image

Belgische politie mag terrorisme­verdachten via camera's volgen

donderdag 21 juli 2016, 11:23 door Redactie, 12 reacties

Niet alleen anonieme simkaarten zijn straks in België verboden, de Belgische politie mag ook terrorismeverdachten in het geheim via camera's volgen, ook als er geen gerechtelijk onderzoek tegen hen loopt. Dat meldt VRT Nieuws. "We zullen camera's kunnen gebruiken voor het heimelijk volgen van mensen die in terrorismedossiers genoemd worden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Volgens de minister zal de wetgeving hiervoor worden aangepast. De nieuwe bevoegdheden zouden tegen het einde van dit jaar operationeel moeten zijn. De federale ministerraad stemde gisteren voor verschillende wetswijzigingen. Naast het verbod op anonieme simkaarten krijgt de Belgische dienst Staatsveiligheid de bevoedgheid om ook Belgen die in het buitenland verblijven af te luisteren. Verder mag de dienst extremistische groeperingen en haatpredikers hacken en afluisteren en mogen agenten fictieve namen gebruiken, zo laat De Morgen weten.

Reacties (12)
21-07-2016, 11:26 door Anoniem
Ergo: Iedereen mag straks overal en altijd gevolgd en gefilmd worden. Hoe zit dat met de internationale rechten van de mens als het gaat om een onbespied leven? Is het de heren machthebbers soms ook opgevallen dat (potentiële) terroristen zich gewoon laten filmen waarna ze alsnog toeslaan?
21-07-2016, 11:40 door Anoniem
Alles onder het mom van terrorisme...

"We zullen camera's kunnen gebruiken voor het heimelijk volgen van mensen die in terrorismedossiers genoemd worden"

Oftewel: de terreurverdachte Jansen, J. woont naast Griffin, P. en Parker, P. Verder heeft hij tijdens het boodschappen doen gepraat met de cassière Doovenshmitz, A...

En ta-da, op deze manier krijg je heel België in een paar dossiers verwerkt en mag je iedereen zonder bevel volgen, hacken en afluisteren.

"Naast het verbod op anonieme simkaarten krijgt de Belgische dienst Staatsveiligheid de bevoedgheid om ook Belgen die in het buitenland verblijven af te luisteren."

Heeft 'het buitenland' hiermee ingestemd? Want volgens mij gelden op dat moment gewoon de buitenlandse wetten.
21-07-2016, 11:48 door Anoniem
Het valt mij wel op......dat politici niet graag vertellen waar zij zelf wonen en waar ze zich ophouden.
Ook in Nederland zie je dat meer en meer: Parlementsleden die geen woonadres meer opgeven.

En de burger......die moet gewoon gevolgd kunnen worden?
Vindt men dat redelijk....?
21-07-2016, 12:04 door Anoniem
En als je dan even meeneemt dat niemand bij de inlichtingendiensten in België het Arabisch machtig was.....
Ik wens jullie heel veel succes met het volgen en afluisteren van verdachten die jullie toch niet kunnen verstaan.
21-07-2016, 15:19 door Anoniem
Als je niets verkeerd doet en de wet niet overtreed, dan heb je toch weinig te vrezen dat bepaalde personen gevolgd worden vanwege hun louche activiteiten.
Ik heb in ieder geval niets te verbergen, ook al reageer ik hier anoniem.
21-07-2016, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Als je niets verkeerd doet en de wet niet overtreed, dan heb je toch weinig te vrezen dat bepaalde personen gevolgd worden vanwege hun louche activiteiten.

Dat alleen maar zeggen is niet voldoende, dat schept ook een verplichting om het waar te maken. Het is daarom extra wrang om deze 'toezegging' te zien in een discussie over een wetsvoorstel dat, geheel in de lijn van de heer Jambon, de fail-safes die dat waar moeten maken afbreekt en de aansprakelijkheid afwijst.
21-07-2016, 21:24 door Anoniem
Werkelijke veiligheid en prioriteiten stellen : 35 versus 9.000.000 mensen

Niet alleen anonieme simkaarten zijn straks in België verboden, de Belgische politie mag ook terrorismeverdachten in het geheim via camera's volgen, ook als er geen gerechtelijk onderzoek tegen hen loopt.
Verder mag de dienst extremistische groeperingen en haatpredikers hacken en afluisteren
Hoeveel is nodig?
50.000 afdoende?

Naast het verbod op anonieme simkaarten krijgt de Belgische dienst Staatsveiligheid de bevoedgheid om ook Belgen die in het buitenland verblijven af te luisteren.
De lange arm van België, yes we Can?

Volgens de minister zal de wetgeving hiervoor worden aangepast. De nieuwe bevoegdheden zouden tegen het einde van dit jaar operationeel moeten zijn.
Is even de noodtoestand uitroepen een wat efficiënter idee?
Begint al in de mode te raken.
Kunnen sterke ideeen ook wat sneller buiten het parlement om gefixt.
Voor dit soort lesjes binnen de democratie zijn er overigens actieve en gemotiveerde aanbieders in de markt.
De geplaagde zuiderburen hadden pas nog een aanbod binnen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/20/erdogan-kondigt-noodtoestand-af-voor-turkije-a1512607
Het wiel opnieuw uitvinden is nergens voor nodig en regel het in 1 keer als je haast hebt.
Nog iets, luchtruim al gesloten?

