image

Tor-ontwikkelaar Jacob Appelbaum verlaat Tor Project

zondag 5 juni 2016, 10:22 door Redactie, 14 reacties

Jacob Appelbaum, één van de hoofdontwikkelaars van het Tor Project waardoor internetgebruikers anoniem op internet kunnen surfen, heeft de organisatie verlaten. Dat heeft Tor-directeur Shari Steele via een blogposting bekendgemaakt. Via Tor kunnen internetgebruikers hun ip-adres verbergen en gecensureerde websites bezoeken. Dagelijks maken er zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van.

Volgens Steele zijn er de afgelopen dagen meerdere beschuldigingen tegen Appelbaum geuit wegens seksuele intimidatie. "Deze beschuldigingen waren voor alle Tor-medewerkers niet geheel nieuw", aldus Steele. Ze laat weten dat er al langere tijd geruchten rondgingen, maar niets zo concreet en ernstig als de meest recente geruchten. Steele stelt verder dat er onbekend is wat er precies is voorgevallen. "We hebben niet alle feiten." Wel wordt er geprobeerd te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld.

Ook is er een juridisch bedrijf ingeschakeld dat zich specialiseert in problemen met werknemers, waaronder seksuele intimidatie. Het bedrijf geeft het Tor Project nu advies om met de situatie om te gaan. Na gesprekken met de mensen die klaagden en intern beraad heeft Appelbaum inmiddels besloten om als werknemer van het Tor Project op te stappen. In 2013 kwam Appelbaum nog in het nieuws omdat hij kritiek uitte op de aanwezigheid van de politie bij de Nederlandse hackersconferentie Observe Hack Make (OHM).

Reacties (14)
05-06-2016, 12:01 door Anoniem
Kritiek mag wel want je hebt vrijheid van meningsuiting,althans hier.
Maar het moet dan wel binnen de grenzen blijven zodat anderen niet beledigd worden.
Maar goed er zijn ook landen waar er geen vrijheid van meningsuiting is,en je meteen een straf krijgt als je wordt opgepakt.
Want sommige landen dulden geen kritiek op hun leiders e.d dan hangt er gelijk al een bui,om het zo maar te zeggen.
Misschien heeft meneer Appelbaum gewoon,omdat hij geen zin meer heeft in gezeur,zelf daarom het tor project verlaten.
Wie zegt dat hij hij ongewenst sexueel gedrag heeft gedaan?,dat kan pas bewezen worden als hij doormiddel van een advocaat of wat is gehoord.
In mijn ogen ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is,en niet schuldig tot het tegendeel bewezen is.
Er moet pas een straf komen als iemand ook daadwerkelijk echt schuldig is,want dan moet hij de consequenties er van trekken.
05-06-2016, 13:05 door Anoniem
Er is een merkwaardige website verschenen met beschuldigingen: http://jacobappelbaum.net/
05-06-2016, 15:03 door Anoniem
Echte privacy en kritische geesten ongewenst

Het was al een merkwaardig kort neutraal bericht pas, de aankondiging van mogelijke redenen liet zich al op Twitter lezen.

Wat denk je?
Als voor Julian Assange de strategie opgaat om hem via een aanklacht op grond van een seksuele grond in een ketting van uitleveringen op de plek te krijgen waar men hem hebben wil.
Dan werkt die strategie wellicht ook voor Jacob Appelbaum.

Beiden wonen niet in de v.s. met een dwingende voorkeurs reden.
Beiden zijn bijzonder kritisch over de verrichtingen van onder meer de v.s.
Voor beiden geldt dat het velen zeer gerust zou stellen als zij de mond zouden kunnen worden gesnoerd.
Al dan niet voorgoed achter dubbel geïsoleerd gepantserd glas.

Saillant detail, wederom, bij dit bericht is dat security.nl nog steeds een zeer hoge blokkeer-rating hanteert naar de lezersgroep de privacy-Torbrowser gebruikers!!.
Torbrowser is een product van Torproject, het project waar dit nieuws over gaat.

Bezoek voor de intelligente grap eens grote echte nieuwsmedia, sites als nytimes.com, washingtonpost.com of spiegel.de of gewoon de grootste Nederlandse kranten. Daar worden Torbrowser gebruikers nagenoeg niet tot nooit geblokkeerd.
Met name ook niet vanaf de door security.nl geblokkeerde ip adressen!

