image

Aleid Wolfsen nieuwe voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens

vrijdag 27 mei 2016, 17:12 door Redactie, 9 reacties

Aleid Wolfsen is de komende vijf jaar de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aan de ministerraad gemeld. De benoeming gaat in op 1 augustus 2016 en is voor een periode van vijf jaar en kan eenmaal met vijf jaar worden verlengd.

Wolfsen was eerder rechter in Amsterdam en vicepresident van de rechtbank Haarlem. Van mei 2002 tot 2008 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarna tot 2014 burgemeester van Utrecht. Hij kwam verschillende keren negatief in het nieuws. Zo liet hij in 2009 zo'n 132.000 exemplaren van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht vernietigen. Ook raakte hij in opspraak vanwege zijn rol in de kwestie van een Romafamilie en een weggepest homostel.

Naast zijn toekomstige voorzitterschap van de Autoriteit Persoonsgegevens blijft Wolfsen onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van muziekrechtenorganisatie Sena, Jantje Beton en de Stichting de Basis voor veteranenzorg. Ook is hij rechter-plaatsvervanger en op dit moment nog voorzitter van de Staatscommissie Herijking ouderschap. Eerder was Wolfsen al verbonden aan de Autoriteit Persoonsgegevens als lid van de Raad van Advies van wat toen nog het College bescherming persoonsgegevens heette. Hij volgt nu Jacob Kohnstamm op, die twee volle termijnen voorzitter is geweest bij de toezichthouder.

"Wij zijn verheugd over de benoeming van de heer Wolfsen", reageert Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Wolfsen is een jurist met ruime ervaring als rechter, politicus en bestuurder en is daarom van grote waarde voor de Autoriteit Persoonsgegevens." De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels voor de bescherming van persoonsgegevens en adviseert over nieuwe regelgeving.

Reacties (9)
27-05-2016, 17:41 door Anoniem
"Wolfsen is een jurist met ruime ervaring als rechter, politicus en bestuurder"....

Zo zie je maar, het maakt niet uit hoe je het deed, dat je het slecht deed dat telt evengoed als ervaring van grote waarde!
Ik ben benieuwd... in zijn functie als burgermeester was het gebrek aan daadkracht (behalve als het om zijn eigen
hachje ging) een groot probleem. Zou toch jammer zijn als de veiligheid van onze persoonsgegevens daar nu ook
onder gaat lijden.
27-05-2016, 17:44 door Anoniem
Zo zo ... valt me niet tegen , dacht altijd dat het de man van het wachtgeld was maar hij gaat er weer eens de schouders onder zetten begrijp ik .
27-05-2016, 17:48 door Anoniem
Hoe bizar is dat toch. Als 'publiek' figuur in opspraak komen, en dan ineens staat er weer ergens een warme stoel voor je klaar bij zo'n overheidsbureautje. En hoe heeft meneer Wolfsen zich in de afgelopen jaren zich geprofileerd als voorstander van strenge privacy voor de burger? Ze wilden van het AP meer een club maken met tanden, nu ja, tanden heeft ie wel laten zien als het ging om zijn onterechte declaraties bij de gemeente...
27-05-2016, 18:05 door Anoniem
Díe man ergens voorzitter van maken, na zijn wangedrag in Utrecht, is de zoveelste belediging van de Nederlandse burger!

Walgelijk!
27-05-2016, 18:18 door Anoniem
Baanjerscarroussel, niet vanwege bijzondere bevlogenheid met het onderwerp of expertise.
27-05-2016, 19:52 door Anoniem
Nouja, hij heeft in ieder geval wel door dat je soms gegevens moet vernietigen en niet verspreiden...

Boven een bepaald niveau (van salaris en invloed) wordt nou eenmaal niet gekeken hoe iemand het deed, alleen waar hij gezeten heeft. Zie ook Eurlings en Cerfontaine.

Kun je die lui ook niet kwalijk nemen, ze zijn er van jongs af aan in opgevoed dat je de juiste vrienden moet hebben. Ze weten niet beter.

(En als je de vaderlandse geschiedenis leest dan is er weinig veranderd, bestuurlijke capaciteiten en successen hadden en hebben maar zelden invloed op iemands carriere of de vroegtijdige beëindiging daarvan).
27-05-2016, 21:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-05-2016, 23:26 door Anoniem
De oorspronkelijke tekst was vermoedelijk "De AP heeft voor de aanstelling van Aleid Wolfsen uit privacyoverwegingen geen inzicht gehad in zijn volledig bestuurlijk blazoen. Op basis van wat er wel bij ons is gemeld zijn wij verheugd over de benoeming van de heer Wolfsen."
28-05-2016, 17:06 door Anoniem
Het is zo klaar als een klontje dat ze daar iemand benoemen waar ze bij de eerst volgende ongewenste privacy maatregel zo min mogelijk last en weerstand van hebben.
HALLO DINGDONG, FF WAKKER BLIJVEN!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.