image

Megaboete voor advertentiebedrijf dat miljoenen mensen volgde

woensdag 22 juni 2016, 17:09 door Redactie, 7 reacties

Een mobiel advertentiebedrijf uit Singapore heeft een boete van 4 miljoen dollar gekregen, waarvan het 950.000 dollar moet betalen, wegens het zonder toestemming volgen van de locaties van honderden miljoenen mensen om gerichte advertenties te kunnen tonen.

Daarnaast zal advertentiebedrijf InMobi een uitgebreid privacyprogramma uitrollen, zo laat de Amerikaanse toezichthouder FTC weten. De maatregelen zijn onderdeel van een schikking die de FTC en InMobi sloten. InMobi ontwikkelt advertentiesoftware waar apps gebruik van kunnen maken. Het advertentiebedrijf deed voorkomen dat de advertentiesoftware alleen de locaties van mensen zou volgen als ze dit via de privacyinstellingen van hun toestel hadden aangegeven.

In werkelijkheid bleek InMobi de locaties van mensen te volgen ongeacht of de apps die van de software gebruik maakten hier toestemming aan gebruikers voor hadden gevraagd en zelfs als gebruikers toegang tot hun locatiegegevens hadden geweigerd. Het advertentienetwerk van InMobi heeft volgens de FTC een bereik van één miljard apparaten wereldwijd en is in duizenden populaire apps aanwezig.

InMobi maakte een database gebaseerd op de geolocatiegegevens van gebruikers gecombineerd met de gegevens van wifi-netwerken in de buurt. Aan de hand hiervan werd de fysieke locatie van gebruikers achterhaald, zelfs als ze het verzamelen van locatiegegevens op hun toestel hadden uitgeschakeld. De advertentiesoftware van InMobi is onder andere in duizenden apps voor kinderen aanwezig met honderden miljoenen gebruikers. In de Verenigde Staten mogen apps alleen met toestemming van de ouders persoonlijke informatie van het kind verzamelen.

Als onderdeel van de schikking moet InMobi 4 miljoen dollar betalen. Het gaat om een voorwaardelijk bedrag. Gebaseerd op de financiële situatie van het bedrijf is het uiteindelijk te betalen bedrag naar 950.000 dollar verlaagt. Ook moet het bedrijf de gegevens van alle personen verwijderen van wie het zonder toestemming de gegevens verzamelde. Verder moet het bedrijf een uitgebreid privacyprogramma instellen dat de komende 20 jaar elke 2 jaar door een onafhankelijke partij zal worden geaudit.

Reacties (7)
22-06-2016, 17:58 door Anoniem
Niet te vertrouwen die advertentiejongens; 950,000 USD /1,000,000,000 device =0.00095 USD /device is geen serieuze boete. Wat mij betreft mag InMobi baasje gewoon voor een tijd gaas en dat zou ook geadverteerd moeten worden bij soortgelijk gespuis. En dan nog protesteren tegen adblockers,....
22-06-2016, 18:08 door Anoniem
En hier wordt heel erg duidelijk waarom iedereen een adblocker moet hebben. Reclame cowboys die zich aan regels houden. Yeah right!

TheYOSH
22-06-2016, 22:33 door Anoniem
[qupte]InMobi ontwikkelt advertentiesoftware waar apps gebruik van kunnen maken.[/quote]
InMobi maakte een database gebaseerd op de geolocatiegegevens van gebruikers gecombineerd met de gegevens van wifi-netwerken in de buurt. Aan de hand hiervan werd de fysieke locatie van gebruikers achterhaald, zelfs als ze het verzamelen van locatiegegevens op hun toestel hadden uitgeschakeld.

Een Adblocker werkt met een browser. Hier gaat het om apps die van de software van InMobi gebruik maken, en ik betwijfel of een Adblocker daartegen werkt: we praten niet over het plaatsen van cookies of zo.
22-06-2016, 22:45 door Anoniem
Die gasten maken op die actie nu per-saldo keiharde winst, dat is geen ontmoediging...
23-06-2016, 07:42 door Anoniem
Kosten vs baten, eenvoudige rekensom. Nu nog beter hun best doen om niet gepakt te worden.
23-06-2016, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Die gasten maken op die actie nu per-saldo keiharde winst, dat is geen ontmoediging...

Hoe weet je dat ze hiermee toch winst maken. Gewoon een aanname ?
Of had je aandelen in dat bedrijf ? :)
23-06-2016, 10:33 door Anoniem
Bizar dat bij de boete rekening gehouden wordt met de financiele situatie van het bedrijf.
Alsof je wilt dat dit soort bedrijven in stand gehouden kunnen worden.
De boetes moeten zonder rekening te houden met de omzet.
Als faillissement, of erger nog± schuld, het risico is dan pas is het een dreiging.
Niet als het een percentage van de winst is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.