image

België nummer 1 met aanbieden van onbeveiligde diensten

woensdag 8 juni 2016, 15:23 door Redactie, 0 reacties

Op internet zijn nog altijd miljoenen apparaten en diensten te vinden die onbeveiligd worden aangeboden, maar als er één land is waar dit verhoudingsgewijs veel voorkomt, dan is het België. Dat stelt beveiligingsbedrijf Rapid7 aan de hand van eigen onderzoek.

Het gaat dan om machines die via Telnet en andere diensten toegankelijk zijn. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf. Zo werden er wereldwijd 15 miljoenen Telnet-systemen ontdekt, 11,2 miljoen systemen die directe toegang tot relationele databases aanbieden en 4,5 miljoen printerdiensten. Verder werden er 4,7 miljoen systemen gevonden die poort 445/tcp aanbieden, één van de meest aangevallen poorten op internet.

Op nationaal niveau werden er ook opvallende zaken ontdekt. Zo bleek dat 75% van de servers die smb/cifs-diensten aanbiedt, meestal een Microsoft-dienst voor bestandsdeling en remote beheer voor Windowsmachines, in slechts zes landen werden aangetroffen, namelijk Australië, België, China, Hong Kong, Polen en de VS. België komt ook terug in de landen met veel onbeveiligde smb/netbios-diensten en Microsoft SQL-serversystemen. Verder blijkt dat bij 31% van de in België gevonden systemen 30 populaire poorten toegankelijk zijn, zoals poort 22 (ssh) of 23 (Telnet).

Op basis van de poortscans en de aanwezigheid van onbeveiligde diensten werd vervolgens een Top 50 samengesteld, de 'National Exposure Index'. Het gaat om een overzicht van landen met de meeste onbeveiligde diensten. De lijst wordt door België aangevoerd, gevolgd door Tajikistan en Samoa. Nederland werd ook in het onderzoek meegenomen, maar wordt niet zo uitgebreid als België genoemd en komt ook niet in de Top 50 voor. Nederland scoort goed in het gebruik van ssh ten opzichte van Telnet. In Nederland werden ruim 3 miljoen systemen gevonden die op alle 30 poorten luisteren.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.