image

Firefox gaat beginnende gebruikers add-ons aanraden

maandag 18 juli 2016, 15:35 door Redactie, 5 reacties

Om ervoor te zorgen dat meer Firefoxgebruikers hun browser personaliseren gaat Mozilla beginnende gebruikers binnenkort bepaalde add-ons aanraden. Volgens de opensource-ontwikkelaar genieten gebruikers die Firefox personaliseren en aanpassen meer van de browser.

Veel gebruikers weten echter niet dat dit kan of hoe dit precies moet, zegt Mozilla's Markus Jaritz. Reden voor Mozilla om een nieuwe aanpak te bedenken. Vanaf Firefox 48 die op 1 augustus wordt gelanceerd zullen verschillende veranderingen worden doorgevoerd. De eerste stap is het aanpassen van het add-ons ontdekkingsvenster. Dit is vaak de eerste pagina die gebruikers te zien krijgen als ze de Add-ons Manager starten.

De pagina is in de aankomende Firefoxversie aangepast voor gebruikers die nog geen ervaring met add-ons hebben. Ook is de installatie van add-ons vereenvoudigd en worden verschillende add-ons aangeboden waarvan de werking eenvoudig door nieuwe gebruikers is te begrijpen. Het gaat om een kleine lijst van add-ons die volgens Mozilla een goede ervaring aan gebruikers bieden. De lijst zal in de toekomst verder worden uitgebreid.

"Onze gemeenschap van ontwikkelaars maakt fantastische add-ons en we willen dat gebruikers ze kunnen vinden en meer van hun Firefox kunnen genieten. De komende maanden zullen we de ervaring verbeteren door aanbevelingen te doen die zo behulpzaam als mogelijk voor gebruikers zijn", aldus Jaritz. Op een screenshot van de nieuwe feature lijkt dat in ieder geval Adblock Plus en Awesome Screenshot Plus worden aangeraden.

Reacties (5)
18-07-2016, 18:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2016, 19:05 door Anoniem
Door Taxus: aan te raden zijn deze extensietjes..

1) NoScript
[2) Adblock Ultimate (die gooit alles op de zwarte lijst, dus geen adverteerders doorlaten die ervoor betaald hebben)
3) Privacy Settings (met 1 muisklik veel privacy regelen in firefoxbrowser)
4) Ghostery

Noscript lijkt mij helemaal niks voor de beginnende gebruiker.
Adblock----, maar er maar uBlock origin van.
En ergste van alles, Ghostery absoluut niet doen.
http://lifehacker.com/ad-blocking-extension-ghostery-actually-sells-data-to-a-514417864
18-07-2016, 19:13 door Anoniem
je kan ook gewoon een hardening uit voeren..

https://vikingvpn.com/cybersecurity-wiki/browser-security/guide-hardening-mozilla-firefox-for-privacy-and-security
18-07-2016, 21:48 door [Account Verwijderd]
Best een aardig idee, maar Mozilla zou enkele extensies gewoon eens moeten integreren in Firefox.
Dat je om een nieuwe Tab, Ctrl+T of Command+T, met je ingestelde home-page te laten openen al jááren een extensie nodig hebt (New Tab Homepage) om niet in een zinloos wit venster te hoeven staren is gewoon te lachwekkend voor woorden.
http://www.basson.at/firefox-addons/newtabhomepage

Een andere: Block Site. Werkt met Wild Cards. Bijvoorbeeld *.sitenaam.* blokkeert of staat àlles toe van een site, dus kun je instellen als White-list of Black list.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/blocksite

En deze vind ik veel handiger dan geklik op de pijlen voor pagina vooruit of achteruit:
Tab History Menu Fix:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tab-history-menu-fix
Klik op de tab van een geopende pagina en de historie van alles wat je onder die tab hebt geopend wordt zichtbaar in een clickable Scroll-list.
19-07-2016, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: En ergste van alles, Ghostery absoluut niet doen.
http://lifehacker.com/ad-blocking-extension-ghostery-actually-sells-data-to-a-514417864
Zoals je in dat artikel kan lezen is de omstreden optie, ghostrank, opt-in, hij staat dus pas aan als je hem zelf aan zet. Het artikel stelt dat de plug-in zelfs dan qua privacy alles doet wat het belooft, en in een update staat een reactie van de makers van de plug-in die uitleggen wat ze met ghostrank verzamelen. Lees dat ook even.

Je doet er goed aan je bewust te zijn van die zaken, van wat voor soort bedrijf achter zo'n plugin zit, wat ze wel en niet delen, maar een typering als "ergste van alles" vind ik zwaar overtrokken.

Er is trouwens een goed alternatief: Privacy Badger van digitale burgerrechtenorganisatie EFF, verrassend dat die nog niet genoemd is. Die werkt niet met zwarte lijsten maar kijkt naar wat op welke pagina's verschijnt en leert on-the-fly wat wel eens trackers kunnen zijn en wat niet.

De combinatie Privacy Badger+NoScript geeft mij een advertentievrij en behoorlijk lichtgewicht en snel web, dus zonder nog uBlock Origin of zo nodig te hebben. Ik kom tegenwoordig helemaal niet meer zo vaak een website tegen die zo zwaar van JavaScript afhangt dat hij met NoScript onbruikbaar is. Die sla ik dan gewoon over, of die open ik in een alternatieve browser die ik altijd met default-instellingen laat starten (dat vergt handigheid). Daarbij moet ik wel vermelden dat Facebook een van de websites is die volkomen onbruikbaar is zonder JavaScript. Die "gewoon" overslaan zal niet voor iedereen acceptabel zijn (ik vind het juist een verademing).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.