image

Android-ransomware kan slimme televisies vergrendelen

maandag 13 juni 2016, 13:04 door Redactie, 5 reacties

Een nieuw ransomware-exemplaar voor het Android-platform blijkt ook in staat te zijn om slimme televisies voor losgeld te versleutelen. Dat laat het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro weten. De ransomware wordt Frantic Locker genoemd. De eerste variant verscheen in mei vorig jaar.

Sindsdien zijn er meer dan 7.000 varianten aangetroffen. Om zich te verspreiden maakt Frantic Locker gebruik van sms-berichten en kwaadaardige links. De laatste variant vergrendelt Android-apparaten in de naam van een willekeurige opsporingsdienst en stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan. Om weer toegang tot het systeem te krijgen moet er 200 dollar in iTunes-cadeaubonnen worden betaald.

Voordat de ransomware actief wordt controleert die eerst of het apparaat zich niet in Kazachstan, Azerbeidzjan, Bulgarije, Georgie, Hongarije, Oekraïne, Rusland, Armenië en Wit-Rusland bevindt. In het geval een slimme televisie met het Android-besturingssysteem besmet is geraakt adviseert Trend Micro om contact met de leverancier op te nemen. Een andere oplossing is het gebruik van ADB-debugging. In dit geval moet de televisie op de pc worden aangesloten waarna de infectie ongedaan kan worden gemaakt.

Reacties (5)
13-06-2016, 14:09 door Anoniem
Geef mij maar een ouderwetse CRT!
13-06-2016, 16:23 door Happy Linux User
Door Anoniem: Geef mij maar een ouderwetse CRT!

Ja, die oplossing is wel SMART! :-)
13-06-2016, 16:29 door Anoniem
Kan Security.nl stoppen met het gebruik van "slimme"? Slimme TV, slimme meter, slimme auto, slim horloge? Deze apparaten zijn allesbehalve slim. Ze hebben een chipje en wat software en telkens maar weer blijkt dat deze software zeer brak is geschreven en is het niet de software dan is er wel een security issue met de feitelijke hardware.
13-06-2016, 18:25 door Anoniem
Door Anoniem: Geef mij maar een ouderwetse CRT!

Of je sluit een zogeheten smart-TV simpelweg niet aan aan het internet, noch gebruik je de USB poorten... ?

Wel typerend hier hoor, die FUD en baby met badwater uit het raam gooien cultuur.
14-06-2016, 08:10 door Anoniem
Groot was de verwondering in een winkel als ik vroeg naar een TV die geen Wi-Fi verbinding had, geen 'smart' TV ...

Die zal gedacht hebben, die vent heeft op Mars gezeten maar toch ...

Ik had namelijk volgende gelezen ...

http://www.oeioei.nl/internet/tvlek.php

Ik vind dat allemaal best knap dat de toestellen van de dag van vandaag dat allemaal kunnen maar ik ben totaal geen fan van Wi-Fi/smartTV toestanden en andere van dat soort.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.