image

Aangifte niet meer verplicht bij diefstal of verlies id-bewijs

maandag 30 mei 2016, 12:32 door Redactie, 11 reacties

Inwoners van gemeenten binnen de provincies Gelderland en Overijssel hoeven bij verlies of diefstal van hun paspoort, rijbewijs of identiteitskaart geen aangifte meer bij de politie te doen. Voortaan kan zonder tussenkomst van de politie een nieuw identiteitsdocument bij de gemeente worden aangevraagd.

Vanaf vandaag maken namelijk alle gemeenten binnen de provincies Gelderland en Overijssel van deze nieuwe werkwijze gebruik. "Bij verlies of diefstal van een identiteitsbewijs kunt u direct naar de gemeente. Daar vult u een verklaring van verlies of diefstal in. In één moeite door kan er dan een nieuw identiteitsbewijs worden aangevraagd", zo laat de politie weten. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Wel adviseert de politie om in het geval van diefstal wel aangifte van het misdrijf te doen.

De politie laat weten dat misbruik en valse meldingen streng worden aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van de vermissing. Bij vermoeden van misbruik stelt de politie een nader onderzoek in. De nieuwe werkwijze geldt niet voor buitenlandse identiteitsbewijzen of verblijfsdocumenten.

Reacties (11)
30-05-2016, 12:58 door Anoniem
Nou dat is dan weer prachtig, zo kan de politie weer schermen met de mededeling dat Nederland nóg veiliger is geworden omdat de diefstal van id-bewijzen is afgenomen, ik denk namelijk dat het gros zeer zeker niet de moeite neemt om drie weken bezig te zijn met een dergelijke aangifte, je moet immers eerst een afspraak maken... etc...
30-05-2016, 13:00 door Pandit
Niet alleen in gemeenten binnen de provincies Gelderland en Overijssel, Bij de mijn gemeente hoeft ook geen aangifte gedaan te worden (Zuid Holland)
30-05-2016, 13:48 door Anoniem
Goeie zet! de aangifte is toch puur registratie, dat kan de ambtenaar mooi in 1 keer meenemen bij de aanvraag.
Als je daarvoor eerst langs de politie moet, op afspraak, met wachttijden van 1 a 2 weken en dan een week later terug komen voor het proces-verbaal....

Efficiëntie ;)
30-05-2016, 14:08 door Vandy
Door Anoniem: Nou dat is dan weer prachtig, zo kan de politie weer schermen met de mededeling dat Nederland nóg veiliger is geworden omdat de diefstal van id-bewijzen is afgenomen, ik denk namelijk dat het gros zeer zeker niet de moeite neemt om drie weken bezig te zijn met een dergelijke aangifte, je moet immers eerst een afspraak maken... etc...
Inderdaad. Zo verwordt het tot een aangifte fietsendiefstal, die je uitsluitend doet voor de verzekering, want direct na de online aangifte krijg je toch de melding "dank voor de aangifte. we doen er niets mee" :-/
30-05-2016, 14:15 door Briolet
Door Anoniem: Nou dat is dan weer prachtig, zo kan de politie weer schermen met de mededeling dat Nederland nóg veiliger is geworden omdat de diefstal van id-bewijzen is afgenomen,

Herlees het artikel nog eens, want jouw bewering klopt niet. Het gaat hier om verloren identiteitspapieren. Bij gestolen papieren raadt de politie nog steeds aan om ook bij hen aangifte te doen.
30-05-2016, 15:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-05-2016, 17:35 door Anoniem
Ja maar het is toch niet veilig dan,als je je id kwijt bent en hij wordt gevonden,kunnen misschien criminelen er mee aan de haal.
Eigenlijk zou dan net als een bankpas het verloren document dan ongeldig moeten worden,zodat er dan geen misbruik van zou worden kunnen worden gemaakt.
Maar goed eerlijke vinders brengen dan je id wel naar het politiebureau.
Gelukkig zijn er ook eerlijke mensen nog deze wereld.
30-05-2016, 17:45 door Anoniem
De overheid geeft een nieuw reisdocument mee aan personen die bij een ambtenaar schriftelijk een verklaring afgeeft een eerder uitgegeven reisdocument te vermissen.

Bij de politie heet het een aangifte. Een valse aangifte bij de politie doen is strafbaar. Maar is een onjuiste verklaring ingeleverd bij de gemeente ook strafbaar? En als dat minder of niet strafbaar is, weegt dat dan op tegen de criminele waarde van een reisdocument? Of geeft de wetgever met de nieuwe paspoortwet aan dat criminelen toch wel makkelijk aan reisdocumenten komen en daar geen katvangers voor nodig hebben?
30-05-2016, 21:32 door Anoniem
Wie heeft ooit onveiligheid in Nederland gemeten aan de hand van het aantal gestolen/verloren ID bewijzen. Niemand?
30-05-2016, 22:00 door Anoniem
Door Briolet: Het gaat hier om verloren identiteitspapieren. Bij gestolen papieren raadt de politie nog steeds aan om ook bij hen aangifte te doen.

En hoe stel jij het verschil vast? Hoe weet jij dat iets absoluut gestolen is versus verloren?
31-05-2016, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Wie heeft ooit onveiligheid in Nederland gemeten aan de hand van het aantal gestolen/verloren ID bewijzen. Niemand?

Er is wel eens onderzocht hoeveel gevallen van identiteitsfraude met lookalikes er geweest zijn (dit omdat de fingerprints met dit argument er gekomen zijn). Schijnen er op de luchthavens 1 tot 2 per jaar geweest te zijn (vertelde een onderzoeker op NOS radio 1, weet zijn naam niet) . Gelukkig maar dat we die nu kunnen voorkomen door van IEDEREEN de vingerafdrukken af te nemen en op te slaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.