image

Overheid vraagt Google 210 keer om gebruikersgegevens

dinsdag 19 juli 2016, 09:47 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-07-2016, 14:25

De overheid heeft Google in de tweede helft van vorig jaar 210 keer om gegevens van gebruikers gevraagd. De dataverzoeken hadden op 216 gebruikers/accounts betrekking, zo blijkt uit een nieuwe editie van het Google transparantierapport, dat het aantal dataverzoeken van overheden weergeeft.

De verzoeken hebben bijvoorbeeld betrekking op ip-adressen, namen en e-mailadressen. In 69% van de verzoeken van de Nederlandse overheid besloot Google om gegevens te overhandigen. Twee keer deed de overheid een noodverzoek. Het gaat dan om dataverzoeken die in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld om iemands leven te redden of lichamelijk letsel te voorkomen. De noodverzoeken hadden op 5 gebruikers/accounts betrekking. Google besloot in deze gevallen echter geen enkele keer gegevens te verstrekken.

Ten opzichte van de eerste helft van 2015 is er een stijging van het aantal dataverzoeken. Van januari tot en met juni vorig jaar deed de overheid 162 dataverzoeken die op 166 gebruikers/accounts betrekking hadden. In deze periode besloot Google 74% van de gegevens door te geven.

Reacties (5)
19-07-2016, 14:06 door Anoniem
In 69% van de verzoeken van de Nederlandse overheid besloot Google om gegevens te overhandigen. ................. Google besloot echter geen enkele keer gegevens te verstrekken.

Dit klopt niet?
19-07-2016, 14:52 door karma4
Dat ze, google, geen gegevens verstrekte was bij de noodgevallen. Vermiste personen ontvoering dan wel ander gevaar. In de begintijd van Internet was het nieuws lals je iemand aan de andere kant van de wereld kon helpen dan wel de lokale hulpdiensten inschakelen. Promotie nieuwe mogelijkheden. Nu ben je een nobody. Alleen verdienmodellen tellen nog, tijden veranderen.
19-07-2016, 15:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-07-2016, 16:00 door Anoniem
Door karma4: Dat ze, google, geen gegevens verstrekte was bij de noodgevallen. Vermiste personen ontvoering dan wel ander gevaar. In de begintijd van Internet was het nieuws lals je iemand aan de andere kant van de wereld kon helpen dan wel de lokale hulpdiensten inschakelen. Promotie nieuwe mogelijkheden. Nu ben je een nobody. Alleen verdienmodellen tellen nog, tijden veranderen.
Nu al aan de borrel?
Het is inderdaad lekker terrasweer.

'Nu ben je een nobody'
Spreek voor jezelf en stop met 'lalsen', posten onder invloed van.
Dat scheelt al een grote slok op een puntje puntje puntje.
19-07-2016, 17:50 door karma4
Door Taxus:
aha...zal ik nog effe een schot voor de boeg geven?

AAAA. wat zijn precies 'noodgevallen'
BBBB. hoeveel ontvoeringen waren er dan wel? kan me de laatste tijd er niet veel herinneren.

In het artikel door de politie zijn er in een jaar tijd 2 verzoeken voor gedaan. Dat ze die gevallen niet in het nieuws brengen is correct.
Gaan we de aandacht opzoeken via Facebook en meer sociale netwerken dat lijkt me de verkeerde ontwikkeling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.