Aanbeveling tot werkelijke prioriteit stellen: neem het stilleggen van de risicovolle onveilige kencentrale Doel ook even mee als werkelijke veiligheidsmaatregel.
Werkelijke dagelijkse veiligheid voor de negen miljoen mensen die binnen een staal van 75 kilometer wonen.
Dat zijn er wat meer mensen dan er in een stationshal passen.

Dus, het voorgoed sluiten van de keer op keer falende gevaarlijke kerncentrales in doel.
Dat moet een eenvoudige en geoefende taak zijn gezien de vele noodsluitingen sinds 2014.
Niet meer te tellen onderhand.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerncentrale_Doel

Het sluiten van onveilige kernreactoren zetten pas echt zoden aan de dijk als veiligheid de inzet is.
En neem die mogelijke contractbreuk van verplicht zwijgen rondom de belofte een onveilige kerncentrale langer open te houden nou maar voor lief.
In het kader van het landsbelang en de werkelijke veiligheid ook voor de buren.

Groeten van de Noorderburen
22-07-2016, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Als je niets verkeerd doet en de wet niet overtreed, dan heb je toch weinig te vrezen dat bepaalde personen gevolgd worden vanwege hun louche activiteiten.
Ik heb in ieder geval niets te verbergen, ook al reageer ik hier anoniem.

Volledig mee eens, staan hier heel veel reacties tegen dit plan, maar in mijn ogen weinig echt steekhoudende argumenten. Misschien is een trade-off tussen veiligheid en privacy gewoon noodzakelijk en moeten we gewoon eens accepteren dat er meer op je gelet zal worden.
22-07-2016, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als je niets verkeerd doet en de wet niet overtreed, dan heb je toch weinig te vrezen dat bepaalde personen gevolgd worden vanwege hun louche activiteiten.
Ik heb in ieder geval niets te verbergen, ook al reageer ik hier anoniem.

Volledig mee eens, staan hier heel veel reacties tegen dit plan, maar in mijn ogen weinig echt steekhoudende argumenten. Misschien is een trade-off tussen veiligheid en privacy gewoon noodzakelijk en moeten we gewoon eens accepteren dat er meer op je gelet zal worden.

Waarom zou je dat willen of accepteren? Als je het aantal doden door terrorisme met andere doodsoorzaken vergelijkt is het verwaarloosbaar. We gaan toch ook niet in alle huizen een camera plaatsen of alle messen verbieden omdat er soms weleens mensen worden neergestoken?
22-07-2016, 13:06 door Anoniem
KGB praktijken
22-07-2016, 14:30 door Anoniem
De AIVD deelt ook gretig met buitenlandse diensten om Nederlanders in het buitenland te volgen. Die andere big brothers delen hun informatie weer verder en van het aan komt het ander. In Nederland is er bronbescherming maar dat komt vooral omdat het netwerk van straatobservanten in Nederland superdicht is, die melden aan instellingen, politie, gemeente, gemeentewacht, andere hulpdiensten, regionale inlichtingendiensten, hoofd politie, uiteindelijk aan de AIVD en als het niet lukt dan maar met informanten of infiltranten. Van infiltranten stappen ze af omdat het makkelijker is om informanten-in-place te werven. Voor dit aspect hebben ze honderden nieuwe acquisiteurs binnengehaald tussen 2015-2016, je moet bedenken dat elk van hen weer 20-40 informanten onder zich heeft (assets). Daarnaast willen ze met de nieuwe inlichtingenwet niet alleen de kabel breedschalig tappen maar ook iets nieuws doorvoeren: AGENTEN. De AIVD kent officieel geen agenten (wel acquisiteurs). Dit betekent dat de AIVD zoals de CIA een actie-dienst gaat worden. Valt niet uit te sluiten dat ze dan wel wapens gaan dragen en gebruiken. In het wetsvoorstel staat het als een paragraaf, ze doen alsof het vooral gaat om kabeltaps en actief-hacken maar dat wordt juist een politiefunctie !!! De AIVD hackt al
23-07-2016, 17:36 door Anoniem
dat de aivd informatie deelt met buitenlandse diensten is schandalig. want buitenlandse diensten delen ook weer met anderen. zo ontstaat er een netwerk van een globale keten van geheime diensten die alles van jou weet (Tot in Thailand) maar zonder dat jij weet dat je gevolgd wordt. dat gebeurt trouwens niet digitaal maar ook ouderwets gewoon te voet , trein, auto, vliegtuig...... en dat alles omdat de aivd wil weten wat nederlanders in het buitenland doen? ik ken een verhaal van een jongen die is omgekomen door deze praktijken en wij werken aan een documentaire . Dit is geen democratie
De aivders moeten exposed worden en keihard aangepakt worden want dood en doofpot is fascistisch
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.