image

CBS: 36% Nederlandse internetters bewaart data in cloud

dinsdag 12 juli 2016, 09:31 door Redactie, 7 reacties

36% van de Nederlandse internetgebruikers bewaart gegevens in de cloud, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag weten. Gemiddeld in de Europese Unie was dat 25 procent. In Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt de cloud het meest gebruikt, door meer dan 40 procent van de internetgebruikers. In veel landen in Oost- en Zuid-Europa ligt het percentage cloudgebruikers onder de 20.

75-plussers zijn het minst actief in de cloud, maar het percentage oudere cloudgebruikers stijgt wel, tot 8 procent in 2015, twee keer zo hoog als het jaar ervoor. Het cloudgebruik is met gemiddeld 45 procent beduidend hoger bij mensen onder de 45 jaar dan bij 45-plussers (23 procent). Mannen en hoogopgeleiden zijn frequentere gebruikers van clouddiensten dan vrouwen en laagopgeleiden.

Mensen die bestanden opslaan in de cloud maken zich minder zorgen over internetveiligheid dan niet-gebruikers. De percentages zijn 38 tegen 53. De cloud wordt vooral gebruikt om foto’s op te slaan en te delen. Dat is wat bijna negen op de tien cloudgebruikers doen. Daarnaast plaatsen veel gebruikers tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op internet (58 procent).

Image

Reacties (7)
12-07-2016, 10:17 door Anoniem
Volgens mij is het percentage een stuk hoger als je meeneemt hoeveel mensen foto's in de cloud hebben. Helemaal als je de mensen die mailen vanuit de cloud meeneemt. (Ik zou eerder 95% verwachten en als kop 'bijna iedere Nederlander heeft data in de cloud'.)
12-07-2016, 10:55 door Anoniem
Wat is cloud ?

Welke definitie hebben we het hier over ?
12-07-2016, 12:26 door Anoniem
De cloud wordt vooral gebruikt om foto’s op te slaan en te delen.
Foto's opslaan in de "cloud"? Voor mij is dat momenteel ongeveer 550 GB aan data. Als ik dat allemaal van de cloud op zou willen halen zou dat via mijn ADSL-verbinding minstens 3,5 dag kosten, vermoedelijk in de praktijk veel langer. Ik vind dat geen optie. Rustig naar de andere kant van de stad wandelen en terug om een backupschijf om te wisselen die bij vrienden ligt levert een aanzienlijk hogere bandbreedte op. Nou heb ik vermoedelijk meer data dan de gemiddelde mens, maar ik betwijfel of veel van die gemiddelde mensen zich hebben afgevraagd hoeveel tijd het ophalen van al hun gegevens uit "de cloud" ze zou kosten. Als je voor de bandbreedte van bulk transfers moet betalen aan de cloudprovider zou het naast langzaam ook aanzienlijk duurder kunnen blijken te zijn dan de aanschaf van een paar harde schijven. Dat zijn rekensommen die je beter niet pas kan maken als de nood aan de man is.

Door Anoniem: Helemaal als je de mensen die mailen vanuit de cloud meeneemt.
CBS definieert "cloud computing" voor dit onderwerp als een dienst waarbij gebruikers bestanden op het internet kunnen opslaan. Dat is een incomplete en dus twijfelachtige definitie, maar de vraag die ze mensen stelden was wel duidelijk: "Heeft u in de afgelopen 3 maanden privé documenten, foto’s, muziek, video’s of andere bestanden op internet opgeslagen, bijvoorbeeld met een programma als DropBox, Apple iCloud, GoogleDrive of MicrosoftSkydrive?" Daar valt e-mail niet onder.
12-07-2016, 14:24 door Briolet
Door Anoniem: Volgens mij is het percentage een stuk hoger …
… Helemaal als je de mensen die mailen vanuit de cloud meeneemt.)

Iedereen die IMAP gebruikt en de data staat niet op een bedrijfsserver, heeft ook zijn data in de cloud staan. (b.v. gmail, hotmail etc. Ik vraag me af of de onderzoekers de IMAP mail-accounts ook meegenomen hebben.
13-07-2016, 13:41 door Anoniem
De gemiddle gebruiker weet niet eens want een cloud is en of ie het gebruikt.
13-07-2016, 14:31 door Anoniem
36% Nederlandse internetters bewaart data in cloud

En de andere 64% slaat hun data veilig op.
13-07-2016, 19:59 door Anoniem
Rustig naar de andere kant van de stad wandelen en terug om een backupschijf om te wisselen die bij vrienden ligt levert een aanzienlijk hogere bandbreedte op.
Wat denk je van een koeriersbedrijf, dat levert nog een hogere bandbreedte, en hoeft niet duur te zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.