image

Onderzoek: 20% internetgebruikers dekt webcam af

maandag 20 juni 2016, 17:02 door Redactie, 18 reacties

Twintig procent van de internetgebruikers heeft zijn of haar webcam afgedekt om te voorkomen dat onbevoegden meekijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab onder ruim 12.000 internetgebruikers in 26 landen, waaronder 400 Nederlanders.

Tijdens het onderzoek werd deelnemers gevraagd hoe ze hun apparatuur en gegevens beveiligen. Zo dekt één op de vijf de webcam af om de privacy te beschermen. Een nagenoeg zelfde percentage zegt populaire websites als Facebook en Google te vermijden vanwege de informatie die deze websites verzamelen. 28% bewaart de meest gevoelige gegevens op computers die niet met internet verbonden zijn en 22% gebruikt speciale software of add-ons om te voorkomen dat websites informatie verzamelen.

Image

Reacties (18)
20-06-2016, 17:28 door Anoniem
Het echte antwoord staat er niet bij (en ondanks dat het grappig is vind ik dit absoluut het meest plausibele antwoord): Ik dek mijn webcam af omdat ik tijdens het surfen naar x-rated materiaal ik slachtoffer ben geworden van een exploit waarbij mijn webcam aan ging en ik zelf in vol ornaat zichtbaar was op het scherm.
20-06-2016, 19:42 door Anoniem
ik schakel de webcam gewoon uit via apparaatbeheer
20-06-2016, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: ik schakel de webcam gewoon uit via apparaatbeheer

euhm, dat klinkt alsof je het probleem niet snapt
20-06-2016, 21:03 door Saph
Door Anoniem: ik schakel de webcam gewoon uit via apparaatbeheer
Heb het zelf ook zo gedaan, maar het schijnt dat ze die weer kunnen inschakelen op de een of andere manier.
20-06-2016, 22:31 door Anoniem
Door Saph:
Door Anoniem: ik schakel de webcam gewoon uit via apparaatbeheer
Heb het zelf ook zo gedaan, maar het schijnt dat ze die weer kunnen inschakelen op de een of andere manier.

-ALLES- wat je met software aan/uit kan zetten kan worden aangepast door hacks. -ALLES- wat je met een muis of toetsenbord kan (bijvoorbeeld klikken op in/uitschakelen) kan ook door hacks worden aangepast. Alleen fysieke oplossing kunnen niet op afstand aangepast worden, behalve je CD Drive, die kan geopend worden...
20-06-2016, 23:26 door Anoniem
Ik heb zelf HitmanPro.Alert draaien, geeft een melding als iets toegang probeert te krijgen tot mijn webcam.
21-06-2016, 01:02 door Anoniem
Ik heb geen webcam. Is het dan onveilig wanneer ik deze niet afdek ? ;)
21-06-2016, 07:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb zelf HitmanPro.Alert draaien, geeft een melding als iets toegang probeert te krijgen tot mijn webcam.

als je zeker wilt zijn dat je webcam niet wordt gehackt? dan kan je deze beter los koppelen of tapen
wel apart dat de microfoon niet in dit artikel besproken word

en jouw Hitmanpro.Alert is een gok of het ook echt helpt
je kan wel denken? maar deze tijd van die hackers wat je er allemaal van hoort en hun doen
zegt mij genoeg dat niks een hacker tegenhoud, tot letterlijk de stekker er uit trekken tot batterij enz

maar zo heb ik mijn webcam ook af getapet en pc microfoon er uit
en wat andere denken van mij, moeten hun weten tot dat ze met hun kop in de top10 verschutste momenten staan
21-06-2016, 08:40 door Anoniem
Fantastisch! De angst is niet zozeer dat er vreemden überhaupt toegang hebben tot je systemen, maar dat ze je zouden kunnen zien. Beetje symptoombestrijding is het niet?
21-06-2016, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb zelf HitmanPro.Alert draaien, geeft een melding als iets toegang probeert te krijgen tot mijn webcam.
Dat is heel mooi, maar daar heb je niks aan als de exploid niet herkend wordt door de software. Het is kinderlijk eenvoudig exploids onzichtbaar te maken voor virusscanner/etc dmv packers/crypters. Afplakken dus of er iets overheen schuiven, wat je eenvoudig kunt verwijderen wanneer nodig.
21-06-2016, 09:36 door Anoniem
Zoals ik hier (https://www.security.nl/posting/472774/Snowden+adviseert+verwijderen+microfoon+van+smartphone)

