image

Microsoft-account nodig voor hardware-aanpassing Windows 10

zaterdag 25 juni 2016, 06:34 door Redactie, 53 reacties

Veel gebruikers van Windows 10 die in de toekomst een grote hardware-aanpassing willen doorvoeren, zoals de installatie van een nieuw moederbord en processor, zullen het besturingssysteem hierna alleen kunnen activeren als ze de huidige licentie aan hun Microsoft-account hebben gekoppeld.

Dat laat Windowsvolger Ed Bott weten. Deze week kondigde Microsoft een nieuwe tool aan om problemen bij het activeren van Windows 10-installaties te verhelpen. Het gaat dan om gebruikers met een digitale licentie. Dit zijn voornamelijk mensen die de gratis Windows 10-upgrade op Windows 7 en Windows 8.1 hebben uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat deze gebruikers als legitieme gebruiker worden herkend maakt Windows 10 tijdens de upgrade een installatie-id aan, gebaseerd op de hardware in het systeem.

Deze gebruikers kunnen Windows 10 op hun systeem zonder licentiecode opnieuw installeren en activeren, omdat het installatie-id door Microsoft wordt herkend. Het toevoegen van een videokaart of extra geheugen heeft geen invloed op het installatie-id. Dat is echter anders in het geval van een nieuw moederbord. In deze situatie is er een nieuwe licentie vereist, omdat Microsoft dit als het bouwen van een nieuwe computer beschouwt. Mocht het moederbord defect raken, dan is het wel toegestaan om Windows 10 zonder het aanschaffen van een nieuwe licentie te installeren en activeren.

Om het aanpassen van hardware te vereenvoudigen heeft Microsoft de Activation Troubleshooter aangekondigd. Gebruikers van een digitale licentie kunnen hierdoor toch hun moederbord vervangen en daarna het nieuwe systeem activeren. Het is hiervoor wel vereist dat de huidige licentie eerst aan het Microsoft-account is gekoppeld. Vervolgens kan via het Microsoft-account de digitale licentie naar de nieuwe installatie worden overgedragen. Het koppelen van het installatie-id aan een Microsoft-accounts zal sommige gebruikers niet lekker liggen, omdat op deze manier de anonimiteit van het activeren wordt veranderd, aldus Bott.

Reacties (53)
25-06-2016, 07:09 door Anoniem
Dus hoe dan ook willen ze dat je een M$ account hebt - want dan is de data die van je gelogd wordt ook makkelijker aan een persoon te koppelen.

Weet je wat, ik draai wel zonder licentie. Linux doet het prima.
25-06-2016, 07:51 door Anoniem
Tja ik begrijp dat het voor MS lastig is dat er nog steeds mensen zijn die anoniem door het www willen gaan. Dan ga je dit soort dingen bedenken.
25-06-2016, 08:26 door Anoniem
Ene kant snap ik de mensen wel die niet willen koppelen aan een Microsoft Account, alleen snap ik deze mensen niet dat deze meestal wel een Android telefoon hebben die ze zonder gezeur wel koppelen aan een Gmail account.
Trek dan 1 lijn en doe het nergens...
Oftewel Microsoft is niet goed, maar als Google het doet is het geen probleem...(Of Apple)


Ondanks vind ik dat Microsoft iedegeval met een goede controleerbare oplossing is gekomen.
25-06-2016, 08:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-06-2016, 09:04 door Anoniem
Een Microsoft account werd met Windows 8 opt-out, en nu wordt de opt-out er dus uitgehaald en ben je verplicht allerlei data te bewaren bij Microsoft.

Ik ben geen fan van Apple producten maar op deze manier heb ik geen keuze. Ik wil ECHT geen Microsoft account. Microsoft moet eens ophouden met dingen door de strot duwen.
25-06-2016, 09:44 door Anoniem
Wat ben ik blij met m'n Linux!
25-06-2016, 10:45 door Anoniem
Ach,dat is de stomste set die Microsoft kan doen.
Ik heb allang geen Windows meer gelukkig,maar een ander Besturingssysteem en werk daar met alle tevredenheid mee.
25-06-2016, 11:25 door Anoniem
"de gratis Windows 10-upgrade op Windows 7 en Windows 8.1 hebben uitgevoerd"

Upgrade ? Van een betaald produkt, naar een trial versie waar je straks een abbo voor mag gaan betalen ? Stel dat je een auto hebt gekocht, en de fabrikant installeert nieuwe firmware, waarbij ze na een jaar je auto gaan blokkeren, tenzij je een abbonement neemt, is dat dan ook een ''upgrade'' ? Ik zou het eerder een downgrade noemen......
25-06-2016, 11:30 door Anoniem
"Het koppelen van het installatie-id aan een Microsoft-accounts zal sommige gebruikers niet lekker liggen, omdat op deze manier de anonimiteit van het activeren wordt veranderd, aldus Bott."

