image

Mozilla schenkt 230.000 dollar aan privacysoftware Tails en Tor

donderdag 23 juni 2016, 09:39 door Redactie, 2 reacties

Mozilla heeft 230.000 dollar geschonken aan de privacysoftware Tails en Tor, waarmee de softwareprojecten zich verder kunnen ontwikkelen. De beloning is onderdeel van het Mozilla Open Source Support (MOSS) initiatief, waarmee Mozilla opensourceprojecten financieel wil ondersteunen.

Volgens Mozilla moet het internet open en voor iedereen toegankelijk blijven en speelt opensourcesoftware hierin een belangrijke rol. Via het MOSS-initiatief kan Mozilla dergelijke projecten helpen. Zo heeft het voor 2016 een bedrag van 1,25 miljoen dollar gereserveerd dat naar opensourceprojecten zal gaan. 385.000 dollar is daar nu van toegewezen. Het Tor Project ontving het grootste deel, namelijk zo'n 153.000 dollar. Via het Tor-netwerk kunnen internetgebruikers hun ip-adres en identiteit beschermen. Het geld zal worden gebruikt om de meetinfrastructuur van het Tor-netwerk te verbeteren, zodat de prestaties en stabiliteit van het netwerk kunnen worden gemonitord en verbeteringen waar nodig doorgevoerd.

77.000 dollar werd aan Tails (The Amnesic Incognito Live System) toegekend. Tails is een compleet besturingssysteem dat vanaf een dvd of usb-stick is te gebruiken. Het is op Debian gebaseerd en bevat allerlei tools om anoniem te kunnen internetten. De financiële injectie zal worden ingezet om controleerbare 'builds' te maken. Zo kunnen derde partijen controleren dat een Tails iso-bestand daadwerkelijk op basis van de betreffende Tails-broncode is gemaakt. De resterende 115.000 dollar ging naar Caddy, getdns, Godot Engine, peARS en NVDA. Volgens Mozilla is dit pas het begin en zullen er binnenkort nieuwe opensourceprojecten worden aangekondigd die een bedrag zullen ontvangen.

Reacties (2)
23-06-2016, 12:04 door Anoniem
Belangrijk voor Tor is ook dat er meer exitnodes komen, alle ISP's zouden er gemakkelijk een (paar) kunnen draaien vanuit hun goed verbonden data centers, tier one network operators zouden dat ook kunnen doen, het is geen rocket science, maar de wil ontbreekt, ga je maar afvragen waarom.
25-06-2016, 18:04 door Anoniem
En dit is wat de andere projecten inhouden:

Caddy: Een webserver voor Windows, Mac, Linux en Android met volledig geautomatiseerde HTTPS-ondersteuning (via Let's Encrypt) https://caddyserver.com/
GetDNS: Asynchrone library om DNS-informatie op te halen https://getdnsapi.net/
Godot Engine: Gratis en open-source 2D en 3D game-engine http://www.godotengine.org/
PeARS: Zoekmachine die gebruikers webpagina's laat indexeren http://pearsearch.org/
NVDA: open-source screenreader voor Windows http://www.nvaccess.org/


Zie ook Mozilla's blogpost: https://blog.mozilla.org/blog/2016/06/22/mozilla-awards-385000-to-open-source-projects-as-part-of-moss-mission-partners-program/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.