus vrijwel niets doet met jouw aangifte, en het al snel een civiele zaak noemt, waardoor mensen hun heil ergens anders gaan zoeken.

En het woord moderniseren kan ik inmiddels niet meer horen, meer dan een openbare test ruimte zijn we niet.
Gaat het fout, dan is er nooit iemand voor ter verantwoording te roepen maar bedenken ze weer wat nieuws.
Never change a winning team.
28-05-2016, 10:11 door Anoniem
Door Erik van Straten: Waarom moet ook alles wat nu aantoonbaar goed is, worden "gemoderniseerd"?

Als je nou zonodig wilt aantonen dat jouw partij niet conservatief is, moderniseer dat dan i.p.v. belastingeld en "politieke energie" te verspillen aan non-issues en erger, het stemproces onbetrouwbaarder te maken dan het nu is.

De belangrijkste reden waarom er zoveel "politieke energie" aan dit non-issue besteed wordt terwijl "het draagvlak voor het initiatiefvoorstel gering is, en de kosten niet opwegen tegen de snelheidswinst", is eigenbelang.
Dan komen ze op de verkiezings-avond nog op een redelijk tijdstip (22.00 of 23.00 uur) met hun gezicht op tv.
Het is gewoon egocentrisch gedrag van politici.
Welke behoefte/belang van de burger wordt hier mee gediend?
Wat is er zo erg aan dat de uitslag de volgende ochtend pas bekend gemaakt wordt?
Zelf verspillen ze vervolgens maanden om een kabinet te vormen en "aan het werk" te gaan.

Is het niet in het "staatsbelang" dat er nu eindelijk eens opgehouden wordt met dit soort heilloze politieke projecten en verspilling van belastinggelden. Ga eens wat nuttigs doen. (Los bv de pensioenproblemen of de zorgkosten-problematiek op)
28-05-2016, 17:10 door Anoniem
De beste bijdrage over de veiligheid van electronisch stemmen (nee, dat kan nagenoeg niet veilig), staat op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=JY_pHvhE4os Schitterende analyse en een must voor ieder Kamerlid dat moties indient.
29-05-2016, 15:04 door Reinder
Noem me paranoide, noem me krankzinnig, maar het is mijn vaste overtuiging dat de enige reden waarom de staat graag electronisch wil stemmen is dat het dan aanzienlijk veel makkellijker wordt om de uitslag te manipuleren. Ik bedoel dan niet volkomen anders maken, het zou teveel opvallen als de uitslag significant afwijkt van de opiniepeilingen. Maar een handvol zetels hier eraf een handvol daar er bij. Een kiesdrempeltje zus of een kiesdeler zo, dat soort manipulatie.
Een ieder die de moeite neemt het aantal doofpotten dat de overheid inmiddels verzameld heeft te bekijken kan haast niet anders dan de conclusie trekken dat de top van de overheid (ik doel hier bewust niet op een goedwillende eenvoudige ambtenaren e.d.) corrupt is en handeld uit eigenbelang. Denken dat de staat wel bereid is om -letterlijk- over lijken te gaan als het aankomt op fotorolletjes uit Srebrenica, pedofilie-netwerken bij het justitie, bewust achtergehouden bonnetjes, neergehaalde vliegtuigen en dergelijke, maar wel volkomen eerlijk is als er verkiezingen zijn is in mijn opinie op het domme af naief.
30-05-2016, 11:06 door Anoniem
Door Reinder: Noem me paranoide, noem me krankzinnig, maar het is mijn vaste overtuiging dat de enige reden waarom de staat graag electronisch wil stemmen is dat het dan aanzienlijk veel makkellijker wordt om de uitslag te manipuleren. Ik bedoel dan niet volkomen anders maken, het zou teveel opvallen als de uitslag significant afwijkt van de opiniepeilingen.

Ik denk dat dit is waarom sommige partijen wat huiverig/voorzichtig zijn met elektronisch stemmen. Dit is namelijk een keer gebeurt bij de landelijke verkiezingen toen we nog stemcomputers gebruikten. De politiek weet dit (zeer sterk vermoeden), maar zoals het een "brave ambtenaar betaamt" houden ze netjes hun mond tegen het volk.

Overigens wat die opinie peilingen betreft. Dan zorg je gewoon dat er een andere peiling is die al afwijkt van de echte exit polls. Door gebruik te maken van zogenaamde leugenfilters. Is bij die verkiezingen toen ook gedaan. Daardoor viel het de gemiddelde burger niet zo snel op dat de fraude live op tv was. En mij des te meer :P
31-05-2016, 01:28 door wolftail
Door Reinder: Noem me paranoide, noem me krankzinnig, maar het is mijn vaste overtuiging dat de enige reden waarom de staat graag electronisch wil stemmen is dat het dan aanzienlijk veel makkellijker wordt om de uitslag te manipuleren. Ik bedoel dan niet volkomen anders maken, het zou teveel opvallen als de uitslag significant afwijkt van de opiniepeilingen.
Zeker weten dat dit gaat gebeuren, als electronisch stemmen erdoor wordt gedrukt. Dit is ook de enige reden, bezuinigen is een farce. Met potlood stemmen is goedkoper en controleerbaar.
Bij de laatste verkiezingen met stemcomputer was een draadje doorgeknipt van de knop van een partij, die niet zo goed "in de markt lag" zullen we maar zeggen. Iedereen die een stem uitbracht op die partij, stemde eigenlijk voor joker.
Dat gaat straks nog vaker gebeuren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.