Maar de gebruikers kiezen toch zelf om dit OS te gebruiken en realiseren zich dat ze dan moeten voldoen aan de
eisen en nukken van de leverancier?
Het is niet iets wat verplicht is of zo, je kunt altijd overstappen op een vrij OS wat geen activeringskermis heeft.

WEXIT!
25-06-2016, 12:26 door karma4
Door Muria: Snodeju! Dat Microsoft account heb ik tot nu toe weten te vermijden op mijn Windows 10 computer!
hoef je nog steeds niet te gebruiken bij dagelijks gebruik. Het gaat om het activeren van de geldige licentie.
Je koopt Uhh huurt de gebruiksrechten waarbij je als persoon/bedrijf en overeenkomst sluit met naam en toenaam.

Wie zouden er problemen mee hebben met de overeenkomst? Juist de illegale versies die het zonder overeenkomst willen doen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Met garanties goede werking kan men zich niet meer verschuilen achter een argument dat ze hun klanten gebruikers niet kennen. Fout is herstel aansprakelijkheid zoals VW met sjoemelsoftware is overkomen.
25-06-2016, 13:29 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-06-2016, 13:30
[Verwijderd]
25-06-2016, 13:34 door Anoniem
Door karma4:
Door Muria: Snodeju! Dat Microsoft account heb ik tot nu toe weten te vermijden op mijn Windows 10 computer!
hoef je nog steeds niet te gebruiken bij dagelijks gebruik. Het gaat om het activeren van de geldige licentie.
Je koopt Uhh huurt de gebruiksrechten waarbij je als persoon/bedrijf en overeenkomst sluit met naam en toenaam.

Wie zouden er problemen mee hebben met de overeenkomst? Juist de illegale versies die het zonder overeenkomst willen doen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Met garanties goede werking kan men zich niet meer verschuilen achter een argument dat ze hun klanten gebruikers niet kennen. Fout is herstel aansprakelijkheid zoals VW met sjoemelsoftware is overkomen.

Gaat om het idee, dat dit te gebonden wordt aan een profiel. Het is een OS en geen werk overeenkomst. Net als dat je een Google Account voor je Android telefoon moet hebben om een update te krijgen.... absurd gewoon. Alles voor profielen en advertenties bij dat soort bedrijven. Het klinkt cliche maar ik hou het wel bij Linux die ironisch genoeg nu wel beter werkt op mijn laptop met drivers dan Windows 10 doet. Terwijl het met Windows 7 wel prima werkte......
25-06-2016, 14:37 door Anoniem
Begin een beetje balen van Windows te krijgen.

Mijn MS FS 2004 werkt niet meer.
Mijn MS Visual Basic 6 werkt niet meer.

Oude programma's maar wel oorspronkelijk MS en u weer een verplicht account.

Ben overgegaan naar Linux Mint met een virtuele Windows XP.
Visual Basic 6 en veel andere oude en nieuwe software werkt hiermee perfect (uitgezonderd FS 2004), geen geneuzel meer met updates, ongewenste apps, binding met een PC, privacy, virusscans en paswoord voor Windows.

Waar mogelijk gebruik ik Linux Mint, waar nodig Windows XP.
25-06-2016, 14:43 door Anoniem
Wie zouden er problemen mee hebben met de overeenkomst? Juist de illegale versies die het zonder overeenkomst willen doen. Elk nadeel heeft zijn voordeel.
Denk niet dat er veel illegale versies zijn, het wordt je gewoon door je strot geduwd.
25-06-2016, 14:46 door Anoniem
ja daar gaan we weer ja hoe zit het dan met de koopvers van windows 10
de home vers wel te verstaan..........a 140 euries.......daar word niet overgesproken
heeft het nou eens over up to date ...........dingen ?
25-06-2016, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem: "Het koppelen van het installatie-id aan een Microsoft-accounts zal sommige gebruikers niet lekker liggen, omdat op deze manier de anonimiteit van het activeren wordt veranderd, aldus Bott."

Maar de gebruikers kiezen toch zelf om dit OS te gebruiken en realiseren zich dat ze dan moeten voldoen aan de
eisen en nukken van de leverancier?
Het is niet iets wat verplicht is of zo, je kunt altijd overstappen op een vrij OS wat geen activeringskermis heeft.

