image

EU en VS gaan persoonsgegevens beter beschermen

woensdag 1 juni 2016, 13:16 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch, Eurocommissaris Vera Jourova en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zullen morgen in Amsterdam een 'paraplu-overeenkomst' ondertekenen waarin afspraken staan voor het beter beschermen van persoonsgegevens.

Het gaat hier om alle data die worden uitgewisseld tussen politie en justitie in EU-lidstaten en de Amerikaanse autoriteiten in het kader van preventie, opsporing of vervolging van strafbare feiten. De onderhandelingen over de overeenkomst werden vorig jaar september afgerond. De overeenkomst moet voorzien in waarborgen en garanties voor de rechtmatigheid van datadoorgifte tussen de EU en de VS. Het gaat dan om beperkingen met betrekking tot het gebruik van de persoonsgegevens. Zo mogen de data niet worden gebruikt voor een ander doel dan voor crimineel onderzoek. Ook wordt de doorgifte naar derde landen geregeld.

"De afronding van de onderhandelingen is een belangrijke, positieve stap in de samenwerkingsrelatie tussen de EU en de VS op het terrein van de rechtshandhaving en de daarbij behorende waarborgen. De overeenkomst beoogt de gegevensbescherming te versterken en legt aanvullende regels vast, die van toepassing zijn bij uitwisseling van persoonsgegevens in het kader van de samenwerking tussen de EU en de VS met als doel criminaliteit en terreur te bestrijden", zo liet minister Van der Steur destijds al weten (pdf). De overeenkomst kon pas worden ondertekend en gesloten als de wetgeving in de Verenigde Staten was aangepast, wat nu het geval is.

Reacties (9)
01-06-2016, 13:36 door Anoniem
Nou, dan zal het deze keer wel helemaal in orde komen w.b. al dat internet en telefoon getap en het buiten iedereen om van het door sturen van medische gegevens en het dagelijks volgen door camera's die ze overal hebben hangen.

Maar je moet dan nog wel eerst alles van iedereen weten om te bepalen of iemand een crimineel/ terrorist is of niet.
01-06-2016, 13:40 door Anoniem
Niet doen... gewoon niet doen.

Je had het Safe-Harbor verdrag wat simpelweg niet gehonoreerd was en daarnaast ook al jaren niet confirmeerde aan onze eigen wetten, vervolgens dat 'tijdelijke' Safe Harbor-verdrag wat overduidelijk alleen teruggefloten is door de ophef er omheen, en dan ga je opnieuw om tafel met zo'n bierkaai?

Dwing de regels gewoon af en als de VS nog iets met onze data te maken wil hebben, hebben ze daar simpelweg 100% aan te confirmeren... doorbreek het patroon/"die sleur" eens!
De amerikanen zijn alleen zo machtig als iedereen lijkt te geloven zolang niemand in zijn achterhoofd houdt dat ze een staadsschuld hebben die bijna compleet M2 beslaat... (Als iemand niet weet wat M0/M1/M2/M3 inhoudt, zoek maar eens na.)
Weeg dat nou eens mee, die gasten gaan dat geld alleen kunnen terugverdienen als ze luisteren en maken het probleem groter zo-niet... maar dat gaat nog maar járen zo...
01-06-2016, 13:56 door Anoniem
Dat maakt niets meer uit. Onze persoonsgegevens liggen al lang uitgebreid op straat.

Het zal wel weer zo'n mooi verhaal zijn. Om juist meer toegang te krijgen tot dergelijke gegevens, ook als je niet verdacht bent.
01-06-2016, 16:23 door Anoniem
Het gaat alleen om de volgende data:

Het gaat hier om alle data die worden uitgewisseld tussen politie en justitie in EU-lidstaten en de Amerikaanse autoriteiten in het kader van preventie, opsporing of vervolging van strafbare feiten.

De rest van de data is nog steeds vogelvrij.
01-06-2016, 17:37 door Anoniem
Het maakt niet uit welke afspraken je maakt met de VS, hun militair- en veiligheidsapparaat walst er zo overheen.

Uw medische data staat waarschijnlijk ook al op Amerikaanse systemen, zoals het EPIC elektronisch patiëntendossier of zorgsystemen 'in the cloud' (een andere naam voor iemand anders zijn server) zoals Microsoft Azure.
01-06-2016, 18:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat alleen om de volgende data:

Het gaat hier om alle data die worden uitgewisseld tussen politie en justitie in EU-lidstaten en de Amerikaanse autoriteiten in het kader van preventie, opsporing of vervolging van strafbare feiten.

De rest van de data is nog steeds vogelvrij.

Preventie van strafbare feiten? Dat is wel zo wazig geschreven dat dit letterlijk alles kan zijn. En dat is het waarschijnlijk ook.
01-06-2016, 19:39 door quikfit
Geloof er niets van.
01-06-2016, 20:52 door Anoniem
NSA "gag order" en klaar. Als het al niet afgetapt is op eigen bodem en op grond van vriendschappelijke samenwerking tussen veiligheidsdiensten is uitgewisseld.

De (eigen)belangen zijn te groot en wie doet ze wat? Wat gaan woorden op een stukje papier voor verschil maken?

Dit is een opmaatje om het straks een groot succes te noemen en de sluizen nog verder open te zetten.
Op papier dan. Kaasschaafmethode. Langzaam maar zeker steeds een beetje meer, een beetje verder.
Net zolang tot niemand beter weet. Behalve dan hen die alles weten van de rest.

Informatie is macht. De toegang tot informatie is ook macht.
En dus zijn er figuren die er zoveel als mogelijk van willen hebben.
01-06-2016, 21:58 door Anoniem
Data toevertrouwen aan de vs is hetzelfde als je pas met je pin toevertrouwen aan een junk .

Gewoon niet doen ... zelfs niet als je er duidelijke afspraken over maakt .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.