image

Adblock Plus hekelt anti-adblockerbeleid Facebook

woensdag 10 augustus 2016, 09:21 door Redactie, 13 reacties

De populaire adblocker Adblock Plus heeft uitgehaald naar de beslissing van Facebook om adblockers op de desktop voortaan te omzeilen. De sociale netwerksite wil dit doen door de code van advertenties aan die van organische Facebookcontent gelijk te maken.

Zodoende krijgen Facebookgebruikers met een adblocker toch advertenties te zien. Ben Williams van Eyeo, de ontwikkelaar van Adblock Plus, noemt het een spijtige ontwikkeling, omdat Facebook op deze manier tegen de wens van gebruikers ingaat. Ook zal er nu een wapenwedloop ontstaan waarbij adblockers weer zullen proberen om de advertenties op Facebook toch te blokkeren, net zoals spammers continu spamfilters proberen te omzeilen.

Williams vraagt zich echter af hoe Facebook tot deze beslissing is gekomen. De sociale netwerksite laat in de aankondiging namelijk weten dat gebruikers vanwege vervelende reclames juist adblockers gebruiken. "Als dat waar is, is Facebook het er ogenschijnlijk mee eens dat gebruikers een goede reden hebben om adblockers te gebruiken. Maar toch mogen deze gebruikers niet zelf beslissen wat ze willen blokkeren." Williams stelt dat Facebook de maatregel op z'n minst dan ook aan gebruikers had moeten voorleggen.

Reacties (13)
10-08-2016, 09:44 door Anoniem
Het beleid van Adblock Plus vind ik veel erger. Websites laten betalen om toch advertenties te laten zien aan Adblock Plus gebruikers. Ik snap wel dat Facebook daar niet in mee gaat. Als dit beleid van Facebook leidt naar niet opdringerige advertenties welke gewoon gehost worden op hun eigen server een geen flash applets laden van advertentiesites vind ik het al een hele stap vooruit.
10-08-2016, 11:10 door Anoniem
Als je facebook gebruikt, weet je dat je het product bent. Dan accepteer je daarmee dat je wordt overspoeld met rotzooi. De oplossing is duidelijk en er komt waarschijnlijk ooit wel een moment dat mensen dat doorkrijgen en gewoon stoppen met facebook. Tot die tijd krijg je wat je verdient.
10-08-2016, 11:34 door Anoniem
Gebruikers krijgen steeds minder te vertellen.
De Android advertentie ervaring moet nu
geporteerd worden naar laptop etc.
ABP heeft zelf tonnen boter op het hoofd met
zwaar betaalde whitelisting.
Straks bepalen anderen volledig wat je te zien
krijgt of niet. Hopeloze ontwikkelingen.
10-08-2016, 11:51 door Anoniem
Adblockers zullen ongetwijfeld een effectieve methode vinden om deze advertenties te blokkeren. Hooguit irriteert Facebook zijn gebruikers.
10-08-2016, 15:17 door Anoniem
"I'm not on Facebook, because I hate Facebook" - mr. Robot

https://67.media.tumblr.com/dd6f590abc6ff5b691f585e085df4cf9/tumblr_nymuwrF2p71rsyukao1_1280.jpg
10-08-2016, 16:47 door bowietje
Facebook ,wat is dat ?
Nooit op mijn pc' s gezien en het komt er nooit op ook, want dan ben ik een dummie zegt Zuckerberg zelf !
10-08-2016, 19:06 door Anoniem
Ik gebruik geen Adblock maar een host file. Deze kun je ook in bijvoorbeeld ddwrt routers gebruiken zodat alle gebruikers ad-free zijn.
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

Zo kun je zelf altijd nog bepalen wat geblokkeerd of niet geblokkeerd word. Er zijn meerdere lijsten te vinden op het internet en je bent niet afhankelijk van browser plugins.
10-08-2016, 20:36 door Anoniem
Door Anoniem: Adblockers zullen ongetwijfeld een effectieve methode vinden om deze advertenties te blokkeren. Hooguit irriteert Facebook zijn gebruikers.
Als de reclame-content nog steeds van andere servers komt zal dns-blacklisting nog steeds prima werken.
11-08-2016, 07:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik geen Adblock maar een host file.
Het lijkt me duidelijk dat wat Facebook doet alleen werkt als advertenties van servers van Facebook worden geladen die Facebook ook voor de niet-advertentie-inhoud gebruikt, anders is het doodeenvoudig voor adblockers om advertenties alsnog te herkennen. Dan werkt je hosts-file alleen als je daarmee meteen heel Facebook blokkeert.
11-08-2016, 08:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het beleid van Adblock Plus vind ik veel erger. Websites laten betalen om toch advertenties te laten zien aan Adblock Plus gebruikers. Ik snap wel dat Facebook daar niet in mee gaat.
Ik snap ook dat Facebook daar niet in mee gaat, maar ik kan niet zeggen dat ik wat Adblock Plus doet erger vindt dan wat Facebook en advertentienetwerken doen: geïnstitutionaliseerd stalken van als het even kan de hele wereldbevolking. Dat is nogal wat, namelijk.