WEXIT!
Helaas is het zo dat je vaak afhankelijk bent van software die op het werk of op school gebruikt worden.
Niet alles werkt met WINE onder linux en drivers onder linux is nog altijd een probleem
25-06-2016, 17:20 door Anoniem
@Anoniem 13:34 Android gebruikt ook een Linux-kernel...

Maar ik snap wat je bedoelt. Ik ben het behoorlijk zat om als een waakhond naar elke update te moeten kijken om te zien of 'ie geen tracking, Win10 nagware of andere ongein bevat. Win8 is een stuk slechter dan Win7, maar hoewel Win10 beter is dan Win8 ben ik voorlopig niet van plan om te gaan upgraden omdat daar sommige tracking helemaal niet kan worden uitgeschakeld. Wellicht zal ik de upgrade nog uitvoeren om de licentie te pakken en daarna direct een image van voor de upgrade terugzetten.

In ieder geval werk ik de laatste tijd steeds meer met Linux, en Mint is me tot nog toe goed bevallen behalve de beperkingen en eigenaardigheden die LibreOffice heeft t.o.v. Microsoft's officepakket. De kans is dus heel groot dat ik eerder 100% naar Mint overstap dan dat ik Win10 installeer.
25-06-2016, 18:44 door Anoniem
Deze jongen ook. Ging van een WEXIT over naar een LIMAIN.
Gaan jullie maar stoeien met Redmond. Na jaren gebruik had ik mijn buik er vol van!!
25-06-2016, 18:53 door Anoniem
inderdaad, drivers op windows 10 zijn een ramp. mijn nig niet zo oude met 8.1 geleverde laptoo, nu net anderhalf jaar oud, heeft 5 drivers die niet meer werken onder windows 10, waaronder soundblaster cinema, sd card reader, keyboard lightmanager, killer N wifi en killer bluetooth.

te triest voor woorden. de drivers voor windows 8 of 8.1 gebruiken werkt simpelweg niet. dan wordt de hardware niet gevonden, of de driver geeft een andere foutmelding.

zelfs mijn RS232 naar USB converter wordt domweg opzettelijk niet meer ondersteund.
op ubuntu werkt ALLES out of the box.
25-06-2016, 20:36 door Anoniem
Tja was/ is wel te verwachten van MS.
Onze W8.1. laptop. wordt door het gezin voor school en werk gebruikt i.v.m. bepaalde programma s.
De overstap naar W10 willen wij lang mogelijk uit stellen.
Voor het internetten blijven we LINUX gebruiken naar alle tevredenheid!
25-06-2016, 21:29 door Anoniem
op ubuntu werkt ALLES out of the box.
Bij mij precies het zelfde. Heb onlangs een groter extern toetsenbord voor de Mac gekocht en sluit het ding voor de grap aan op Linux Mint. Wat denk je? Apple-toetsenbord wordt gewoon herkend...Typen maar!
26-06-2016, 02:01 door Anoniem
ik snap sowieso niet wtf m$ te maken heeft met mijn moederbord als ik een licentie heb dan heb ik daar voor betaald waar halen ze de bruraliteit van daan om mij te beperken in de hardware die ik wil gebruiken??!

IK ZEG LINUX!!!
26-06-2016, 08:44 door Anoniem
Wat ik niet begrijp is, waarom linux gebruikers zich hier zo nadrukkelijk mee bemoeien. Het lijkt wel een soort van bekeringsdrang.
26-06-2016, 09:03 door Anoniem
Door karma4: Wie zouden er problemen mee hebben met de overeenkomst? Juist de illegale versies die het zonder overeenkomst willen doen.
Ook, niet juist. Iedereen die vindt dat je dingen moet kunnen kopen zonder dat een fabrikant je dwingt tot een relatie die veel inniger is dan jij wilt zal er ook moeite mee hebben. Je kan de klant-leverancier-relatie helemaal uitleggen in termen van de voorwaarden die de leverancier bedenkt en "take it or leave it" als basishouding aannemen, maar we leven gelukkig in een deel van de wereld waar de positie van de klant er ook toe doet.

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Met garanties goede werking kan men zich niet meer verschuilen achter een argument dat ze hun klanten gebruikers niet kennen. Fout is herstel aansprakelijkheid zoals VW met sjoemelsoftware is overkomen.
In de huidige EULA staat nog steeds dat je om je geld terug te krijgen aan moet kloppen bij de zaak waar je je Windows-licentie gekocht hebt (al dan niet samen met hardware), niet bij Microsoft. Je bent dus helemaal geen klant van Microsoft voor je Windows-licentie, je bent klant van een tussenpersoon.

