image

Rotterdam ziet af van digitaal stemmen via DigiD bij referendum

donderdag 7 juli 2016, 13:56 door Redactie, 9 reacties

Rotterdammers zullen tijdens het woonreferendum dat later dit jaar in de stad wordt gehouden niet digitaal via hun DigiD gaan stemmen, zo heeft een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad besloten. Burgmeester Aboutaleb had onlangs een voorstel gedaan om burgers via hun DigiD te laten stemmen, maar GroenLinks diende tijdens de raadsvergadering over het referendum een motie in om daar vanaf te zien.

De partij stelt dat 30% van de Rotterdammers geen DigiD heeft, wat de toegankelijkheid van het woonreferendum zou beperken, zo meldt RTV Rijnmond. "Het zijn vooral mensen in de lage inkomensgroepen die niet over een DigiD beschikken en zij wonen juist in wijken waar dit referendum over gaat", aldus GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Burgemeester Aboutaleb betwijfelt of zoveel Rotterdammers niet over een DigiD beschikken, aangezien de mensen die nodig hebben voor het aanvragen van kinderbijslag, huurtoeslag of zorgtoeslag.

Verder maakt de gemeenteraad zich zorgen over de veiligheid van systeem. Hoewel Aboutaleb zich neerlegt bij de wens van de gemeenteraad om tijdens het referendum op papier te stemmen, wil hij wel een schaduwsysteem invoeren om met digitaal stemmen te kunnen experimenteren. Volgens de burgemeester zal Rotterdam in de toekomst wel overgaan op digitaal stemmen.

Reacties (9)
07-07-2016, 15:00 door Anoniem
De burgemeester heeft zich blijkbaar niets aangetrokken van de media aandacht en uitspraken hoge hoge top mensen uit de IT beveiliging. Opvallend.
07-07-2016, 16:05 door Anoniem
Heel verstandig. Ga zo door.
07-07-2016, 16:41 door Anoniem
Schaduw stemmen om het electronisch stemmen te kunnen testen. Een goed idee.

Kan je een andere schaduw stem uitbrengen, dan je echte stem...
07-07-2016, 17:02 door Anoniem
Waarom zit Abu er op te hameren dat er digitaal stemmen gaat komen? Ruikt naar een voorgekookt plan om dat digitaal stemmen er door te drukken. Als ze bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en vanuit de hoek van de bekende politieke figuren maar genoeg verkondigen dat het er komt dan moet het er komen. Ook hier ging het in de politieke discussie weer nauwelijks over het punt dat er geen systeem is dat bewezen aan grondslag van de democratie voldoet. Politici hebben daar geen boodschap aan. Die vinden een hoge opkomst van kiezers uit hun eigen achterban en snelheid om een uitslag een paar uurtjes eerder uit te spugen belangrijker.
07-07-2016, 17:52 door Anoniem
Belangrijk probleem bij electronisch stemmen is hoe je kiesgeheim (dus anoniem stemmen) behoudt; niet door mensen met hun DIGID (authenticatie) aan te laten loggen waarmee ze nota bene met de overheid communiceren, om daar geldzaken (afhankelijkheid) mee te regelen. Verder kun je met electronisch stemmen bij twijfelgevallen niet achteraf en dan wel met de nodige getuigen erbij de papieren opnieuw tellen, zoals vorige week in Oostenrijk nodig was. Als het Geenstijl lukt om bij een internetverkiezing Rachel Hazes Nederlander van het jaar te laten worden, is dat een duidelijk signaal dat beïnvloeden van electronisch stemmen (bijv. meermaals stemmen, of stemmen namens iemand anders) eenvoudig is
07-07-2016, 20:38 door Anoniem
Door Anoniem: Belangrijk probleem bij electronisch stemmen is hoe je kiesgeheim (dus anoniem stemmen) behoudt; niet door mensen met hun DIGID (authenticatie) aan te laten loggen waarmee ze nota bene met de overheid communiceren, om daar geldzaken (afhankelijkheid) mee te regelen. Verder kun je met electronisch stemmen bij twijfelgevallen niet achteraf en dan wel met de nodige getuigen erbij de papieren opnieuw tellen, zoals vorige week in Oostenrijk nodig was. Als het Geenstijl lukt om bij een internetverkiezing Rachel Hazes Nederlander van het jaar te laten worden, is dat een duidelijk signaal dat beïnvloeden van electronisch stemmen (bijv. meermaals stemmen, of stemmen namens iemand anders) eenvoudig is

Tjonge jonge... hier hoef je niet eens op in te gaan om te zien hoe ver je er naast zit.
07-07-2016, 21:07 door Ron625
*** Hoewel Aboutaleb zich neerlegt bij de wens van de gemeenteraad ***

Hij zal wel moeten, de gemeenteraad is tenslotte de baas, niet de burgemeester!
08-07-2016, 19:51 door Anoniem
Tjonge jonge... hier hoef je niet eens op in te gaan om te zien hoe ver je er naast zit.
Met DigiD log je in waardoor je naw-gegevens en je naam en achternaam bekend zijn. Want hierdoor kun je je identificeren met de Belastingdienst (aangifte doen op naam) en andere overheidszaken. Als je gaat stemmen met DigiD is je naam bekend en is het stemmen niet geheim meer.

Dus zover naast zat Anoniem 17.52 uur niet.
11-07-2016, 16:15 door Anoniem
Een burgemeester die niet weet dat er mensen zijn die nog geen digid hebben. of kon het hem niets schelen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.