Kennelijk is bij de een het 'nieuws' voor een specifieke doelgroep, niet-Torbrowser gebruikers die er getuige een recente enquete begrijpelijkerwijs ook bijna niet meer zijn *,
en bij de anderen, de echte nieuwsmedia voor werkelijk iedereen.

Waarom wordt er nieuws gebracht over een doelgroep die door de brenger ervan zelf vergaand wordt geblokkeerd?
Wat zegt dat over het gebrachte nieuws, zeg maar het kader en of de intenties erachter?
Het antwoord daarop zal gissen blijven, sta er op zijn minst bij stil als je nieuws leest.
Dat is overigens goed om dat bij alles te doen wat je leest; wat is het kader waarin het nieuws verschijnt en heeft dat invloed op het gebrachte nieuws.

Echte privacy oplossingen en kritische mensen zijn op vele plekken maar matig welkom tot ongewenst.
Het is afwachten of deze Appelbaum zaak zich daar bij mag aansluiten als het volgende illustratieve voorbeeld daarvan.


* https://www.security.nl/posting/471047/Wat+is+jouw+standaard+browser%3F

Op Bits of Freedom is overigens veel meer inhoudelijk privacy nieuws te vinden, op die site worden Torbrowser gebruikers niet geblokkeerd. Dat zou ook niet geloofwaardig zijn.
http://www.bof.nl
05-06-2016, 15:20 door Anoniem
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat binnen de Tor-community anonimiteit, prive en gebruik van macht alleen goed zijn als het de individuen van de community uit komt.
05-06-2016, 17:29 door karma4
Commentaar en kritiek moet kunne, echter er zijn fatsoensgrenzen. Mij verbaast het dat op golem.de het commentaar en de functie voor een zelfde artikel weggehaald is. http://www.golem.de/news/nach-missbrauchsvorwuerfen-jacob-appelbaum-arbeitet-nicht-mehr-fuer-tor-1606-121302.html
05-06-2016, 20:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-06-2016, 20:54 door karma4
Door MAC-user: Ik vind het vooral niet kunnen omdat de schuldvraag van Appelbaum nog helemaal niet bewezen is.
Zomaar de rotte vis van iemand naar buiten op straat gooien en zonder dat hij of zij zich verdedigen kan, riekt eerder naar een hemeltergend onrecht.
Daar tegenover staan al die gevallen dat machthebbers hun macht misbruiken om kritiek terecht om onterecht de mond te snoeren. Omdat jij tor verheerlijkt zouden de mensen er achter heiligen zijn? Dat is een gevaarlijke verblinding.
05-06-2016, 21:26 door Overcome
Door karma4:
Door MAC-user: Ik vind het vooral niet kunnen omdat de schuldvraag van Appelbaum nog helemaal niet bewezen is.
Zomaar de rotte vis van iemand naar buiten op straat gooien en zonder dat hij of zij zich verdedigen kan, riekt eerder naar een hemeltergend onrecht.
Daar tegenover staan al die gevallen dat machthebbers hun macht misbruiken om kritiek terecht om onterecht de mond te snoeren. Omdat jij tor verheerlijkt zouden de mensen er achter heiligen zijn? Dat is een gevaarlijke verblinding.

Die laatste zin kan ik niet plaatsen. Misschien dat uit eerdere posts blijkt dat MAC-user TOR verheerlijkt, maar dat blijkt niet uit bovenstaande issue. Daarnaast wordt nergens beweerd dat TOR-medewerkers heiligen zijn en niemand maakt automatisch die koppeling??