Verder is het onzin dat Microsoft die accounts nodig heeft om erachter te komen dat er iets mis is met hun software, daar hebben ze al lang en breed voorzieningen voor. Je kan bugs melden, over slecht presterende versies van Windows (ME, Vista) is luid en duidelijk op het web en in de media geklaagd. Ze hadden met ME al makkelijk die produktaansprakelijkheid kunnen nemen door alle ME-gebruikers een gratis upgrade naar XP aan te bieden, ook zonder dat elke gebruiker een account heeft, een licentiesleutel is voldoende.

Controleren of een licentiesleutel op meerdere computers wordt gebruikt kunnen ze allang, en op basis daarvan is het echt wel mogelijk om dubbel gebruik te blokkeren zonder dat mensen die die sleutel niet met anderen hebben gedeeld er last van krijgen. Daarvoor is het ook niet nodig.

Dan laadt Microsoft in mijn ogen toch echt de verdenking op zich dat ze geleidelijk aan accounts van alle Windowsgebruikers willen verkrijgen voor andere redenen dan de kwaliteit van hun software of het tegengaan van ongeoorloofd gebruik. Ze zetten zwaar in op de "cloud", het grote geld zit momenteel in "big data", het ligt voor de hand dat het werkelijke motief hiervoor in die richting gezocht moet worden.
26-06-2016, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik niet begrijp is, waarom linux gebruikers zich hier zo nadrukkelijk mee bemoeien. Het lijkt wel een soort van bekeringsdrang.
Dat is geen bekeringsdwang maar gewoon laten zien dat Linux een heel goed alternatief is voor W10 en OSX waar geen enkele koppeling met wat voor firma dan ook voor nodig is. Linux desktop systemen worden door velen nog steeds niet serieus genomen.
26-06-2016, 09:39 door P5ycH0
Get a mac.
26-06-2016, 09:41 door karma4
Door Anoniem: 09:03
Je hebt in ieder geval wat achtergronden nagegaan. Het hele licentie gebeuren met een check op de machine bestaat al jaren. Met xp liep je er al tegenaan. Wilde je je hardware veranderen stond er ook ergens een teller. Ging het fout moest je met ms contact opnemen.

Het enige wat nu anders gaat is dat het registreren zelf aan een account voor service garantie als je dat nodig vind.
Vergelijkbaar met een sense of stofzuiger. Dat je eerst bij de winkel van aanschaf moet zijn is een nl verplichting voor consumenten. Je mag het ook rechtstreeks bij ms kopen ze hebben een internetwinkel. Office home use onder bedrijfsvoorwaarden van je werk loopt die weg af.

Als je tegen webwinkels bent waar je allerlei persoonlijke gegevens en afleveradressen bent prima...
Als je tegen smartphones bent waar alles in telco en grote merknamen zit, prima.
Maar wees een beetje consequent gebruik dan niets van die faciliteiten. Registreer je bergen om linux te downloaden of er aan mee te werken.

Altijd typisch dat de Linux fans het nodig vinden om te bashen je hoeft geen bash te gebruiken. Je zou ook de commerciele linux op kunnen pakken zoals redhat. Dat is iets beters brengen dat eenvoudig werkt. R Stallman is al 30 jaar bezig geen doorslaand succes, wat zou daarvan de reden zijn?
26-06-2016, 09:59 door Anoniem
Waarom zien men niet in dat men moet koppelen aan een MS-account van de licentie-code gewoon simpel noodzakelijk is om deze te kunnen overdragen op een andere hardware?

Het is al heel lang bekend dat een digitale licentie is gekoppeld aan diverse hardware elementen in een computer. Verander je deze dan werkt je licentie niet meer. Microsoft heeft zonder gebruik van een MS-account geen mogelijkheid om te kunnen bepalen of die digitale licentie wel bij jouw hoort.

Wil je geen MS-account gebruiken? Geen nood, geneer dan zelf een nieuwe digitale licentie met de tool op de installatie-medium van Windows en activeer je systeem met die nieuwe digitale licentie.
26-06-2016, 10:26 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-06-2016, 10:26
[Verwijderd]
26-06-2016, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik niet begrijp is, waarom linux gebruikers zich hier zo nadrukkelijk mee bemoeien. Het lijkt wel een soort van bekeringsdrang.

