image

Tsjechië levert "grote cybercrimineel" uit aan Verenigde Staten

zondag 7 augustus 2016, 12:25 door Redactie, 0 reacties

De Tsjechische autoriteiten hebben een "grote cybercrimineel" aan de Verenigde Staten uitgeleverd, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een grootschalige cyberroof die in 2008 plaatsvond en waarbij 9 miljoen dollar werd gestolen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van justitie.

Eind 2008 wisten criminelen RBS WorldPay te kraken en zo toegang tot het netwerk van de betalingsverwerker te krijgen. Daar wisten ze vervolgens de encryptie te kraken die RBS WorldPay gebruike voor het beveiligen van betaalkaarten. Het gaat om betaalkaarten die bedrijven als alternatief voor cheques gebruiken om hun personeel mee te betalen. De kaarten kan men steeds opnieuw opladen, zodat het personeel het salaris bij een geldautomaat kan opnemen.

De criminelen wisten de kredietlimiet van de kaarten te verhogen en stuurden de gegevens naar een leger van katvangers door. Die gebruikten de gegevens voor het maken van vervalste betaalkaarten. In een periode van 12 uur werd erbij 2100 geldautomaten in tenminste 280 steden 9 miljoen dollar opgenomen. Vervolgens probeerde de bende de gegevens op het netwerk van WorldPay te vernietigen, om zo hun sporen te wissen.

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt dat de nu uitgeleverde man een "grote cybercrimineel" is lijkt het eerder op een katvanger te gaan. De man wordt namelijk verdacht van het opnemen van 500.000 dollar met een gehackte betaalkaart. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar en een boete van 1 miljoen dollar. Het meesterbrein achter de operatie werd eerder al tot een gevangenisstraf van 11 jaar veroordeeld.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.