image

Beveiligingsbedrijf: afname van Chinese cyberspionage

dinsdag 21 juni 2016, 10:44 door Redactie, 2 reacties

Het aantal succesvolle aanvallen door Chinese hackergroepen is sinds de tweede helft van 2014 aan het afnemen, wat samenvalt met politieke en militaire hervormingen in China, brede aandacht voor Chinese cyberactiviteiten en optreden door de Amerikaanse overheid, zo stelt beveiligingsbedrijf FireEye.

In een nieuw rapport (pdf) bekijkt het beveiligingsbedrijf de activiteiten van 72 hackergroepen die waarschijnlijk vanuit China opereren. Het gaat om een tijdsperiode die teruggaat tot begin 2013. In september vorig jaar kwamen de VS en China een akkoord overeen om zich niet met economische cyberspionage bezig te houden of dit te zullen steunen. Sinds de afspraak zegt FireEye 13 actieve vanuit China opererende groepen te hebben gezien die aanvallen tegen Amerikaanse, Europese en Japanse organisaties uitvoerden. Tijdens dezelfde periode hebben andere in China-gebaseerde hackergroepen organisaties in Rusland, Azië en de Pacific aangevallen.

Toch is het aantal succesvolle aanvallen tegen de Verenigde Staten en 25 andere landen, waaronder Nederland, sinds halverwege 2014 afgenomen. Dit is volgens het Amerikaanse FireEye te danken aan militaire en politieke initiatieven van de Chinese president Xi, de uitgebreide aandacht voor Chinese cyberoperaties en druk van de Amerikaanse overheid. Zo werden verschillende Chinese militairen wegens cyberspionage aangeklaagd en werd er met sancties gedreigd. Volgens FireEye mag de activiteit van Chinese cyberspionnen dan afnemen, andere landen zijn juist weer in opkomst.

Image

Reacties (2)
21-06-2016, 11:43 door Anoniem
Of ze zijn slimmer geworden.
21-06-2016, 12:15 door Anoniem
Nee het gebeurt nog steeds, alleen nu via Russische systemen en IP's waardoor zij verantwoordelijk gehouden worden.(Terwijl wij weer door de media voor de gek gehouden worden...)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.