image

Experiment met elektronisch stemmen nog onzeker

vrijdag 27 mei 2016, 14:34 door Redactie, 15 reacties

Het is nog onzeker of er tijdens komende verkiezingen met elektronisch stemmen wordt geëxperimenteerd zoals de VVD wil. VVD-Kamerlid Taverne wil experimenten met elektronisch stemmen via een initiatiefwetsvoorstel realiseren. Elektronische voorzieningen bij de verkiezingen moeten volgens hem voor minder verkeerd uitgebrachte stemmen zorgen en stemmen sneller en met minder fouten tellen.

Hiervoor wil het VVD-Kamerlid stemprinters gecombineerd met elektronisch tellen gaan inzetten. Of Taverne voor zijn wetsvoorstel een Kamermeerderheid krijgt is echter nog onzeker, zo blijkt uit een debat dat deze week in de Tweede Kamer plaatsvond. SP-Kamerlid Van Raak en PvdA-Kamerlid Fokke stellen dat de industrie eerst de benodigde apparatuur moet ontwikkelen. Volgens Taverne gebeurt dat pas als een experiment wettelijk is geregeld.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft als adviseur van de Kamer geen bezwaar tegen het wetsvoorstel. Of er daadwerkelijk een experiment komt hangt echter van de marktverkenning, financiering en het draagvlak af, zo laat hij weten. D66-Kamerlid Koser Kaya is bang dat het gebruik van stemprinters een gevaar vormt voor het stemgeheim. Taverne benadrukt dat het niet de bedoeling is dat uitgebrachte stemmen worden vastgelegd in een machine.

PVV-Kamerlid Bosma vreest voor hoge kosten. De landelijke invoering gaat mogelijk 250 miljoen euro kosten. Taverne stelt echter dat het voorgestelde experiment juist meer inzicht moet geven in de te verwachten kosten. Het VVD-Kamerlid rekent ook op kostenbesparingen doordat er minder mensen nodig zijn in de stemlokalen. De precieze invulling van het experiment moet op een later moment worden uitgewerkt, vooral omdat de benodigde apparatuur nog moet worden ontwikkeld.

Stembiljet

Deze week vond erin de Kamer ook een debat plaats over een experiment met een nieuw stembiljet. Het nieuwe stembiljet is minder groot waardoor het voor zowel stemmers als tellers beter te hanteren is. Verder kunnen blinden door het nieuwe stembiljet zonder hulp stemmen en is het geschikter voor laaggeletterden. VVD-Kamerlid Veldman vraagt waarom er wordt geïnvesteerd in stemmen met papieren biljetten. Veldman vindt dat de minister een verouderd systeem probeert "op te pimpen".

Bij de Kamer loopt op dit moment ook de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel van VVD'er Taverne voor nieuwe experimenten met elektronisch stemmen. Dat er tegelijkertijd wordt gewerkt aan experimenten met nieuwe papieren biljetten en met elektronisch stemmen vindt Plasterk echter geen bezwaar. Hij verwacht dat het voorlopig niet komt tot elektronisch stemmen. En volgens hem zal er bij elektronisch stemmen altijd ook een goede papieren back-up nodig zijn, voor als het elektronische systeem uitvalt.

Digitaal stemmen

GroenLinks-Kamerlid Voortman diende ook nog een motie (pdf) in voor de experimenten met een nieuw stembiljet. Ze roept de regering namelijk op om de mogelijkheden voor digitaal stemmen te onderzoeken en te betrekken bij de lopende pilot voor Idensys, een nieuw systeem voor het digitaal zakendoen met de overheid. "Mede gelet op de toegankelijkheid van het stemproces voor mensen met een handicap is het van belang dat wordt toegewerkt naar de mogelijkheid van het uitbrengen van een stem bij verkiezingen via de digitale weg", zo schrijft ze. Op 31 mei stemt de Kamer over beide experimenten en de motie van Voortman.

