image

NFI gaat zoekmachine voor biometrische kenmerken maken

donderdag 4 augustus 2016, 12:29 door Redactie, 6 reacties

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan met geld van de Europese Commissie zoekhulpmiddelen ontwikkelen om binnen grote hoeveelheden digitale informatie biometrische kenmerken te vinden en aan elkaar te koppelen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verdachte die op een groot aantal foto’s voorkomt en die op basis van biometrische kenmerken, bijvoorbeeld gezicht of kleding, kan worden herkend.

De zoekmachine is onderdeel van een project van de Europese Commissie om big data te analyseren. Een consortium van meer dan dertig Europese partijen, waaronder het NFI, zal de komende vier jaar verschillende instrumenten ontwikkelen om snel betrouwbare informatie uit big data te ontsluiten. Hiervoor heeft de Europese Commissie 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. De dertig partijen werken vier jaar aan de 'forensische toolbox', die uiteindelijk een groot aantal 'open source' zoekinstrumenten moet opleveren. Daardoor kunnen partijen over de hele wereld na afloop van het project gebruikmaken van deze toolbox.

Naast de zoekmachine voor biometrische kenmerken gaat het NFI ook werken aan het zogenoemde weak signal detection. Dat zijn kleine stukjes informatie die op zichzelf staand onbeduidend kunnen lijken, maar in groter verband essentieel kunnen blijken in de opsporing van verdachten. "Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan bepaalde woorden die verdachten gebruiken om hun misdrijven te verhullen. De methode die we de komende jaren willen ontwikkelen, moet patronen herkennen in de enorme brei aan kleine zwakke signalen", zegt Zeno Geradts, wetenschappelijk onderzoeker van het NFI.

Reacties (6)
04-08-2016, 12:56 door Anoniem
Dank je wel zeggen de criminelen en autoritaire regiems... Sukkels...
04-08-2016, 17:23 door karma4
[Verwijderd]
04-08-2016, 17:23 door karma4
[Verwijderd]
04-08-2016, 17:23 door karma4
[Verwijderd]
04-08-2016, 17:23 door karma4
Door Anoniem: Dank je wel zeggen de criminelen en autoritaire regiems... Sukkels...
Het nfi is een Nederlands overheidsorgaan. Krijgt subsidie vanuit de eu. Daar kan je toch geen probleem mee hebben ...
Hun taak is ondersteuning bij de criminaliteitsbestrijding ik snap niet waarom criminelen daar blij mee zijn.
Nederland is geen autoritair regime... nog niet. Gaarne zo houden. Niet elke verandering uit onvrede is een erbeteringsmogelijkheid. Ja het kan beter maar ook nog slechter.
04-08-2016, 23:33 door Anoniem
Ik snap 12:56 door Anoniem wel, maar liep destijds ook al eens aan tegen een muur van sukkels die de nadelen niet (willen) zien en onderkennen. (trots als ze zijn op hun nieuwe kunstje)
Maar kunstjes kunnen worden uitgebreid, afgekeken en zelfs overgenomen, en in verkeerde handen vallen.
Daar wordt i.h.a. veel te weinig over nagedacht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.