image

VVD: pasfoto moet voor digitale gezichtsherkenning geschikt zijn

zaterdag 18 juni 2016, 06:55 door Redactie, 24 reacties

Pasfoto's moeten in alle gevallen voor digitale gezichtsherkenning geschikt zijn, zo stelt de VVD in Kamervragen aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de eisen die aan pasfoto's worden gesteld. "Bent u ervan op de hoogte dat steeds meer controlepunten gebruik maken van gezichtsherkenningstechnologie ter controle of de foto in het paspoort overeenkomt met degene die het paspoort toont?", vraagt VVD-Kamerlid De Caluwé.

"Deelt u de mening dat pasfoto’s, mede uit oogpunt van veiligheid, in alle gevallen geschikt moeten zijn voor digitale gezichtsherkenning?", gaat het Kamerlid verder. De Caluwé stelt dat ondanks de algemeen geldende regels voor pasfoto's gemeenten hun eigen regels hanteren. Zo zijn er sommige gemeenten die pasfoto's, waarop bijvoorbeeld de persoon in kwestie een bril draagt, afkeuren, terwijl de bril volgens de regels wél gewoon op de foto gedragen moet worden. Aan de andere kant worden pasfoto’s volgens het Kamerlid regelmatig ten onrechte goedgekeurd.

De Caluwé wil ook weten of Plasterk bekend is met de regel dat het gezicht voor digitale gezichtsherkenning volledig zichtbaar moet zijn en de zijkanten onbedekt moeten zijn. In het geval van gelaatsbedekkende kleding die op grond van religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging wordt toegestaan, is de ooraanzet vaak niet zichtbaar. Toch worden deze pasfoto's vaak goedgekeurd, aldus het Kamerlid. Ook pasfoto's met een tijdelijke tatoeage kunnen volgens De Caluwé voor problemen zorgen.

Ze wil dan ook weten of Plasterk bereid is tijdelijke tatoeages in het gezicht te verbieden op pasfoto's die worden gebruikt voor het verkrijgen van officiële documenten, zoals een paspoort of rijbewijs. Verder vraagt het Kamerlid aan de minister of hij bereid is de eisen voor pasfoto’s aan te scherpen zodat pasfoto’s aan alle eisen voor elektronische gezichtsherkenning voldoen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoord.

Reacties (24)
18-06-2016, 07:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-06-2016, 09:30 door Anoniem
[quite]Zo zijn er sommige gemeenten die pasfoto's, waarop bijvoorbeeld de persoon in kwestie een bril draagt, afkeuren, terwijl de bril volgens de regels wél gewoon op de foto gedragen moet worden. [/quote]En de reden waarom de fotograaf vraagt om de bril af te zetten bij het maken van een pasfoto is vanwege de spiegeling/refelctie. De ogen zijn dan slechter/niet herkenbaar. (Was dat niet ook een kenmerk van gezichtsherkenning?)

Als je de lijst met vragen cq. problemen zo doorleest, dan zou de reactie van de minsiter juist moeten zijn dat pasfoto's nooit geschikt zijn voor digitale gezichtsherkenning.

En dan hebben we het er nog niet over dat een paspoort tegenwoordig 10 jaar geldig is, en het gezicht van een persoon toch echt wel verandert in die 10 jaar. Men gaat gedurende die periode bv een bril dragen of neemt lenzen; vanwege een verwonding heb je opeens een groot lidteken op je gezicht; men kiest ervoor zijn baard wel/niet te laten staan; of men gaat gelaatsbedekkende kleding dragen; etc, etc, etc.

Weer eens een doorgeschoten actie van de partij voor de (on)vrijheid.
18-06-2016, 09:33 door johanw
De VVD begint steeds meer op de vroegere Oost Europese communistische partijen te lijken met hun controledrift. En die tatoeages, tja, er bestaan tatoeages die speciaal bedoeld zijn om gezichtherkennings software van de wijs te brengen. Het zou inderdaad niet gek zijn om die tijdelijk op je gezicht te zetten als je de foto's maakt en inlevert. En hoe kan een baliemedewerker bij de gemeente nu het verschil tussen tijdelijk en permanent zien?
18-06-2016, 10:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-06-2016, 11:03
[Verwijderd]
18-06-2016, 11:18 door vertelheteens - Bijgewerkt: 18-06-2016, 11:19
De huidige partijen zitten zeker de hele dag chinese televisie te kijken, om te zien hoe ze het volk onder controle houden en kunnen onderdrukken.
18-06-2016, 11:52 door Briolet
Het lijkt mij dat een goedwillend persoon sowieso geen pasfoto laat maken met een tijdelijke tatoeage in het gezicht. Dat geeft later nml steeds veel ergernis bij controles die veel intenser zullen zijn vanwege het verschil met de foto.
18-06-2016, 12:27 door Anoniem
Triest dat de overheid denkt om via face recognition daders op te kunnen sporen.
Foto maken ze normaal, bij een misdrijf doen ze goede vermomming op en daaaag face recognition resultaat.