Reacties (15)
27-05-2016, 14:42 door Anoniem
Doe het nou gewoon niet... Nu worden de systemen nog niet op het internet aangesloten. Maar dat zal ongetwijfeld de volgende stap worden. En dan kun je niet meer terug. We begrijpen toch allemaal wel dat elektronisch stemmen kwetsbaar is voor manipulatie en corruptie?

Oh wacht, het komt van de VVD.
27-05-2016, 15:37 door Reinder
Met electronisch stemmen kan de staat straks wel veel sneller, makkelijker, efficienter en goedkoper frauderen, dus ik snap niet waarom het al zo lang op zich laat wachten.
27-05-2016, 15:41 door Anoniem
Elektronische voorzieningen bij de verkiezingen moeten volgens hem voor minder verkeerd uitgebrachte stemmen zorgen
zoals gewoonlijk (bij politic) mis ik een onderbouwing met cijfers.

Hoeveel verkeerde stemmen zijn er bij verkiezingen uitgebracht?
En hoveel daarvan zijn per ongeluk verkeerd uitgebracht?
Dit deze groep (misgelopen) stemmen zo groot dat het deze investering verantwoord maakt?


Het VVD-Kamerlid rekent ook op kostenbesparingen doordat er minder mensen nodig zijn in de stemlokalen.

Ik zou de berekening van dhr Taverne wel eens willen zien. Hoeveel geld gaat gemeenten hier dan mee uitsparen?
En weegt dit tegen de investering op?
Stembureau-leden krijgen namelijk een dag-vergeoding. En hebben zitting bij toerbeurt gedurende de dag. IK zie dus niet hoe de kosten zullen dalen.

Dhr. taverne is er allemaal losse flodders als argumenten bij aan het halen om zijn zin te krijgen.
Misschien dat de NRC eens een fact-check kan doen over de uitlatingen van deze politicus?
27-05-2016, 16:33 door Anoniem
Als dit plaats vindt, is de democratie eindelijk op een nog zieligere manier afgeknuppeld dan met sommige zeehondjes gebeurt.
27-05-2016, 16:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-05-2016, 17:46 door Anoniem
Why Electronic Voting is a BAD Idea - Computerphile - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

voor de gene die nog het idee heeft dat dit wel eens geen goed idee kan wezen.
27-05-2016, 17:53 door Anoniem
Snap nog steeds niet waarom we niet over gaan op optical scanning stembiljetten. Net als de Cito toets van de basisschool. Gewoon een vakje invullen met een HB potloodje.

Die biljetten kan je machinaal tellen (dus lekker snel), je hebt een papieren bewijsstuk (in geval je het zou willen hertellen), en door de combinatie van die twee kun je zowel geautomatiseerde als manuele audits doen op het resultaat (mocht daar behoefte aan zijn).
27-05-2016, 18:24 door Anoniem
'Het VVD-Kamerlid rekent ook op kostenbesparingen doordat er minder mensen nodig zijn in de stemlokalen.'

Bij mijn weten zijn dat vrijwilligers.
27-05-2016, 21:44 door Anoniem
Door Anoniem: Snap nog steeds niet waarom we niet over gaan op optical scanning stembiljetten. Net als de Cito toets van de basisschool. Gewoon een vakje invullen met een HB potloodje.

Die biljetten kan je machinaal tellen (dus lekker snel), je hebt een papieren bewijsstuk (in geval je het zou willen hertellen), en door de combinatie van die twee kun je zowel geautomatiseerde als manuele audits doen op het resultaat (mocht daar behoefte aan zijn).

Dat is ook het plan. Er moet een "stemprinter" komen die een biljet afdrukt met je stem er op en verder niks anders doet.
Die biljetten gooi je in een stembus en worden dan machinaal geteld.

Het enige probleem is dat er clueless bedrijven zoals Nedap meedingen die dan weer foute ontwerpen maken die
bijvoorbeeld werken met een barcode. Die moeten afgeserveerd worden en vervangen door bedrijven die het wel
snappen en die een OCR biljet afdrukken wat de kiezer dus zelf kan controleren.

