Privacy - Wat niemand over je mag weten

Identificatie veilig opsturen

28-07-2016, 14:00 door Anoniem, 12 reacties
Voor een buitenlandse financiële instelling moet ik foto's van een officieel identificatiebewijs (paspoort, beide kanten van rijbewijs of ID-kaart) online opsturen. Er mogen geen gegevens worden doorgestreept of afgedekt.

Als ik dat niet doe kan ik niet meer gebruik maken van hun diensten die voor mij wel belangrijk zijn.

De foto's maak ik met een camera (zonder GSM) en via een geheugenkaartje worden ze opgeslagen in mijn computer en vandaaruit via een beveiligde site doorgestuurd. Direct daarna verwijder ik de foto's weer uit mijn computer om te voorkomen dat ze b.v. in een backupmedium komen te staan.

Mijn vraag is hoe ik deze gegevens het veiligst kan opsturen (voor- en achterkant moeten in één plaatje):

A: via mijn desktop met Windows 7. Ik heb hierop Picasa 3 staan zonder Google-account. Kan Google niettemin toch mijn foto's achterover drukken?

B: via mijn laptop met Windows 10. Ik zal daarbij gebruik moeten maken van de mogelijkheden in Windows 10 om de foto's op te slaan en door te sturen. De meeste privacy-opties zijn hier al op "uit" gezet, maar "foto's" moet ik wel activeren. Kan Microsoft niettemin toch mijn foto's achterover drukken?

Beide computers zijn via een kabelmodem met Internet verbonden.

Zijn er andere risico's waarmee ik rekening moet houden als ik de foto's via een beveiligde site opstuur?

Graag advies. Bij voorbaat mijn dank.
Reacties (12)
28-07-2016, 15:02 door _R0N_
Het opsturen is niet het grootste probleem, diegene die uiteindelijk jouw legitimatie in handen heeft kan het misbruiken.
28-07-2016, 15:18 door Anoniem
Ik ben het met _R0N_ eens. Ik denk dat de kans op fraude kleiner is bij het opsturen dan bij de persoon die het ontvangt.

Zie advies rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2013/01/10/laat-u-niet-zomaar-kopieren-voorkom-fraude-met-een-kopie-van-uw-identiteitsbewijs

Als je echt geen gegevens mag doorstrepen of afdekken zou ik wel het advies van de rijksoverheid overnemen, namelijk:
Schrijf op de kopie dat het een kopie is, voor wie of welk product de kopie bedoeld is, de datum waarop u de kopie afgeeft.

Doe dit schuin over de gehele kopie en dan ook gedeeltelijk over tekst (maar wel zodat tekst nog leesbaar is).
28-07-2016, 17:25 door Anoniem
Reactie van topic starter: Het gaat hier om een erkende buitenlandse financiële instelling die volgens navraag bij Autoriteit Persoonsgegevens gemachtigd is ID-gegevens op te vragen. De vraag is dus niet of de gegevens daar wel of niet veilig zijn.
28-07-2016, 18:00 door karma4
Versleutel de foto's op een drastische manier b.v. zip dan wel doch met aes. De tip om een klein te veranderen dan wel al kopie aan te merken is een goede.

Controleer je versleuteling zelf door dat na te lopen na te vragen of het volstaat voor je doel.
Verstuur een bericht naar je contactpersoon en vraag bevestiging b.v. per SMS. Verstuur dan je versleutelde bestand. Geef mondeling het ww voor het ontsluiten Door.
Je zou ook nog voor een pgp programma met public/private keys kunnen gaan. Een verzending/mail met versleuteling verbinding al of niet tijdelijk opgezet.
Genoeg mogelijkheden waarbij meer de vraag is van effort nut risico afwegingen. Een eerste fysieke kennismaking is een eerste verificatie voor betrouwbaarheid.
28-07-2016, 19:44 door Anoniem
Wat raadt het bedrijf zelf aan?
Je kunt namelijk wel zelf iets heel veiligs bedenken, maar als het bedrijf vervolgens weigert daaraan mee te werken,
dan ben je nog even ver.
28-07-2016, 23:06 door Mgorssel2016
Kijk eens bij KopieID; app store/googleplay.
Maar een fysieke afspraak is het meest veilig...kun je tevens vragen hoe zij met de gegevens omgaan.
29-07-2016, 01:02 door Anoniem
Door Mgorssel2016: Kijk eens bij KopieID; app store/googleplay.
Maar een fysieke afspraak is het meest veilig...kun je tevens vragen hoe zij met de gegevens omgaan.

Je hebt de vraag wel helemaal gelezen ?
"Buitenlandse financiele instelling" .

Misschien een amerikaanse aandelenbroker , in Chicago ofzo. Dat is een flink eindje vliegen.

En wie denk je dat je dan spreekt, voor je vraag ? Dat is toch gewoon een balie juffrouw, of account manager die je heel beleefd verteld dat ze erg zorgvuldig met je gegevens omgaan , omdat dat van een bank verwacht wordt en <landelijke controle instantie> eist dat ze die gegevens hebben.

Ongeveer hetzelfde wat je in NL als antwoord kunt krijgen als je zo'n vraag in je bankfiliaal stelt. Je wordt er gewoon weinig wijzer van. Je gaat zeker geen totaal overzicht krijgen van het verwerkings proces, en ook niet spreken met degene(n) die dat overzicht echt hebben.

Dan is het nog de vraag of je uberhaupt fysiek terecht kunt . Internet brokers zijn bepaald niet ingericht op fysiek bezoek, en ik denk dat je als kleine klant met zo'n (feitelijk onzin) vraag gewoon geen afspraak gaat krijgen.
29-07-2016, 06:04 door Anoniem
Voor zover ik weet hoef je geen foto-app te activeren, of gebruiken, om bestanden - digitale foto's zijn bestanden - door te sturen.
29-07-2016, 10:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-07-2016, 11:08 door User2048
TS geeft aan dat het document van een beveiligde site opgestuurd wordt. Ik neem aan dat hiermee bedoeld wordt dat je moet inloggen op een website via HTTPS en dan je document moet uploaden. Let erop dat het certificaat van de site geldig is voor authenticatie van de server. Je weet dan dat je document beveiligd is tussen jouw browser en de server en op de goede plek uitkomt. Persoonlijk zou ik dan verder geen encryptie toepassen.

Google en Microsoft verzamelen een hoop informatie van je computer, maar zonder jouw medeweten complete foto's ophalen doen ze volgens mij niet.
29-07-2016, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Zijn er andere risico's waarmee ik rekening moet houden als ik de foto's via een beveiligde site opstuur?
Er kan zo maar een vliegtuig op je huis vallen. Hou daar rekening mee.
Of misschien kijkt de NSA met je mee. Immers die volgen iedereen.

Deze kansen dat dit werkelijkheid is, is een stuk groter.....
29-07-2016, 11:20 door Anoniem
Heb iets soortgelijks gehad, maar het ging in dit geval om kapot papiergeld. Die kun je naar de Nederlandse Bank (NB) sturen, maar ook hier willen ze een kopie van je ID-kaart hebben. Die is samen met een gedownload formulier naar de NB gestuurd. Het papiergeld dat kapot is wordt dan vergoed en op je bankrekening gestort.

Aangezien het hier om een erkende financiële instelling gaat moet je dus een volledige kopie van je ID-kaart opsturen. Anders nemen ze de zaak niet in behandeling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.