Ik gebruik Adblock Plus zelf niet, NoScript en PrivacyBadger samen maken het een overbodige addon in mijn ogen. Maar als ik goed begrijp wat "Acceptable Ads" inhoudt vind ik de schade eigenlijk wel meevallen. Men heeft criteria opgesteld voor advertenties die niet al te irritant zijn, en probeert die automatisch te herkennen bij het laden van een pagina. Die herkenning is niet perfect, en zowel websites als advertentienetwerken kunnen claimen dat ze desondanks aan de criteria voldoen. De betaling is voor het ongecontroleerd doorlaten van de advertenties, maar als blijkt dat ze toch niet aan de criteria voldoen wordt de uitzonderingspositie opgeheven. Zo beschrijft AbP wat het doet.

Wat mij daaraan opvalt, als ik het goed begrijp althans, is dat je ook kan zorgen dat je website of advertenties eenvoudig genoeg van opbouw zijn om plaatsing en eigenschappen automatisch herkenbaar te maken voor een addon als AbP. Als dat zo is is er een andere uitweg mogelijk dan AbP betalen, en wel een waar iedere bezoeker van een website in mijn ogen blij mee mag zijn. Ik zie namelijk regelmatig dat webpagina's die ik in een "schone" browserinstantie, zonder addons, laad niet in een paar seconden voor mijn neus staan maar tientallen seconden tot zelfs minuten nodig hebben om opgebouwd te raken (met een 2GHz 4-core CPU, daar zou het niet aan moeten liggen). De complexiteit van dergelijke pagina's kan heel goed zijn wat het detectiealgoritme van AbP boven het hoofd groeit.
11-08-2016, 08:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik geen Adblock maar een host file. Deze kun je ook in bijvoorbeeld ddwrt routers gebruiken zodat alle gebruikers ad-free zijn.
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

Zo kun je zelf altijd nog bepalen wat geblokkeerd of niet geblokkeerd word. Er zijn meerdere lijsten te vinden op het internet en je bent niet afhankelijk van browser plugins.
Niet afhankelijk van browser-plugins maar afhankelijk van de juistheid van die lijsten.

En worden die lijsten automatisch geupdate ?
Zo te zien niet.
-Windows Defender aanpassen zodat de nieuwe hostsfile niet als malware wordt gezien.
-Zelf een gezipte lijst downloaden.
-Uitpakken en dan met administrator rechten een batchfile starten. (ook niet ongevaarlijk)
Tja, voor de meeste zal een browser-plugin veel beter zijn.
11-08-2016, 11:08 door Anoniem
hostsman --> abelhadigital.com/hostsman

met deze tool kan je automatisch (bij elke boot) je hostsfile updaten
11-08-2016, 17:27 door Anoniem
De rol van de gebruiker van een soort van willoos product wordt nu wel steeds duidelijker.

De grote commerciële jongens wordt ook geen strobreed meer in de weg gelegd.
De eindgebruiker moet zelf maar zien hoe hij de advertenties die hij niet wil zien van de getoonde pagina krijgt.

Je blokkeert gemakkelijk te veel. Het merendeel van de advertenties kan geblokkeerd worden door gebruik te maken van "facebook.com###u_ps_jsonp_2_0_a[class^=“4-u2 mbm _”], maar ze gebruiken steeds weer andere nummers in de jsonp* sectie, en het 4-u2… gedeelte wordt ook voor sommige normale berichten gebruikt. (Info-credits: Jon op 't ABP-forum).

"Farcebook" verdient miljoenen en nog eens miljoenen aan het tracken van ongeveer twee derde van de wereldbevolking en het verkopen van al hun data.

Nog is het voor dit "rupsje nooit genoeg" niet voldoende. Hieruit blijkt dat ze zich al godjes wanen en afgodjes zijn het voor de durfinvesteerder uit de Emiraten en Saudi-Arabië zeer zeker.

Over het algemeen als zo'n commercieel model een keertje een strobreed in de weg gelegd wordt, bijvoorbeeld door de Franse autoriteiten, die Google ook al een paar keer terug floten aangaande hun oerconservatieve protectionistische monopolistengedrag, gaan die Yanks gelijk miepen en willen alles wat Frans heet (als in "french" fries) meteen boycotten.
Ga niet naar een land dat ons verdienmodel maar enigszins belemmert, is het credo. Alles daar is dus solidair met de eigen grote digitale moloch elite, de enige koningen die ze in die maatschappij (er)kennen.

Ik weet niet hoe velen dit met mij ook vinden, maar is dit alles niet een beetje doorgeschoten naar een kant.....?

Geen of nauwelijks cosmetische regulatie. Eventuele boeten worden fluitend betaald, er wordt gelobbyd dat het een lust is.
Vernieuwing die de bestaande monopolies kunnen bedreigen worden in de wielen gereden (120 jaar copyright bijvoorbeeld)
en ga zo nog maar een tijdje door.

Degene die zich beschermt met tor en scriptblokkers wordt voortdurend gefrustreerd tot ie het uiteindelijk zal opgeven en zich neerlegt bij de opgelegde praktijk en de regels als bij "een modern vorm van slavernij".

Het is als in de tijd van het Oude Rome. Echter is er nog niet een Nieuw Internet Testament uitgevonden, dat de eindgebruiker een betere ervaring in het digitale hiernamaals belooft ofwel een verblijf in de hemel van Internet 2
of de hel van Darknet, Ik hoop net als u allen op "verlossing". (Ironische modus uit).

een bezorgd advertentieblokker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.