Ook moet de neiging onderdrukt worden om die stemprinter meer te laten doen dat biljetten printen. Dus niet
bijvoorbeeld meteen even tellers laten bijhouden die aan het eind van de dat als voorlopige uitslag kunnen worden
doorgebeld.

Als dat allemaal goed geregeld is dan is het best een veilig systeem en het maakt de hele procedure een stuk
sneller en correcter. Met handmatig tellen worden veel fouten gemaakt die je in een dergelijk systeem niet hebt.
27-05-2016, 22:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Elektronische voorzieningen bij de verkiezingen moeten volgens hem voor minder verkeerd uitgebrachte stemmen zorgen
zoals gewoonlijk (bij politic) mis ik een onderbouwing met cijfers.

Hoeveel verkeerde stemmen zijn er bij verkiezingen uitgebracht?
En hoveel daarvan zijn per ongeluk verkeerd uitgebracht?
Dit deze groep (misgelopen) stemmen zo groot dat het deze investering verantwoord maakt?

Je weet toch dat 60% tegen het Oekraine associatie verdrag gestemd heeft ?
Zoveel verkeerde stemmen willen ze niet nog eens hebben ...
27-05-2016, 23:20 door Anoniem
Volgens mij moeten een paar mensen verplicht kijken naar deze presentatie:

https://media.ccc.de/v/31c3_-_6344_-_en_-_saal_1_-_201412281400_-_security_analysis_of_estonia_s_internet_voting_system_-_j_alex_halderman
28-05-2016, 12:30 door Anoniem
Tja,electronisch stemmen kan heel goed,maar ja in de hele informatica zijn hackpogingen mogelijk.
Niets is waterdicht,vandaar dat ook computerfabrikanten en softwarefabrikanten steeds updates voor hun hard,en software uitbrengen.
De technologie gaat vooruit,en hacken en beveiligen blijft toch steeds een kat en muisspel.
29-05-2016, 15:13 door Reinder
Door Anoniem: Tja,electronisch stemmen kan heel goed,maar ja in de hele informatica zijn hackpogingen mogelijk.
Niets is waterdicht,vandaar dat ook computerfabrikanten en softwarefabrikanten steeds updates voor hun hard,en software uitbrengen.
De technologie gaat vooruit,en hacken en beveiligen blijft toch steeds een kat en muisspel.

Nope. Electronisch stemmen kan niet heel goed. De al eerder geposte korte maar zeer informatieve video (https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI ) legt goed uit wat sommige van de fundamentele problemen zijn met electronisch stemmen. Naast de in de video genoemde problemen zijn er nog meerdere, maar die in de video is genoeg om de conclusie te trekken dat het niet kan. Het kan domweg niet.
30-05-2016, 11:16 door Anoniem
Is dit een nieuwe manier om de opkomst van de PVV om een of andere manier niet de grootste te worden. (frauderen dus van de overheid) zodat we volgend jaar Mei weer lekker met Rutte opgescheept zitten. Gewoon op papier stemmen electronisch stemmen met de eerst volgende gemeenteraad verkiezingen proberen.!!
30-05-2016, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit een nieuwe manier om de opkomst van de PVV om een of andere manier niet de grootste te worden. (frauderen dus van de overheid) zodat we volgend jaar Mei weer lekker met Rutte opgescheept zitten. Gewoon op papier stemmen electronisch stemmen met de eerst volgende gemeenteraad verkiezingen proberen.!!

Dan liever bij de eerstvolgende Europese- of Provinciale verkiezingen. Daar komt toch geen hond op af. En de groeperingen die afhankelijk zijn van de uitslag, hoor je toch nooit.

Bij de Tweede Kamer-verkiezingen zitten de politici in Den Haag om een uitslag te springen (anders zou dit voorstel niet zo belangrijk voor ze zijn), en bij de Gemeenteraad-verkiezingen zijn dat de lokale partijen. Het zogenaamde "lokale feestje".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.