image

Onderzoekers ontwikkelen firewall voor usb-apparaten

vrijdag 12 augustus 2016, 14:21 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers hebben een firewall voor usb-apparaten ontwikkeld om zo allerlei soorten usb-aanvallen te voorkomen. Door de complexe aard van usb is de echte functionaliteit voor gebruikers verborgen en besturingssystemen vertrouwen blindelings alle aangesloten usb-apparaten.

Dit heeft voor verschillende aanvallen gezorgd, bijvoorbeeld usb-sticks die de computer laten geloven dat ze een toetsenbord zijn en vervolgens allerlei commando's uitvoeren waardoor een aanvaller volledige controle krijgt. Als oplossing voor dit probleem bedachten onderzoekers van de Universiteit van Florida en Universiteit van Illinois "USBFILTER". Dit is een firewall die op pakketniveau toegangscontrole over usb-apparaten geeft en kan voorkomen dat ongeautoriseerde apparaten verbinding met de computer maken.

Het filter is namelijk in staat om individuele usb-pakketten naar de verantwoordelijke processen te herleiden en ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Niet alleen kan USBFILTER bepaalde usb-apparaten blokkeren, het kan ook de toegang tot een bepaalde applicatie beperken. Zo is het mogelijk om in te stellen dat alleen Skype de webcam mag benaderen. De impact van de firewall op de prestaties, bij bijvoorbeeld het kopiëren van bestanden, is volgens de onderzoekers verwaarloosbaar. De code van USBFILTER is via GitHub te downloaden.

Image

Reacties (1)
12-08-2016, 17:38 door Anoniem
een van mijn klanten heeft mij ook een laptop gegeven... kan geen USB stick in en elk half uur ben ik mijn externe muis kwijt..
grappig genoeg kan ik wel local admin worden en vervolgens een SFTP programma installeren wat ik weer voor een klant van die klant nodig heb... En natuurlijk is he gebruik van lokale IP adressen niet verboten in het SFTP programma, zodat ik via mijn linux doos nog steeds een volledige backup kan maken van alle documenten....

gelukkig worden de updates snel geinstalleerd (ongeveer 3 maanden te laat) en dan heb ik het nog niet eens gehad over flash, adobe en andere meuk die maanden achter loopt... maar je kunt in ieder geval geen illegale usb stick meer insteken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.