A) Bekeringsdrang is nooit verkeerd
B) Je hebt nog altijd de vrije wil om het niet te doen
C) Maar wie blind wil blijven, blijft uiteraard blind ook al zegt ie te zien.
26-06-2016, 11:42 door karma4
Muria lees je post nog eens. Het hele doel is alle hardware vervangen moederbord echt alles en met de zelfde licentie kunnen doorgaan. Geef eens een definitie van een andere machine..

Vervolgens komt er een bewering dat het op een oem licentie zou lijken waarbij hardware vervanging niet zou mogen. Zie je de tegenspraak niet?
Een secùrity mindset betekent kritisch zijn en niet van alles klakkeloos aannemen. Je kunt verkeerde zaken emoties kweken maar daarmee blijven het nog steeds verkeerde zaken.
Open staan dat de schaduwwereld niet de enige werkelijkheid is is een zeer lastige stap.
26-06-2016, 12:14 door Zeurkool
Door karma4: Muria lees je post nog eens. Het hele doel is alle hardware vervangen moederbord echt alles en met de zelfde licentie kunnen doorgaan. Geef eens een definitie van een andere machine..

Vervolgens komt er een bewering dat het op een oem licentie zou lijken waarbij hardware vervanging niet zou mogen. Zie je de tegenspraak niet?
Een secùrity mindset betekent kritisch zijn en niet van alles klakkeloos aannemen. Je kunt verkeerde zaken emoties kweken maar daarmee blijven het nog steeds verkeerde zaken.
Open staan dat de schaduwwereld niet de enige werkelijkheid is is een zeer lastige stap.
Precies!
26-06-2016, 12:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-06-2016, 12:27 door Rolfieo
Door Anoniem: inderdaad, drivers op windows 10 zijn een ramp. mijn nig niet zo oude met 8.1 geleverde laptoo, nu net anderhalf jaar oud, heeft 5 drivers die niet meer werken onder windows 10, waaronder soundblaster cinema, sd card reader, keyboard lightmanager, killer N wifi en killer bluetooth.

te triest voor woorden. de drivers voor windows 8 of 8.1 gebruiken werkt simpelweg niet. dan wordt de hardware niet gevonden, of de driver geeft een andere foutmelding.

zelfs mijn RS232 naar USB converter wordt domweg opzettelijk niet meer ondersteund.
op ubuntu werkt ALLES out of the box.
Dus moet je gaan klagen bij je hardware leveranciers waarom zij geen drivers meer maken voor Windows 10. Het issue zit hem niet in Windows 10, maar gewoon de hardware leveranciers die geen up to date drivers maken.

Door Anoniem: ik snap sowieso niet wtf m$ te maken heeft met mijn moederbord als ik een licentie heb dan heb ik daar voor betaald waar halen ze de bruraliteit van daan om mij te beperken in de hardware die ik wil gebruiken??!
Je hebt ook helemaal geen probleem. Alleen de code is gekoppeld aan een waarde die gegenereerd wordt op basis van je hardware. En je kunt veel hardwar gewoon swappen zonder problemen, alleen bij je moederboard kan/zal het fout gaat.

IK ZEG LINUX!!!
Das mooi, maar de meeste applicaties die ik draai, werken hier niet onder. Dus ik zeg geen optie....

Door P5ycH0: Get a mac.
Die heb ik al. Overpriced, over hyped, maar werkt wel altijd. Klein nadeel, mijn windows applicaties draaien er niet op. Best wel lastig als je die nodig hebt. Dus vmware fusion er bij aangeschaft en een Windows licentie.... Nu kan ik in iedergeval alles doen met mijn MAC.
26-06-2016, 12:31 door Anoniem
dus dan kennen ze je email, je hardware/computer, je ip met zoekopdrachten, de mensen met wie je wanneer belt (skype) en je cv (linkedin). Hoewel het misschien bedrijfsintern allemaal niet gelinkt hoeft te zijn, begint MS steeds meer op Facebook en Google te lijken, iig waar het hun mogelijkheden om haar gebruikers te kennen aangaat.
26-06-2016, 13:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-06-2016, 13:41
[Verwijderd]
26-06-2016, 14:20 door Anoniem
Door karma4: Het enige wat nu anders gaat is dat het registreren zelf aan een account voor service garantie als je dat nodig vind.
Jij vindt dat kennelijk een kleinigheid, er zijn mensen die daar heel anders tegenaan kijken. Je hoeft het persoonlijk niet met ze eens te zijn maar doe niet alsof het maar een kleinigheid moet zijn voor mensen die nou net dat geen kleinigheid vinden.
Vergelijkbaar met een sense of stofzuiger. Dat je eerst bij de winkel van aanschaf moet zijn is een nl verplichting voor consumenten.
Het punt is dat je die stofzuiger niet bij de fabrikant koopt maar bij de winkel, dát is de partij waar je zaken mee hebt gedaan. Wat jij ziet als een plicht van de consument om eerst bij winkel aan te kloppen is het omgekeerde: een verplichting van de winkel om garantie en ondersteuning te bieden voor wat ze verkopen.
Je mag het ook rechtstreeks bij ms kopen ze hebben een internetwinkel. Office home use onder bedrijfsvoorwaarden van je werk loopt die weg af.
Ja, alleen doen de meeste mensen dat niet en die kopen hun Windows-licentie dan nog steeds van een tussenpersoon en zijn daarmee geen klant van Microsoft zelf.
Altijd typisch dat de Linux fans het nodig vinden om te bashen je hoeft geen bash te gebruiken. Je zou ook de commerciele linux op kunnen pakken zoals redhat. Dat is iets beters brengen dat eenvoudig werkt. R Stallman is al 30 jaar bezig geen doorslaand succes, wat zou daarvan de reden zijn?
Huh? Waar komt dit opeens vandaan? Ik had het niet over Linux, Redhat, of Stallman. Als dit een reactie op een andere reageerder is reageer dan met citaat dáárop in plaats van het zomaar ergens aan toe te voegen.
26-06-2016, 14:43 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem: Waarom zien men niet in dat men moet koppelen aan een MS-account van de licentie-code gewoon simpel noodzakelijk is om deze te kunnen overdragen op een andere hardware?

