image

Kamp komt deze zomer met plan voor encryptieprojecten

vrijdag 1 juli 2016, 11:58 door Redactie, 4 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken komt deze zomer met een plan voor het ondersteunen van opensource-encryptieprojecten, zo heeft hij tijdens een algemeen overleg laten weten. Vorig jaar besloot de Tweede Kamer om 500.000 euro voor opensource-encryptieprojecten uit te trekken.

Het initiatief om dergelijke projecten te ondersteunen is afkomstig van D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die stelt dat encryptie essentieel is voor de vrijheid en veiligheid van mensen. Minister Kamp laat nu weten dat naar aanleiding van het amendement van Verhoeven er een aantal verkennende gesprekken is gevoerd met bedrijven en overheidsinstanties die bij het investeringstraject betrokken zijn.

"We hebben bekeken wat hier speelt en wat hier in de geest van het amendement gedaan zou moeten worden. De rode draad van die gesprekken was dat het belang van open source en het ondersteunen van opensource-encryptieprojecten wordt gezien. Bedrijven willen graag een bijdrage leveren aan onderdelen waar zij een belang bij hebben. Ik zie mogelijkheden om dat tot de uitkomst te leiden die met het amendement is beoogd", aldus de minister (pdf). Hij zegt deze zomer nog een besluit te nemen over de vorm waarin dat gegoten zou kunnen worden.

Reacties (4)
01-07-2016, 12:32 door karma4
Als je iets uitbesteed zorg dan dat alle betrokken delen voldoende uitbetaald krijgen. Vele tientallen miljoenen naar een commerciële partij die het oss gratis en voor niets uitbuit.
Bij de bouw heb je ook ketenverantwoordelijkheid om dat tegen te gaan.
02-07-2016, 10:37 door Anoniem
Ik snap geloof ik niet helemaal waar Henk Kamp's benadering op slaat. Er is besloten dat er geld naar OSS-encryptieprojecten gaat en hij gaat met bedrijven en overheidsinstanties om de tafel zitten, kennelijk niet met de projecten. Ga je als je besloten hebt dat milieuvriendelijke boeren subsidie moeten krijgen met supermarktketens om de tafel zitten om er handen en voeten aan te geven?

Ik denk dat een inventarisatie van welke projecten er zijn en wat hun relatieve belang is voor de Nederlandse samenleving de eerste stap moet zijn (waarbij OSS zo grensoverschrijdend is dat het Nederlandse belang niet afwijkend zal zijn van het internationale beeld), en vervolgens ga je met die projecten zelf praten om te kijken wat hun knelpunten, behoeftes en mogelijkheden zijn. Dat bij de inventarisatie en weging ook van belang kan zijn wat bij Nederlandse overheden en bedrijven in gebruik is begrijp ik, maar het gebruik in andere open source-software als webservers en -browsers, mailservers en dergelijke lijkt me relevanter.

De associatie die ik heb is met de vele managers die ik in mijn loopbaan langs heb zien komen die altijd voor ontbrekende kennis consultants van bedrijven uit zullen nodigen en nooit eens de makkelijk op het web beschikbare kennis (en verwijzingen naar kennis in bijvoorbeeld goede boeken) serieus nemen. Met bijvoorbeeld als resultaat dat de OO-ontwerpcursus waar mensen heen worden gestuurd qua gebruikte concepten en terminologie zo afwijkt van wat buiten het wereldje van de aanbieder wordt gehanteerd dat je amper nog terugherkent dat het eigenlijk over hetzelfde gaat. Je wordt zo heel makkelijk het gesloten wereldje van een 'gerenommeerde' aanbieder ingezogen die langs die weg afhankelijkheid creëert.

Als die associatie klopt lijkt het gevaar mij levensgroot dat Henk Kamp op uitkomsten uitkomt die op andere belangen dan die van die projecten en hun gebruikers aansluiten. Ik hoop dat ik ongelijk heb.
02-07-2016, 17:32 door Anoniem
1 universele encryptie is geen encryptie, vooral niet van de regering uit.

Het beste is vele soorten encryptie voor elke contactpersoon/communicatiemiddel iets anders,
als ze encryptie niet kunnen verbieden ( dat is wat ze van hogerhand wouden/willen ), dan leveren ze het zelf maar !?

Zoiezo kun je Kamp niet vertrouwen als Groninger...
04-07-2016, 11:36 door PJW9779
Lees ook even https://www.security.nl/posting/453680/Tweede+Kamer+trekt+500_000+euro+uit+voor+encryptieprojecten

Goed voor het OpenSSL-project.
Intussen blijf ik lekker GnuPGP gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.