Door Anoniem: ... Ik zeg we moeten weer terug naar fysieke schakelaars om camera en microfoon uit te zetten. ... Overigens, voor op een laptop zou dit geen verkeerde ontwikkeling zijn. Ik blijf het belachelijk vinden dat dit verdwenen is. Nu is het veelal post-its of wat fraaiere camera covers plakken: http://www.webcamcover.nl/wp-content/uploads/2014/09/webcam-cover-zwart.png
21-06-2016, 10:37 door Anoniem
Mijn oude ASUS had een mooi schuifje om de lens af te dekken. Dat zou standaard moeten zijn. Open, dicht, al naar de situatie.
21-06-2016, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Fantastisch! De angst is niet zozeer dat er vreemden überhaupt toegang hebben tot je systemen, maar dat ze je zouden kunnen zien. Beetje symptoombestrijding is het niet?
Nee, het is een zinvolle maatregel.

Ten eerste zou het naïef zijn je tot maar één maatregel te beperken om je privacy te beschermen. Natuurlijk moet je proberen te voorkomen dat vreemden toegang krijgen tot je systeem. Maar net zo natuurlijk moet je voorkomen dat áls dat dan toch misgaat ze niet alles wat zich aan privézaken voor het lensje van de webcam afspeelt kunnen zien en opnemen, dat achterwege laten zou net zo naïef zijn. Als je toegang tot je systemen goed hebt geregeld is de kans weliswaar klein dat het nog misgaat met de webcam, maar als je vervolgens tóch masturberend op pornowebsites blijkt te staan is de schade zo groot dat de kleine moeite van dat plakkertje plakken meer dan de moeite waard is om te doen.

Ten tweede zijn veel mensen nogal naïef op het gebied van computers, de meeste computergebruikers kennen alleen de buitenkant en hoe de mens-machine-interfaces zijn vormgegeven. Als je in je afweging meeneemt dat een gemiddelde computergebruiker er niet niet goed in is om vreemden buiten het apparaat te houden, dan houdt het op symptoombestrijding te zijn en is het afplakken van de webcam een maatregel die zoden aan de dijk zet. Het is simpel, concreet, betrouwbaar (voor dat ene probleem) en je kan het zonder specialistische kennis voor elkaar krijgen.
21-06-2016, 12:22 door Anoniem
Op mijn laptops heb ik een handig schuifje geplakt die je dicht kunt schuiven als je de webcam niet gebruikt.
uitschakelen in apparatenbeheer heeft niet zo veel nut, want een beetje hacker schakelt hem zo weer aan.
21-06-2016, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb zelf HitmanPro.Alert draaien, geeft een melding als iets toegang probeert te krijgen tot mijn webcam.

wel apart dat de microfoon niet in dit artikel besproken word

Absoluut: leuk dat je niet gezien wordt, maar het idee dat iemand kan meeluisteren is minstens zo zorgelijk, zo niet zorgelijker (denk aan kantoortuinen, laptops/tablets/phones tijdens vergaderingen....).
21-06-2016, 22:29 door Anoniem
maar het idee dat iemand kan meeluisteren is minstens zo zorgelijk, zo niet zorgelijker (denk aan kantoortuinen, laptops/tablets/phones tijdens vergaderingen....
Zeker en vast! Maar welke vraag had je daarover in het Kaspersky onderzoek willen stellen dan?

"I hold my computerdevice under water to prevent that malware uses the mic to eavesdrop conversations"....???....
22-06-2016, 06:03 door Anoniem
Geen probleem hoor, alles onder controle. O ja, zelfs de laatste Windows-instelling bij Windows 10 is getackeld.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE\Policies\MicrosoftWindows\DataCollection\AllowTelemetry=0
22-06-2016, 23:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb zelf HitmanPro.Alert draaien, geeft een melding als iets toegang probeert te krijgen tot mijn webcam.
Blokkeert op API standaard applicatie interface niveau.

Hitman werkt alleen bij volledige hardware abstractie met een vaste ABI en API.

Een simpele kernel device driver filter wordt niet tegengehouden. Veel usb apparatuur krijgt voor functioneren firmware geladen, met name cams en wifi. Broadcom chipset wifi of bijvoorbeeld webcams hebben onder linux een speciale directory met firmware voor zoveel mogelijk apparaten.

Een 1 in een 0 vrranderen in die firmware van de driver betekent bijvoorbeeld lampje uit tijdens filmen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.