Als je eerder, voor de upgrade naar Windows 10, geen OEM had dan wil je dat met Windows 10 natuurlijk ook niet!

http://www.pcmweb.nl/nieuws/windows-10-upgrade-bindt-zich-aan-hardware.html:

Retail-licentie wordt OEM

Microsoft biedt Windows 10 nu aan als gratis upgrade aan mensen die Windows 7 of 8.1 draaien. De 8.1-versie is zelf weer een gratis update voor Windows 8. De uiteindelijke Windows 10-installatie bindt zich echter aan de specifieke hardware. Ook als de beginsituatie een zogeheten ‘Full Packaged Product’ is. Microsoft Nederland heeft dit gisteren tegenover PCM bevestigd op de eerste Windows 10 Check-In, te Rotterdam.

Na de upgrade naar Windows 10 heeft de gebruiker dan een installatie die vergelijkbaar is met een zogeheten OEM-installatie. Dit geldt voor zowel de Home als de Professional uitvoeringen van Windows 7 en 8. De uiteindelijke Windows 10-installatie is niet over te hevelen naar een andere, eventueel nieuwe pc.

Al heel lang is de productkey gebonden aan de hardware. Dat gebeurde ook vroeger al met een retail versie. Waarom moest men na het verwisselen van diverse hardware in een computer dan naar Microsoft bellen om met een retail versie weer te kunnen activeren? Zijn we de zogenoemde horror-verhalen van toen vergeten?

Microsoft biedt nu een optie aan om dat te kunnen omzeilen. De makkelijkste methode is dan via een MS-account de licentiecode te kunnen overdragen. Daarmee kan Microsoft een indentificatie en authenticatie doen van de houder van de digitale licentie. Of weet jij een betere methode om vanuit miljoenen digitale licentiecodes een eigenste digitale licentiecode uniek aan een persoon op deze aarde te koppelen?

Maar men mag ook na de vervanging van de hardwareconfiguratie gewoon de klantenondersteuning van Microsoft bellen om weer te kunnen activeren.

Maar nog steeds geldt dat men vrij staat om een nieuwe licentiecertificaat te genereren vanuit een Windows installatie-medium. Men hoeft niet van de oude gebruikt te maken. De keuze lig bij de persoon zelf.
26-06-2016, 16:35 door Anoniem
Wat een onzin reacties op een FUD bericht, het gaat hier om activeren van je Windows 10.

Kennelijk nooit gehoord dat je naast een MS account ook gewoon in kan loggen op een niet MS account?
Dat MS account is puur ter activatie.

Mensen worden steeds dommer, en de anti Windows gebruikers lijken voorop te lopen.
Er is een steeds groter verschil tussen stupidity en gezond verstand.
26-06-2016, 16:40 door karma4
Muria uit de link van jou artikel "Hoe toch overhevelen
Hij legt uit dat het recht van overheveling van de installatie (na deactivering op de ‘vorige’ pc) nog altijd geldt."
Lees je het zelf wel of hou je op bij de bevestiging van het koppen snellen. Dan nog kan er zo'n artikel een strijdigheid met iets anders zijn. Daar ben ik recent tegen aan gelopen (bsn).

