image

Fax- en e-mailblunders voornaamste oorzaak datalekken in VK

vrijdag 3 juni 2016, 11:55 door Redactie, 0 reacties

Menselijke fouten zoals het versturen van privégegevens naar de verkeerde persoon via fax, brief of e-mail zijn de voornaamste oorzaak van datalekken in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf Egress bij de Britse privacytoezichthouder ICO opvroeg.

In het eerste kwartaal van 2016 viel 62% van de gerapporteerde datalekken onder de noemer menselijke fouten. Een veel groter probleem dan datalekken door onveilige websites en hacking, die samen voor 9% van de incidenten verantwoordelijk waren. Als er specifiek op de menselijke fouten wordt ingezoomd zijn de voornaamste oorzaken: het versturen of faxen van gegevens naar de verkeerde persoon (17%), verlies en diefstal van papierwerk (17%) en het e-mailen van data naar de verkeerde ontvanger (9%).

Andere oorzaken zijn het niet grondig wissen en vernietigen van overbodige hardware en papierwerk, diefstal of verlies van onversleutelde apparaten en het niet aanpassen van gevoelige data in gepubliceerde gegevens. Eerder liet ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens weten dat veel datalekken in Nederland door slordig gedrag worden veroorzaakt, zoals verloren usb-sticks, niet-afgesloten bureauladen en documenten die niet worden vernietigd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.