image

Digitale bankrovers stelen $10 miljoen van Oekraïense bank

maandag 27 juni 2016, 16:11 door Redactie, 1 reacties

Digitale bankrovers hebben bij een niet nader genoemde Oekraïense bank 10 miljoen dollar weten te stelen, zo meldt de Kyiv Post op basis van onderzoek door de Information Systems Audit and Control Association (ISACA). ISACA is een wereldwijde organisatie voor ict-auditors.

De bank had de Kiev-afdeling van ISACA gevraagd om een onderzoek naar de overval uit te voeren. Het geld zou via het Swift-systeem zijn gestolen. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale bankorganisatie voor banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem wereldwijd transacties uitvoeren. Eerder werd er ook bij andere banken geld via het Swift-systeem gestolen. De aanvallers hadden in deze gevallen de lokale bankomgeving gecompromitteerd en daarvandaan het Swift-systeem gebruikt.

Concrete details over de aanval worden niet gegeven, maar ISACA stelt dat de aanval waarschijnlijk met publiek beschikbare informatie en tools is uitgevoerd. Op dezelfde manier zouden ook andere Oekraïense banken zijn aangevallen. "Op dit moment zijn er tientallen banken, voornamelijk in de Oekraïne en Rusland, die gehackt zijn en waar honderden miljoenen dollars zijn gestolen", aldus ISACA. Volgens Aleksey Yankovsky van ISACA Kiev zijn banken echter bang voor de publiciteit rondom dit soort overvallen en delen ze geen informatie waardoor andere banken zich kunnen beschermen.

Reacties (1)
29-06-2016, 17:34 door Anoniem
Ze maken tog zo weer $10 miljoen virtueel geld erbij, of heb ik het nou mis ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.