image

Microsoft blij met privacyverdrag tussen EU en VS

dinsdag 12 juli 2016, 09:50 door Redactie, 9 reacties

Microsoft is blij met het privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten dat de Europese Commissie naar alle waarschijnlijkheid vandaag aankondigt. Volgens de softwaregigant zorgt het verdrag voor een nieuwe hoge standaard voor de bescherming van persoonsgegevens van Europeanen.

Privacy Shield, zoals het verdrag wordt genoemd, moet de Safe Harbour-overeenkomst vervangen die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. "Safe Harbor voldeed niet aan de Europese databeschermingsregels en ik denk dat Privacy Shield nu wel aan deze eisen voldoet", aldus Microsofts John Frank. Frank stelt dat de VS en EU verschillende juridische systemen gebruiken, maar dezelfde privacywaardes delen. Microsoft zegt dat het inmiddels bezig is om de vereisten voor Privacy Shield te implementeren.

Reacties (9)
12-07-2016, 09:58 door Anoniem
Geef het monster een ander en liever naampje en het draagvlak neemt meteen toe ... waanzin !

De naam 'Privacy Shield' is buitengewoon ongepast en een misleiding van wat het verdrag inhoud .
12-07-2016, 10:45 door karma4
Ik mis Google Apple ibm intel en meer waarom gelijke monniken ongelijke kappen?
12-07-2016, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Geef het monster een ander en liever naampje en het draagvlak neemt meteen toe ... waanzin !

De naam 'Privacy Shield' is buitengewoon ongepast en een misleiding van wat het verdrag inhoud .

Het misleidende zit er in dat dit verdrag moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid in data van Europese burgers neust. Ze vergeten echter dat de Europese burgers een slechtere bescherming hebben tegen hun eigen overheden dan de Amerikanen t.o.v. hun eigen overheid. Als, zoals uit eerdere berichten lijkt, de data van Europese burgers net zo beschermd worden als die van Amerikaanse burgers, is die data in Amerika eigenlijk veiliger dan in Europa.

Voorbeeld 1: Er wordt in Nederland *absoluut* meer getapt dan in Amerika.

Voorbeeld 2: Als de AIVD bij je systeembeheerder aanklopt, moet hij meewerken en zijn mondje houden. Als de NSA bij een Amerikaanse systeembeheerder aanklopt, mag die juridische bijstand vragen en het bedrijf mag het zelfs voorleggen aan de rechter. En dat hoeft niet de FISA te zijn, zoals Microsoft aantoont in de zaak van de data in Ierland.

En dan hebben we het nog niet eens over de GCHQ of de beschermingsmaatregelen tegen criminelen die bij Amerikaanse cloud leveranciers toch op een hoger plan lijken te staan dan wat ik in Nederland tegenkom als ik hier onderzoek naar doe. Dat wil niet zeggen dat alle Amerikaanse bedrijven goed zijn of alle Nederlandse bedrijven slecht. Het betekent dat je goed onderzoek moet doen.

Peter
12-07-2016, 11:25 door Anoniem
Mooi , dus alle data van Europeanen mag weer binnen Amerika opgeslagen opgeslagen worden en elke duistere overheidsdienst in dat land heeft nu weer legaal toegang tot die data .
(mits er onduidelijke omschreven filters aan staan)

En dat allemaal omdat we nu ineens wel vinden dat ze daar dezelfde privacywaardes hebben als hier .
Voor mij een bewijs dat de waarde hier is gezakt om op hetzelfde niveau te komen als de US .

Edward Snowden is weer snel vergeten en uit het Europese geheugen gewist ...
12-07-2016, 11:30 door john west
Bron: http://www.pcmweb.nl/nieuws/4-vragen-over-privacy-shield-hoe-zit-dat-nu-eigenlijk.html


'Privacy Shield' doet dat door te zeggen dat gebruikersgegevens nog wel opgeslagen mogen worden op Amerikaanse servers, maar dat Amerika er minder gemakkelijk bij kan. Er mag bijvoorbeeld 'geen massasurveillance worden uitgevoerd' over de gegevens, wat betekent dat niet alles bekeken mag worden in de hoop toevallig iets illegaals tegen te komen (de zogeheten sleepnetmethode).


Dus het kan worden bekeken,wat ik vreemd vind ,is het dan toch niet versleuteld ?
12-07-2016, 12:36 door Anoniem
De titel geeft mij een sterk vermoeden dat er heel wat mis is met dit verdrag. Microsoft die er blij mee is....... mmm....
12-07-2016, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: De titel geeft mij een sterk vermoeden dat er heel wat mis is met dit verdrag. Microsoft die er blij mee is....... mmm....

Hoe zo? Er is nu duidelijkheid....... Of je het er mee bent is een tweede. Maar er zijn weer afspraken met elkaar gemaakt. Dus weet iedereen waar je aan toe bent.
12-07-2016, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Als de NSA bij een Amerikaanse systeembeheerder aanklopt, mag die juridische bijstand vragen en het bedrijf mag het zelfs voorleggen aan de rechter. En dat hoeft niet de FISA te zijn, zoals Microsoft aantoont in de zaak van de data in Ierland.
Ik vind dit een wat vreemde voorstelling van zaken. De geheimhoudingsplicht in de VS was zwaar genoeg om Lavabit (versleutelde e-maildienst die Edward Snowden gebruikte) zonder opgaaf van redenen abrupt de deuren te doen sluiten. De eigenaar van Lavabit zei daarover dat er informatie was die hij zelfs niet met zijn advocaat mocht delen, en hij heeft bij een zitting van een federale rechtbank geen advokaat mogen regelen omdat hij als derde partij daar geen recht op had, en door zijn geheimhoudingsplicht en de snelheid waarmee het gebeurde niet de mogelijkhad om via een niet-advokaat een advokaat te regelen. Kennelijk heeft hij in de VS last gehad van dingen die volgens jou in de VS niet voorkomen.

En de zaak van Microsoft over data opgeslagen in Ierland heeft hier niets mee te maken. Die gaat om een drugszaak waarbij de Amerikaanse justitie via een districtsrechtbank een huiszoekingsbevel had uitgevaardigd voor e-mails die in Ierland bleken te zijn opgeslagen, dat liep via gewone rechtbanken, FISA en de FISA Court gaan over "Foreign Intelligence", spionage dus.
12-07-2016, 16:17 door Anoniem
Door john west: Bron: http://www.pcmweb.nl/nieuws/4-vragen-over-privacy-shield-hoe-zit-dat-nu-eigenlijk.html

'Privacy Shield' doet dat door te zeggen dat gebruikersgegevens nog wel opgeslagen mogen worden op Amerikaanse servers, maar dat Amerika er minder gemakkelijk bij kan. Er mag bijvoorbeeld 'geen massasurveillance worden uitgevoerd' over de gegevens, wat betekent dat niet alles bekeken mag worden in de hoop toevallig iets illegaals tegen te komen (de zogeheten sleepnetmethode).

Dat wel, maar pas op met de termen. NSA in het bijzonder heeft zich intussen een reputatie verschaft om het woordenboek te herschrijven (https://www.eff.org/nsa-spying/wordgames). Uiteraard worden dergelijke gesprekken ingewikkelder als je geen gemeenschappelijk referentiekader hebt voor termen als 'massasurveillance' en 'bekijken'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.