image

D66 wil dat Nederland encryptiesoftware gaat verdedigen

dinsdag 16 augustus 2016, 12:27 door Redactie, 11 reacties

Nederland moet in Europees verband encryptiesoftware verdedigen en erop aandringen dat bedrijven niet gedwongen worden om dergelijke software te verzwakken, zo vindt D66. De oproep is afkomstig van D66-Kamerlid Kees Verhoeven en gericht aan minister Van der Steur en minister Plasterk.

Verhoeven stelde Kamervragen naar aanleiding van het plan van de Franse overheid om met een wereldwijd initiatief versleutelde communicatie aan te pakken, aangezien terroristen hier gebruik van maken. Het D66-Kamerlid vraagt of de ministers zich in de analyse kunnen vinden dat terroristen niet afhankelijk zijn van berichtenapps als WhatsApp en Telegram en dat zij zeer gemakkelijk andere communicatiesoftware met sterke encryptie kunnen gebruiken.

Belang van encryptie

Ook wil het Kamerlid weten of de ministers nog steeds het belang van sterke encryptie onderschrijven voor de veiligheid op internet, ter ondersteuning van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers, voor vertrouwelijke communicatie van overheid en bedrijven en voor de Nederlandse economie. Plasterk en Van der Steur moeten verder duidelijk maken of ze het ermee eens zijn dat het afzwakken van encryptie geen duurzame oplossing biedt voor het opsporen van terroristen, maar dat het criminelen, buitenlandse inlichtingendiensten en staatshackers wel meer mogelijkheden biedt om persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen te achterhalen en de vitale infrastructuur te hacken.

Aanvullend stelt Verhoeven dat het verzwakken van encryptie slecht is voor het vertrouwen in en gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen en hij wil weten wat de ministers hiervan vinden. Het Kamerlid wil verder weten of Plasterk en Van der Steur vinden dat er juist moet worden ingezet, ook in Europees verband, op het meer gebruiken van encryptie om de vrijheid en veiligheid van mensen en bedrijven te vergroten. Als laatste doet hij een oproep aan de ministers om zich voor encryptiesoftware in te zetten. "Bent u bereid in Europees verband erop aan te dringen dat bedrijven niet gedwongen worden om encryptiesoftware te verzwakken?" De ministers hebben drie weken de tijd om op de vragen (pdf) te reageren.

Reacties (11)
16-08-2016, 13:13 door Anoniem
Ook voor het eerst dat D66 een valide punt maakt. Het moet niet gekker worden....
16-08-2016, 14:41 door Anoniem
Frankrijk dringt er bij de EU op aan,om het encryptie-beleid te versoepelen,
D66 ach goed bedoelt,maar het is water bij de wijn,en de verkiezingen zijn volgend jaar in aantocht.
16-08-2016, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Frankrijk dringt er bij de EU op aan,om het encryptie-beleid te versoepelen,
D66 ach goed bedoelt,maar het is water bij de wijn,en de verkiezingen zijn volgend jaar in aantocht.
Ik ben het met je eens dat het tot op zekere hoogte verkiezingspraat is, maar het geluid op zich kan ik zeker waarderen. Het grootste probleem is in mijn optiek niet direct de politiek, maar het publiek.

10 jaar geleden vond iedereen het beeld van wat nu werkelijkheid is onzin. Nu het beeld van toen werkelijkheid is, bagatelliseren ze het omdat er toch niets meer aan te doen is... Ik ben oprecht benieuwd hoeveel mensen er daadwerkelijk zouden stemmen op een 'Partij voor de Privacy', uitgaande dat er op andere punten ook een fatsoenlijk programma ligt natuurlijk.
16-08-2016, 15:46 door Anoniem
Laat d66 maar met een initiatief-wetsvoorstel komen om encryptie te beschermen.
Anders kunnen we straks nog alle kanten op.
16-08-2016, 16:54 door karma4
Door Anoniem: Laat d66 maar met een initiatief-wetsvoorstel komen om encryptie te beschermen.
Anders kunnen we straks nog alle kanten op.
Wetten en wetsvoorstellen zijn op nl niveau veel te veranderlijk. Het lijkt of de verdeling der machten onvdoende is en alles met partijbelangen beslist wordt.
Op Europees niveau gaat het langzamer maar dat is voor beide kanten op. Beide dien?
16-08-2016, 17:07 door Anoniem
Personen bij de D66 maken wel vaker valide punten op het gebied van privacy. Het probleem is wel dat de landelijke politiek bereid is die principes direct weer overboord te zetten en ze als wisselgeld bij onderhandelingen te gebruiken. Ik heb Pechtold vaker dan eens de andere kant op zien redeneren tijdens een debat, na een aanslag. Hij is er persoonlijk kennelijk totaal niet van overtuigd. Anderen in de partij wel, maar die hebben te weinig invloed.

Dat doet de PvdA overigens ook in dat gekke "om de beurt uit de ton grabbelen" formatiesysteem. Waarbij de fractieleider(!) dan ook nog het standpunt van de VVD / de coalitie staat te verdedigen. Geen wonder dat je zo stemmen verliest als water in een vergiet. Toch is het zo dat als de PvdA er niet was geweest we oneindig veel dieper in de put hadden gezeten.
16-08-2016, 18:32 door Anoniem
Volgens mij komen er verkiezingen aan... :)
16-08-2016, 20:56 door [Account Verwijderd]
Het eerste waar ik aan denk bij D66 zijn heel veel korreltjes zout.
D66 standpunten ten aanzien van een onderwerp zijn vergelijkbaar met alle weersverwachtingen van een heel jaar maar dan samengepropt in twee separate algemene beschouwingen, vragenuurtjes. Als er over een motie gestemd moet worden is D66 net niet, maar liever wel het blad aan de boom. Zo blijft het verrassingseffect hoog i.t.t. het geloofwaardigheidsniveau. En daar zitten de kreukels, telkens weer opnieuw, al decennia lang: Met die wetenschap as. oktober het 50 jarig jubileum.
Het is gewoon triest. En dat méén ik, ècht!
16-08-2016, 23:08 door Anoniem
Wat een gedoe, en vooroordelen m.b.t. deze partij.

Doet niemand er iets mee dan klagen mensen, is er een partij (of straks enkele) dan is het ook niet goed.
Ik vind het geweldig dat er dan tenmiste nog een partij zich hier voor sterk wil maken.

Trouwens elke partij komt straks met iets om mensen voor zich te winnen toch.

Maar veel mensen snappen waarschijnlijk niet eens wat het inhoud als Moedertje Staat Encryptie gaat
(of zou kunnen) verbieden.
17-08-2016, 08:53 door Anoniem
Erg jammer weer dat D66, één van de weinige partijen die de laatste jaren sterk voorvechter is voor privacy, hier weer de volle lading krijgt.

Je bent ook altijd nog van andere partijen afhankelijk. Zolang de VVD de grootste is, zal privacy het altijd moeten afleggen tegen veiligheid. Bij andere rechtse partijen is dit niet veel beter zijn.
17-08-2016, 09:24 door FSF-Moses
Door Anoniem: Volgens mij komen er verkiezingen aan... :)
Ik dacht precies hetzelfde ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.