Ik vermoed dat de overheid teveel csi of andere intel series heeft gekeken...
18-06-2016, 12:44 door SPlid
Door Briolet: Het lijkt mij dat een goedwillend persoon sowieso geen pasfoto laat maken met een tijdelijke tatoeage in het gezicht. Dat geeft later nml steeds veel ergernis bij controles die veel intenser zullen zijn vanwege het verschil met de foto.

U gelooft dat de overheid, die zogenaamd de vrijheid van meningsuiting in het vaandel heeft, goedwillend is .

Vrijheid van meningsuiting, ja , totdat je iets onwel vallends zegt. (majesteit schennis, beledigen van een "bevriend" staatshoofd of link(s)e meningen) .

U bent zo naïef dat het bijna griezelig is .
18-06-2016, 12:58 door spatieman
de NSA heeft dus plasterk weer eens lekker in de poepert genomen met nieuwe regeltjes voor ons..
18-06-2016, 13:22 door Anoniem
Ja, hoe staat het met het Vrijheid- en Democratie-gehalte van het Nederlandse individu bij deze politieke partij? Men gaat langzamerhand denken aan parallellen met de "Achtung! Feind hört mit!" tijd. Alleen zijn het nu vazallen van de in wezen ondemocratisch gegronde EU Super Staat in wording en haar grote Total Surveillance partner/tegenhanger/voorbeeld over de Atlantische Oceaan gelegen. En er zijn er genoeg te vinden die er (wel weer) aan willen beginnen, lees: http://www.ccv-secondant.nl/magazine/secondant-2-juli-2015/veiligheid-over-de-grenzen-internationale-lessen-voor-een-veilig-nederland/

Met de koppeling van allerlei technische hulpmiddelen en overheids- en commerciële profielen worden de implicaties van gezichtsherkenning en wat er fout mee kan kan gaan griezelig, zeg maar ronduit eng. Zo'n grenzeloze controlemaatschappij moet je niet willen. Waar heeft men angst voor of welke angst wordt er politici en kiezers aangepraat? En de techniek kan veel als daar zijn: smart profielen van smartphone, smart-TV, wifi op vier wielen, alles gekoppeld en constant gevolgd op locatie. Bordje op metro-station: "Wij analyseren bezoekersstromen via uw wifi-signaal". En "wat doen wij nog meer en voor U?". Is er nog een weg terug voor de bezorgde burger?
18-06-2016, 13:53 door Anoniem
Als je naar een officiele (pas-)fotograaf gaat, zoals bv. http://www.fotostudioheno.com/, dan is je te dienen in te leveren pasfoto altijd volgens de richtlijnen.
Zoniet, wordt het gratis over gedaan..

Ilja. _\\//
18-06-2016, 14:42 door Briolet
Door SPlid: U gelooft dat de overheid,…

Je citeert mijn tekst en schrijft er vervolgens een stuk bij wat niets met de geciteerde tekst te maken heeft. Lees je de reacties van anderen wel?
18-06-2016, 15:23 door karma4 - Bijgewerkt: 18-06-2016, 15:25
Op een securityforum lekker ongenuanceerd bashen. Niet handig. Als we het nu eens over security gaan hebben?

Een identiteitsplaticje is niets meer dan een bewering iemand d te zijn. Of het nu de naam (adres woonplaats) is of een BSN voor het vermijden van spelfouten is maakt niets uit.

Met autenticatie moet het bewijs leveren dat die bewering klopt. De mogelijkheid van gezichtsherkenning (digitaal is al beter dan mensen doen) is iets. Dam moet je het wel uit een correcte centrale database ophalen en niet enkel op het plastic (falsificatie kevin gaus) afgaan. Het is zoals certificaten werken.

Open die digitale centrale databases en laat de betrokkenen zelf beslissen wie het nog meer kunnen zien. Het is het doortrekken van de wettelijke verplichting om digitaal te communiceren.

