image

Instagram moet van rechter naw-gegevens gebruiker afstaan

dinsdag 5 juli 2016, 15:57 door Redactie, 2 reacties

Instagram moet van de Rechtbank Noord-Holland de naw-gegevens van een gebruiker aan de moeder van een minderjarig meisje afstaan. De zaak was door de moeder van het meisje aangespannen. Vorig jaar september maakte een onbekende persoon een Instagram-account aan en plaatste daarop pornografische dan wel seksueel getinte foto’s en video’s waarbij de naam van het minderjarige meisje was vermeld.

Instagram verwijderde het account, maar weigerde de naam- en adresgegevens, ip-adressen en informatie over het inloggen met de desbetreffende adressen van de accounthouder aan de moeder te verstrekken. Instagram beriep zich daarbij op de door haar gehanteerde Richtlijnen voor de community en op de Privacy Richtlijn. De social mediasite stelt dat het als tussenpersoon alleen een neutraal platform aanbiedt en als zodanig niet aansprakelijk is voor de informatie die geplaatst wordt.

Persoonsgegevens van de gebruiker mogen daarbij slechts in bepaalde gevallen worden verwerkt, waarbij alleen de rechter de belangen van alle partijen, zoals de eisende partij, de tussenpersoon en degene wiens persoonlijke gegevens worden gevorderd, kan afwegen. Instagram kan dat niet zelf doen, aldus Instagram. De kortgedingrechter heeft eerst gekeken of de Nederlandse rechter bevoegd is en of het Nederlands recht van toepassing is. Dat is inderdaad het geval, zo laat de Rechtbank weten.

Verder heeft de rechter gekeken onder welke omstandigheden een provider kan worden gevraagd de naw-gegevens aan een benadeelde te verstrekken. "Dat kan aan de orde zijn, wanneer aannemelijk is dat onrechtmatige uitlatingen anoniem via Instagram openbaar zijn gemaakt en de benadeelde alleen door tussenkomst van de provider dergelijk onrechtmatig handelen zou kunnen bestrijden", aldus de Rechtbank. De rechter besloot de belangen van het minderjarig meisje zwaarder te laten wegen dan de privacy van de accounthouder. Instagram heeft al laten weten aan het oordeel van de rechter gehoor te zullen geven.

Reacties (2)
06-07-2016, 11:27 door Korund
Tsssk. Dat hier de rechter aan te pas moest komen. Instagram kon op zijn vingers natellen dat deze zaak voldeed aan alle voorwaarden die de HR heeft genoemd in het Lycos-Pessers arrest uit 2005 en dat de eis van de moeder dus ingewilligd moest worden.
http://www.iusmentis.com/aansprakelijkheid/afgeven-gegevens-identificeren-gebruikers/
06-07-2016, 16:03 door Anoniem
Door Carborundum: Tsssk. Dat hier de rechter aan te pas moest komen. Instagram kon op zijn vingers natellen dat deze zaak voldeed aan alle voorwaarden die de HR heeft genoemd in het Lycos-Pessers arrest uit 2005 en dat de eis van de moeder dus ingewilligd moest worden.
http://www.iusmentis.com/aansprakelijkheid/afgeven-gegevens-identificeren-gebruikers/

Voordeel is wel dat er nu nog meer jurisprudentie is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.