image

VS dreigt met sancties tegen landen die infrastructuur aanvallen

dinsdag 26 juli 2016, 17:22 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse autoriteiten kunnen tegen landen die de vitale infrastructuur in de VS via internet aanvallen, zoals de transportsector of energievoorziening, voortaan sancties inzetten, zo heeft het Witte Huis vandaag bekendgemaakt. Volgens Lisa Monaco, adviseur van president Obama op het gebied Homeland Security en contraterrorisme, worden de cyberoperaties van landen als China en Rusland steeds assertiever en geraffineerder.

Ze stelt dat Iran dos-aanvallen op Amerikaanse banken heeft uitgevoerd en Noord-Korea achter vernietigende aanvallen tegen landen en bedrijven zit. Daarnaast zijn er nog criminelen, hacktivisten en terroristen die van internet gebruikmaken, aldus Monaco. "Laten we er geen doekjes om winden, we bevinden ons midden in een revolutie van de cyberdreiging, één die elke dag hardnekkiger, diverser, frequenter en gevaarlijker wordt."

In februari van dit jaar lanceerde de VS het Cybersecurity National Action Plan (CNAP). Hierin staat een strategie om met de cyberdreiging om te gaan. Het gaat dan onder andere om defensieve maatregelen. "Maar defensie alleen is niet voldoende", aldus Monaco. Daarom richt de VS zich ook op het afschrikken en verstoren van kwaadwillende partijen. Een onderdeel hiervan is het uitvaardigen van sancties tegen landen die zich met omvangrijke kwaadwillende cyberactiviteiten bezighouden, zoals het aanvallen van de vitale infrastructuur.

Volgens Monaco zal deze maatregel alleen tegen de grootste cyberdreigingen worden ingezet. "De president heeft het duidelijk gemaakt dat we maatregelen zullen nemen om onze belangen in cyberspace te beschermen en zullen dat doen op een plaats en moment als het ons uitkomt."

Reacties (3)
26-07-2016, 23:12 door johanw
Laat ze beginnen zichzelf en Israel sancties op te leggen vanwege Stuxnet. Ze zijn zelf zo dom geweest om iedereen die een beetje in de IT thuis is te wijzen hoe slecht industriele software gewonlijk beveiligd is.
27-07-2016, 10:50 door Anoniem
Door johanw: Laat ze beginnen zichzelf en Israel sancties op te leggen vanwege Stuxnet. Ze zijn zelf zo dom geweest om iedereen die een beetje in de IT thuis is te wijzen hoe slecht industriele software gewonlijk beveiligd is.

Iedereen die in de IT thuis was, wist dit allang. Alleen jammer dat de leverancier van industriele software nog niet in de IT thuis waren.

Aan de andere kant zie je vaak bij software (en hardware) dat ze bedoelt zijn om te werken in een thuis- of bedrijfsnetwerk, waarbij er vanuit gegaan wordt dat dat netwerk niet van buiten benaderbaar is.

Peter
27-07-2016, 14:49 door Anoniem
De pot verwijt de ketel ... meer woorden kan ik er niet aan vuil maken .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.