En ja hoor 1 keer enter nu 4 postjes automatisch
18-06-2016, 15:23 door karma4
[Verwijderd]
18-06-2016, 15:23 door karma4
[Verwijderd]
18-06-2016, 15:23 door karma4
[Verwijderd]
18-06-2016, 16:59 door Anoniem
Zonder die pasfotos geen slimme robots.
18-06-2016, 21:19 door Anoniem
Door Anoniem:
En de reden waarom de fotograaf vraagt om de bril af te zetten bij het maken van een pasfoto is vanwege de spiegeling/refelctie. De ogen zijn dan slechter/niet herkenbaar.
Iemand die zich fotograaf noemt moet in staat zijn een portret mèt bril te maken. Het probleem van reflecties kan op talloze manieren opgelost worden, maar alleen door iemand die verstand heeft van fotografie. Als de zogenaamde fotograaf het niet kan, dan moet hij/zij een ander vak zoeken.
18-06-2016, 22:02 door Anoniem
Ach,het wordt steeds gekker allemaal,dat gedoe met pasfoto's.
19-06-2016, 08:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
En de reden waarom de fotograaf vraagt om de bril af te zetten bij het maken van een pasfoto is vanwege de spiegeling/refelctie. De ogen zijn dan slechter/niet herkenbaar.
Iemand die zich fotograaf noemt moet in staat zijn een portret mèt bril te maken. Het probleem van reflecties kan op talloze manieren opgelost worden, maar alleen door iemand die verstand heeft van fotografie. Als de zogenaamde fotograaf het niet kan, dan moet hij/zij een ander vak zoeken.
Ten eerste is het nuttig om er even op te wijzen dat de officiële richtlijn expliciet voorschrijft dat de bril moet worden afgezet als het niet lukt om reflecties te voorkomen. Dat De Caluwé stelt dat "de bril volgens de regels wél gewoon op de foto gedragen moet worden" klopt dus niet.

Ten tweede klopt het ook niet dat de reflecties altijd zo makkelijk te vermijden zijn. De ogen moeten namelijk volledig zichtbaar zijn, de rand van de bril mag niet over de ogen vallen, en er zijn modellen met kleine glazen die dan een een stand van een hoofd opleveren die wél reflecties oplevert bij de standaard opstelling die een fotograaf voor pasfoto's in een hoekje van zijn zaak heeft staan. Ik heb om die reden zelf wel eens pasfoto's zonder bril gekregen. Dat is natuurlijk oplosbaar voor een fotograaf die zijn of haar vak verstaat, maar die oplossing is maatwerk voor die specifieke persoon met die specifieke bril, en vergt een hoop geklooi met de opstelling van de apparatuur, je moet namelijk ook nog eens zorgen dat aan de andere eisen die aan de pasfoto worden gesteld, zoals het vermijden van schaduwen in het gezicht, wordt voldaan. Voor de prijs die je voor pasfoto's betaalt is die inspanning al snel niet meer reëel.
19-06-2016, 12:56 door Anoniem
Ha, ha, ha, bij de VVD zijn ze dus fan van de serie Person Of Interest [ http://www.imdb.com/title/tt1839578/ ] :D Oh, wanneer denken ze dat de AI 'machine' en 'Samaritan' operationeel zijn dan ?
20-06-2016, 00:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
En de reden waarom de fotograaf vraagt om de bril af te zetten bij het maken van een pasfoto is vanwege de spiegeling/refelctie. De ogen zijn dan slechter/niet herkenbaar.
Iemand die zich fotograaf noemt moet in staat zijn een portret mèt bril te maken. Het probleem van reflecties kan op talloze manieren opgelost worden, maar alleen door iemand die verstand heeft van fotografie. Als de zogenaamde fotograaf het niet kan, dan moet hij/zij een ander vak zoeken.

Ten tweede klopt het ook niet dat de reflecties altijd zo makkelijk te vermijden zijn. Ik heb om die reden zelf wel eens pasfoto's zonder bril gekregen.
Ik heb ook eens pasfoto's zonder bril gekregen (wel duur betaald, overigens) om die reden. Maar die werden weer niet door de gemeente geaccepteerd, en ze waren overigens ook ontoonbaar omdat mijn gezichtsuitdrukking nog "naar de bril stond" - letterlijk geen gezicht! Na de weigering door de gemeente op zoek gegaan naar een echte fotograaf. Zonder geklooi met opstellingen is er een acceptabele foto mèt bril gemaakt! Echt waar!
20-06-2016, 11:39 door Anoniem
Dan heb Ik een problem. Ik moet voor het goed werken van hetzonder bril over straat. Maar dan ben ik in overtreding wanneer ik ga autorijden.
27-06-2016, 12:41 door Anoniem
De VVD (en diverse andere partijen) keuren alles goed waar een commerciële partij aan kan verdienen.

Staan zij zo onder invloed van lobbyisten? Is het gebrek aan eigen denkvermogen en kennis zo laag?
Of staan ze zo bloot aan de verleidingen van de markt? Door emotioneel gestreeld te worden met aandacht of ergens genoemd te worden of prominent aanwezig te mogen zijn, mee met een uitje of presentje ontvangen? Of een envelopje of wederdienst?

Het wordt tijd dat politici gaan bedenken dat niet alles wat technisch mogelijk is ook wenselijk is, en vervolgens daarnaar gaan handelen.
Ook geldt, gevolgen onbekend: dan niet doen!

Waar we vroeger de DDR en Rusland van beschuldigden en schande van spraken doen ze niet daar maar dat doet de VVD tegenwoordig wel in Nederland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.