Zoek je bevestiging van een vastgeroeste overtuiging of de zaken die niet kloppen in de berichtgeving.
26-06-2016, 19:11 door Anoniem
Door P5ycH0: Get a mac.
Die 2 tot 3 keer zo duur is als een pc en na 4 jaar 'uit elkaar valt' - beyond repair omdat Apple de 'verouderde' hardware niet meer kan of wil leveren?

Thanks but no thanx.
26-06-2016, 19:28 door Rolfieo
Door Muria:

Ik zeg WINE! https://www.winehq.org/
Das niet voor zakelijke oplossingen geschikt. Technisch werkt het inderdaad vaak wel. Maar dit wil je niet zakelijk. Daar wil ik gewoon ondersteuning kunnen krijgen vanuit de leveranciers. En Wine is door geen enkele leverancier ondersteund.
En ik wil niet allemaal config files aanpassen om iets werkend te krijgen. Kost veel meer tijd, dan het mij oplevert.
Ofwel leuk voor thuis, of voor de hobby, maar zakelijk niet interessant.
En Linux werkt toch net niet altijd even goed. Ondersteuning loopt toch echt nog soms achter. Ik moest allemaal lastige dingen doen om mijn laptop goed werkend te krijgen. Want Linux wordt niet goed ondersteund op de machine. Videokaart werkte gewoon bagger. Terwijl het onder Windows perfect werkt, zelfs de niet ondersteunde Windows 10 draait er perfect onder.

Door Rolfieo:
Door P5ycH0: Get a mac.
Die heb ik al. Overpriced, over hyped, maar werkt wel altijd. Klein nadeel, mijn windows applicaties draaien er niet op. Best wel lastig als je die nodig hebt. Dus vmware fusion er bij aangeschaft en een Windows licentie.... Nu kan ik in iedergeval alles doen met mijn MAC.

Je had op die fiets ook gewoon VirtualBox onder Linux kunnen gebruiken toch? Veel goedkoper.[/quote]Linux is geen oplossing, zoals al gemeld. Tijd technisch niet rendabel, en mist te veel functionaliteit die ik nodig heb. Daarom heb ik vmware Fusion aangeschaft. Gewoon standaard ondersteuning en werkt, geen speciale configuratie settings nodig. En hele mooie integratie met MacOS.

Daarnaast Virtualbox is leuk en werkt ook goed, ik gebruikt het soms ook op machines. Performance werkt het redelijk goed, OS ondersteunding is goed. Maar integratie loopt achter zoals vmware dit heeft op Mac OS.
Dus eigenlijk geen optie. Vmware Fusion werkt dan gewoon beter.

Idem voor VMware Workstation. Werkt allemaal net even gemakkelijker van Virtualbox. Al gebruik ik virtual box ook op bepaalde Installaties. Maar heb ook regelmatig crashes er in als ik net snapshots aan de slag ga. En zakelijk zijn de vmware licenties ook niet de kosten. Als ik een keer (of meerdere) moet troubleshooten, dan zijn die kosten er zo uit gehaald.

Maar ik weet ook dat virtualbox gerust hele grote omgevingen aan kan. Ik weet van grote omgevingen waar gerust duizenden machines per dag gebruikt worden. Afgezien dat het OS het best druk heeft om dit allemaal te managen, werkt het stabiel

Dus Nee, zowel Linux als Virtualbox zijn geen optie om te gebruiken voor mij. Er zijn gewoon veel betere oplossingen, die voor mij beter geschikt zijn.
27-06-2016, 09:49 door Anoniem
Door Anoniem: Een Microsoft account werd met Windows 8 opt-out, en nu wordt de opt-out er dus uitgehaald en ben je verplicht allerlei data te bewaren bij Microsoft.

Ik ben geen fan van Apple producten maar op deze manier heb ik geen keuze. Ik wil ECHT geen Microsoft account. Microsoft moet eens ophouden met dingen door de strot duwen.
Bij Apple gebeurd exact hetzelfde. Sterker nog, wil je een bestaande Apple account gebruiken op OSX, dan mag je doodleuk een creditcard en/of een iTunes kaart opgeven.

Ik vind het echt kansloos dat hier zo drama om wordt gemaakt. Bij Android en Apple is het doodnormaal dat je een account opgeeft, maar nu Microsoft het doet schreeuwt iedereen moord en brand.
27-06-2016, 10:43 door Anoniem
Door Anoniem: Een Microsoft account werd met Windows 8 opt-out, en nu wordt de opt-out er dus uitgehaald en ben je verplicht allerlei data te bewaren bij Microsoft.

