image

Nederland ICT wil digitalisering op politieke agenda

donderdag 30 juni 2016, 12:09 door Redactie, 3 reacties

Branchevereniging Nederland ICT wil digitalisering op de politieke agenda nu dit een steeds belangrijkere rol in de economie gaat spelen. De organisatie pleit voor een kabinetsbrede visie op de digitale economie en heeft een manifest (pdf) met de belangrijkste thema’s en acties voor 2020 opgesteld.

Eén van de ambities die in het manifest wordt besproken is het onderwerp van veiligheid en privacy. Als het aan de branchevereniging voor it-bedrijven ligt zal Nederland zich in 2020 als een 'safe place to do business' onderscheiden. "Veiligheid en privacy zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar. Er bestaat geen veiligheid zonder privacy en in een vrije samenleving zijn beide nodig. Nederland kan zich in de komende kabinetsperiode nog meer dan nu onderscheiden als een safe place to do business. Dit is een belangrijke voorwaarde voor onze internationale positie van digitale mainport", zo staat in het manifest vermeld.

Om dit te realiseren wil Nederland ICT dat de overheid voldoende in haar eigen ict investeert om deze veilig en up-to-date te houden door binnen twee jaar privacy- en security-by-design als voorwaarde in haar aanbestedingen op te nemen. "Dat betekent dat kwaliteit en veiligheid een integraal onderdeel zijn van ict-aanbestedingen en dat er een rijksbreed actieplan wordt gelanceerd om verouderde en onveilige ict (legacy) te vervangen." Zo zou 10% van de it-budgetten binnen de overheid moeten worden gereserveerd voor privacy- en security-stimulerende maatregelen.

Verder wordt gepleit voor het oprichten van een Digital Trust Centre (DTC) dat als aanspreekpunt op het gebied van ict-dreigingen en cybersecurity-incidenten voor het mkb fungeert. Deze organisatie zou op basis van publiek-private samenwerking het mkb bewust moeten maken van zaken als cybersecurity, privacy, het beveiligen van intellectueel eigendom en het bestrijden en opsporen van ddos-aanvallen. Ook wil Nederland ICT dat de overheid een actief beleid voert ten aanzien van het bevorderen van encryptie en het melden van kwetsbaarheden door bedrijven en alle overheidsdiensten bij het Nationaal Cyber Security Centrum.

Elektronische identificatie

Een ander onderwerp van het manifest gaat over de digitale dienstverlening door de overheid. Nederland ICT pleit voor één stelsel van elektronische identificatie en authenticatie voor digitaal zakendoen met alle lagen van de overheid. "Dit vraagt om visie en een consistente politieke sturing op governance, financiering, architectuur, standaardisatie en security", aldus de organisatie. Nu zijn deze aspecten nog verdeeld over verschillende partijen binnen de overheid. Volgens de branchevereniging is er een strakke regie nodig waarbij één minister de regie voert.

Reacties (3)
30-06-2016, 12:49 door karma4
Security by design.. lijkt me een prima verplichting.
Nu is het te vaak wijzen naar het OS de externe leverancier of wat dan ook om maar niet over de security na te denken.
30-06-2016, 13:15 door Anoniem
Is die politieke agenda al digitaal ? :)
30-06-2016, 18:25 door Ron625
We hebben de digicommissaris toch al, als touwtrekker?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.