image

Cd's met privédata 5 miljoen Denen bij Chinees bureau bezorgd

donderdag 21 juli 2016, 10:12 door Redactie, 4 reacties

Twee onbeveiligde cd's met het burgerservicenummer en gezondheidsgegevens van ruim 5 miljoen Denen is vorig jaar per ongeluk bij het Chinees visumbureau in Kopenhagen bezorgd. Dat heeft de Deense databeschermingsautoriteit onlangs bekendgemaakt.

De gegevens waren afkomstig van het Deense Staats Serum Instituut (SSI), een publieke onderneming van de Deense overheid, en bedoeld voor het Deense Centraal Bureau voor de Statistiek. De cd's waren per aangetekende post verstuurd, maar werden per ongeluk bij het Chinese visumbureau in Kopenhagen afgeleverd. Toen het Deense CBS de cd's ontving bleek het pakketje te zijn opengemaakt.

Een medewerker van het visumbureau verklaarde dat zij het pakketje had opengemaakt, maar vervolgens bij het Deense CBS had bezorgd. Ze zou de cd's niet hebben bekeken. De gegevens op de cd's waren niet versleuteld. Dit tot ongenoegen van de Deense databeschermingsautoriteit, die stelt dat dit soort gegevens altijd versleuteld moeten worden uitgewisseld. De autoriteit zegt verder niet aan het verhaal van de medewerkster van het visumbureau te twijfelen.

Reacties (4)
21-07-2016, 11:32 door buttonius
Het is mij niet duidelijk of de Deense posterijen het pakket verkeerd hebben bezorgd, of dat de afzender er een verkeerd adres op had gezet. (Ik kan geen Deens lezen; dus het oorspronkelijke artikel kan ik niet lezen.) Hoe dan ook zijn er hier twee, onafhankelijke beschermingsmaatregelen misgegaan (dit is opmerkelijk) waardoor heel veel persoonsgegevens in verkeerde handen hadden kunnen geraken:
1: De data was niet versleuteld.
2: Het adres was onjuist, of de Deense postdienst heeft een aangetekend stuk op het verkeerde adres afgeleverd.
21-07-2016, 11:44 door Anoniem
Door buttonius: Het is mij niet duidelijk of de Deense posterijen het pakket verkeerd hebben bezorgd, of dat de afzender er een verkeerd adres op had gezet. (Ik kan geen Deens lezen; dus het oorspronkelijke artikel kan ik niet lezen.)

In het artikel staat dat het juiste adres van de deense CBS er wel op stond, en het pakket verkeerd bezorgd was (of wellicht onderschept).
21-07-2016, 13:14 door Anoniem
vijf miljoen Denen, dat is de *totale* bevolking.

Handig, centrale digitale systemen in handen van dilettanten
21-07-2016, 15:28 door Anoniem
In- en in triest dit.
Waarom niet de moeite genomen om de data te anonimiseren voordat het naar het Deense CBS gaat?
Want wat moet CBS nou met data die herleidbaar is naar personen?
Als alleen maar een goeie anonimisering van tevoren was gedaan, dan was het al veel minder erg geweest.

Trouwens onze eigen CBS kan er ook wat van.
Ik weet niet hoe het nu is, maar vorig jaar liet SSL van de website nogal te wensen over.
" U communiceert dan met een veilige verbinding"....
Jaja... ze kunnen me wat. Bijna nergens meer op vertrouwen, dát kan je.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.