Ik ben geen fan van Apple producten maar op deze manier heb ik geen keuze. Ik wil ECHT geen Microsoft account. Microsoft moet eens ophouden met dingen door de strot duwen.

Oh, maar je wilt wel een Apple account?
27-06-2016, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem: "de gratis Windows 10-upgrade op Windows 7 en Windows 8.1 hebben uitgevoerd"

Upgrade ? Van een betaald produkt, naar een trial versie waar je straks een abbo voor mag gaan betalen ? Stel dat je een auto hebt gekocht, en de fabrikant installeert nieuwe firmware, waarbij ze na een jaar je auto gaan blokkeren, tenzij je een abbonement neemt, is dat dan ook een ''upgrade'' ? Ik zou het eerder een downgrade noemen......

Trial-versie waar je straks voor mag gaan betalen? Zo komt onzin de wereld in.
De Windows 10 upgrade is gewoon een volwaardige upgrade. Hij is alleen voor de consumentenmarkt gratis gemaakt, bedrijven betalen nog via hun contract.
27-06-2016, 10:59 door Anoniem
Mocht ik ooit zo gek zijn om Windows 10 te installeren en mezelf te laten bespioneren, dan gebruik ik uiteraard een illegale activator/patch. Waarom in godsnaam zou je legaal de boel gaan registreren en betalen om jezelf vervolgens een muilkorf om te doen?

Als ik rond om mij heen kijk gebeuren er 2 dingen. Steeds meer it-ers en mkb bedrijven gebruiken activators zelfs al zijn de betaalde licenties aanwezig simpelweg omdat het een stuk makkelijker is en men geen zin heeft in gedoe. En anderzijds zie je steeds meer mensen (consumer en zakelijk) een oog voor Linux krijgen.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur nog naar windows op de desktop, maar als het steeds slechter gaat worden en je straks niet eens meer eigen programma's mag installeren met hun store onzin dan gaat die knop een keer om.
27-06-2016, 11:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2016, 11:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-06-2016, 11:11
[Verwijderd]
27-06-2016, 11:46 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Een Microsoft account werd met Windows 8 opt-out, en nu wordt de opt-out er dus uitgehaald en ben je verplicht allerlei data te bewaren bij Microsoft.

Ik ben geen fan van Apple producten maar op deze manier heb ik geen keuze. Ik wil ECHT geen Microsoft account. Microsoft moet eens ophouden met dingen door de strot duwen.
Bij Apple gebeurd exact hetzelfde. Sterker nog, wil je een bestaande Apple account gebruiken op OSX, dan mag je doodleuk een creditcard en/of een iTunes kaart opgeven.

Ik vind het echt kansloos dat hier zo drama om wordt gemaakt. Bij Android en Apple is het doodnormaal dat je een account opgeeft, maar nu Microsoft het doet schreeuwt iedereen moord en brand.

Dat komt door de ervaring van commercieel misbruik die van Microsoft uitstraalt. Ze hebben een reputatie van OEM chantage, etc.
Ervaring van commercieel misbruik? We leven niet meer in de jaren 90. Komop zeg, als mensen dat serieus denken heb ik het idee dat ik met een groep kinderen te maken heb.
27-06-2016, 14:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2016, 15:20 door karma4 - Bijgewerkt: 27-06-2016, 15:23
Erg eenzijdig muria. Wil je nu zeggen dat Google Apple filantropisten zijn en geen commerciële bedrijven.
Duik eend in de inkomsten van Linus Torvalds en Redhat canonical het is allemaal commercie. Alleen in Noord Korea is het wat anders niet echt beter.
We waren alleen maar met het fud bericht bezig en wat waar zou zijn. Verbazend wat je er allemaal bij haalt. Met wat en wanneer heeft ms jouw persoonlijk pijn gedaan?
Falend voorstellen gedaan waar je op afgerekend bent of was het IBM met de ondergang os2 ps2 met het langzame verval van dat monopolie.
27-06-2016, 15:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-06-2016, 07:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Een Microsoft account werd met Windows 8 opt-out, en nu wordt de opt-out er dus uitgehaald en ben je verplicht allerlei data te bewaren bij Microsoft.

Ik ben geen fan van Apple producten maar op deze manier heb ik geen keuze. Ik wil ECHT geen Microsoft account. Microsoft moet eens ophouden met dingen door de strot duwen.

Oh, maar je wilt wel een Apple account?

Nee, maar die heb ik niet nodig voor een hardwarechange.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.