Ik kan me wel vinden in de opmerking dat het frappant is dat vrij expliciete beschuldigingen op deze manier naar buiten worden gebracht. Er wordt echter dan wel aangegeven dat onduidelijk is wat er is gebeurd, alsmede dat alle feiten niet beschikbaar zijn, maar de toon is gezet. Om nou op basis van geruchten iemand al publiekelijk in een bepaald daglicht te stellen vind ik best heftig. Ook de zin in de blog "People who have information to contribute are invited to contact me." vind ik wel apart, maar misschien is dat de standaard methode voor informatievergaring bij dit soort zaken.
05-06-2016, 23:04 door Anoniem
Bevreemdend is dat draden over dit nieuws worden gesloten en er niet meer kan worden gereageerd, zoals hier: https://boards.4chan.org/g/thread/54893716/jakob-appelbaum-leaves-tor-accused-of-rape
Wordt het nieuws niet weer eens een keertje "bijgestuurd".
06-06-2016, 00:57 door Anoniem
Ik kan me wel vinden in de opmerking dat het frappant is dat vrij expliciete beschuldigingen op deze manier naar buiten worden gebracht.
De deelnemers in de tor gemeenschap verhullen niet dat ze weinig op hebben met politie en andere machten die voor hun kunnen bepalen wat goed en fout is. In dat licht zou het waarschijnlijk een afgang zijn om naar de politie te stappen en mogelijk gokken ze er op dat Appelbaum dat ook niet snel zal doen, zelfs als het smaad is. Het lijkt op een wereld van uitersten. Zet je in voor anonimiteit en ter bescherming van privacy en tegen te grote macht van anderen, maar als het goed uit komt dan ga je niet naar de politie, neem je zelf de macht om over anderen te beslissen en kan privacy je niets schelen.

Ook de zin in de blog "People who have information to contribute are invited to contact me." vind ik wel apart,
In eerdere reacties van de makers van die website kwam naar voren dat het te lang stil is gehouden en er verhalen gingen over meerdere incidenten. Waarschijnlijk vermoeden ze dat er meer personen iets negatiefs te vertellen hebben over Appelbaum wat op die website past en is het een uitnodiging om het niet meer verborgen te houden.
06-06-2016, 07:13 door Anoniem
Nouja, iemand kan een cryptografisch genie zijn en toch een hork, bijvoorbeeld. Ik denk dat je werk en man moet kunnen scheiden, als hij verkeerd bezig is geweest dan mag daar best wat van gezegd worden. En als het waar is doet het niks af aan de kwaliteit van zijn werk.

Ik vind de aanklacht tegen Assange ook een beetje verdacht, niet omdat ik denk dat er niks is voorgevallen, maar mij zijn de zedenwetten van Zweden te streng en het komt anderen te goed uit om hem op te pakken.

Overigens vind ik dat een andere situatie, of hangt Appelbaum ook levenslang boven het hoofd van de VS?
06-06-2016, 10:18 door SPlid
Misschien een domme vraag, wat heeft dit onderwerp met security te maken, gaan we straks de misdragingen van elke willekeurige security specialist breed uitmeten op secuirty.nl ?


Dan zijn we nog wel even bezig. Het is hier toch niet de privé of de telegraaf of zo ?
06-06-2016, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem: Overigens vind ik dat een andere situatie, of hangt Appelbaum ook levenslang boven het hoofd van de VS?

Zo ongeveer wel ja, hij wordt al jaren door de overheid getreiterd en woont al een paar jaar in Duitsland (Berlijn geloof ik). Mede door zijn journalistieke werk over de Snowden documenten hoeft hij ook niet meer terug te komen.
06-06-2016, 12:24 door Anoniem
Door SPlid: Misschien een domme vraag, wat heeft dit onderwerp met security te maken, gaan we straks de misdragingen van elke willekeurige security specialist breed uitmeten op secuirty.nl ?


Dan zijn we nog wel even bezig. Het is hier toch niet de privé of de telegraaf of zo ?

Dit heeft op verschillende punten te maken met security.

#1 de 'verdachte' (en in sommige instanties al schuldig en veroordeeld) is een van de bouwers van een security domein product.
#2 de verdachte is zonder bewijs, zonder aanklacht op non actief gezet (en dat kennen we van andere mensen die in de security business werken die een doorn in de voorpoot zijn van een land aan de andere kant van de oceaan.
#3 als die schuldig is, dan heeft dat consequenties voor het product, encryptie en verschillende andere dingen... (immers, je kunt een goed programmeur zijn en toch een hork/viezerik etc, maar veel mensen kunnen die dingen niet uit elkaar houden, en zijn op het niveau van de door jou genoemde media, en die denken in wat 'simpelere' termen... er zijn geruchten, dus het is waar.

Als overigens Security.nl enkele tor-exit nodes blokkeert dan zal dat eerder zijn omdat hun CMS of security tooling deze ip adressen heeft gezien met activiteiten die niet bevordelijk zijn voor de stabiliteit en veiligheid van security.nl...
Niet iedere TOR gebruiker browst op security.nl maar er zijn er ook die hack-activiteiten uitvoeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.