image

Advocaat-generaal adviseert bewaarplicht onder voorwaarden

dinsdag 19 juli 2016, 13:31 door Redactie, 2 reacties

In 2014 werd de Europese bewaarplicht door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard, maar een advocaat-generaal van hetzelfde Hof stelt dat de bewaarplicht onder voorwaarden weer kan worden ingevoerd. Dat zegt advocaat-generaal Saugmandsgaard Oe in zijn advies aan het Hof van Justitie (pdf).

Volgens Oe is een bewaarplicht voor telecomaanbieders mogelijk toch compatibel met EU-wetgeving. Bepaalde gegevens zoals datum, tijd en duur van gesprekken, en de bron en bestemming van gesprekken zouden bijvoorbeeld kunnen worden opgeslagen, maar niet de inhoud. Oe reageerde op twee zaken in Zweden en het Verenigd Koninkrijk waarin wordt gesteld dat de bewaarplicht in de landen niet langer geldig is. Volgens Oe kunnen nationale overheden telecomaanbieders dwingen om communicatiegegevens op te slaan, zolang er maatregelen zijn getroffen om de privacy te beschermen.

In totaal stelt Oe vijf eisen, waaronder dat een bewaarplicht proportioneel moet zijn, dat het noodzakelijk is om ernstige misdaad te bestrijden, moet het recht op privéleven worden gerespecteerd en moeten er maatregelen tegen misbruik zijn getroffen. De mening van de advocaat-generaal (pdf) is niet bindend. Het is zijn rol om het Hof juridische voorstellen te doen in zaken waarvoor ze verantwoordelijk zijn. De rechters van het Hof zullen dit in hun beraadslaging meenemen en op een later moment uitspraak doen.

Reacties (2)
19-07-2016, 14:04 door karma4
Oei oei oe spreekt zichzelf tegen. Zo'n bewaarplicht met metadata gegevens zijn persoonsgegevens en gevoelig. Maatregelen om privacy te beschermen zijn gewoonlijk een wassen neus. Ze gaan met function creep al ten onder.

Engelse burgers hebben voor een feodale terugkeer gekozen. Het zijn nu niet bepaald privacy en burger beschermende inzichten bij de uk politici. Nog een belgacom hack.. was nog binnen eu straks als vreemde mogendheid.
19-07-2016, 16:13 door Anoniem
"Volgens Oe is een bewaarplicht voor telecomaanbieders mogelijk toch compatibel met EU-wetgeving. Bepaalde gegevens zoals datum, tijd en duur van gesprekken, en de bron en bestemming van gesprekken zouden bijvoorbeeld kunnen worden opgeslagen, maar niet de inhoud"

Met andere woorden, de bewaarplicht zoals deze reeds was. De inhoud werd al niet opgeslagen. Typisch politiek, met een hoop gezwam zaken toch doorpushen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.