image

Europol: kleine kans op cyberterrorisme

woensdag 20 juli 2016, 12:39 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-07-2016, 13:56

Er is een kleine kans dat terroristen via het internet zullen toeslaan, zo stelt de Europese opsporingsdienst Europol in een nieuw rapport over terrorisme. Hoewel de gevolgen van een aanval groot kunnen zijn en terroristen wel gebruik van internet maken, is de kans op een digitale aanslag vooralsnog gering.

Wel waarschuwt het rapport (pdf) voor een ontwikkeling op de markt voor cybercriminelen, waar partijen allerlei diensten aanbieden waar minder technische internetcriminelen weer gebruik van kunnen maken. Ook aangeduid als Crime as a Service (CaaS). "Als de technische mogelijkheden en het forensisch bewustzijn van terroristische groeperingen toeneemt is het niet ondenkbaar dat het CaaS-model mogelijk ook op terrorisme van toepassing zal worden", aldus Europol.

Het rapport gaat ook in op anonimiteit en encryptie. "Een toename van het misbruik van anonimiteits- en encryptiediensten en -tools om de geografische locatie te verbergen en data en communicatie te beschermen maakt het monitoren van terreurverdachten en het volgen van illegale financiële transacties een stuk lastiger", zo laat het rapport weten.

Verder stelt Europol dat terreurorganisatie IS een voorkeur voor beveiligde chat-applicaties zoals Telegram heeft. "Terroristen maken gebruik van de mogelijkheden om beveiligd via encryptie te communiceren, en misbruiken de initiatieven van bedrijven om de privacy en gegevens van hun klanten te beschermen." Volgens het rapport zijn er vorig jaar 151 mensen bij aanslagen in de Europese Unie om het leven gekomen, waarvan 148 in Frankrijk. Een jaar eerder ging het nog om 4 doden.

Reacties (3)
20-07-2016, 13:48 door Anoniem
'Crime as as Service' (CaaS) moet zijn 'Crime as a Service'
20-07-2016, 17:42 door potshot
hmmm hoe past dit in de complot denkerij van aluhoedjes die beweren dat europa ons bang wil maken zodat 'zij' ons nog meer in de gaten kunnen houden met privacyschendende maatregelen?
22-07-2016, 14:38 door Anoniem
OH NEE! de deltawerken! zijn niet eens gekoppeld aan het internet. maar de overheid (globaal) krijgt het voor elkaar om zelf een digitale terreurdaad te flikken om hun controle uit te breiden. wij moeten meer in de gaten gehouden worden omdat zij zelf criminele activiteiten ontplooien zoals het verkopen van wapens aan beide partijen, steunen van terreurgroepen door het Westen gebeurt nog steeds enzovoorts
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.