/dev/null - Overig

Als Windows 10 linux was

16-08-2016, 15:28 door Anoniem, 24 reacties
Om het een beetje te laten kalmeren.

Eerst en vooral wil ik even duidelijk maken, dat het niet alleen gaat om de veiligheid, maar ook om de stijl die jou bevalt EN of alles goed werkt op de computer. Bevalt windows 10 jou, blijf dan! Bevalt Ubuntu jou, blijf dan! Bevalt Xubuntu jou, blijf dan! Of bevalt Windows 7 jou, blijf dan zeker! Want, want, WANT je zult er spijt van krijgen...

We kunnen namelijk niet voor elkaar beslissen welk besturingssysteem we moeten gebruiken, het kan namelijk zo zijn, qua software EN hardware, dat alles op de ene computer goed werkt, maar dat het niet werkt op een andere computer. Overigens is Windows voor een hardcore-gamer een onmisbaar besturingssysteem. DX11 zal overigens komende 3 a 5 jaar ook niet werken in Wine.

Als Windows 10 linux was dan nog steeds zou ik persoonlijk dit besturingssysteem niet gebruiken... Windows 7 was voor mij het perfecte OS, helaas hebben ze sinds Windows 8 teveel aan de stijl en het start menu veranderd (of eerst zelfs weg gehaald), net hetzelfde als bij Ubuntu. Ubuntu heeft de integratie gekregen van Unity, jammer, maar dit heeft me ook niet helemaal bevallen. Gelukkig heb ik een overschot aan keuze van linux distributies. GNOME, Cinnamon, MATE, KDE, Xfce, LXDE, waarvan ik Windows en Unity ben afgehaakt.

Val dus elkaar aub niet aan welk OS hij of zij moet gebruiken, want we weten het immers al genoeg.

Hint: hoe minder populair een besturingssysteem is, hoe minder aantrekkelijk het besturingssystem is voor hackers.
Reacties (24)
16-08-2016, 15:51 door Anoniem
Elk OS heeft zijn voor- en nadelen. Daar kom je pas achter door er mee te werken.
Mijn advies zou dan ook het omgekeerde zijn.. Gebruik je X? ga dan eens kijken naar Y... Waarschijnlijk bevestigt het je mening over X maar misschien heb je zoiets van... hmm.. programma Z of functie F in Y is toch fijner dan deze functie in X.
Er is geen 'fout' operating system...

Het zijn geen auto's... Windows != Sjoemel Volkswagen...

Windows is een oud operating waarbij in het verleden veel beslissingen zijn genomen die achteraf nogal onhandig waren.
Linux is ook een oud operating system waarbij in het verleden veel beslissingen zijn genomen die achteraf handig waren.
Beide zijn elkaars fouten uit het verleden aan het herhalen in hun eigen OS.

Windows gaat meer richting Linux (gebruiker-land, account control), Linux gaat meer richting Windows (zinloze toeters en bellen, grafische lock-in schillen, obesitas kernel enz).

Ander voorbeeldje...99% van mijn hardware werkt direct onder Linux... Anno Windows 10, werkt mijn videokaart, wifi kaart, sd kaart reader, bluetooth en keyboard controller niet out-of-the-box... En dat is erg duf.

Aan de kant van Linux.... Standaard wordt of de opensource driver van Nvidia of AMD geinstalleerd. Vooral de opensource variant van de NVIDIA (nouveau) is dramatisch... zeker in multi-video omgevingen zoals de meeste laptops met APU, zoals de AMD A-xx series en de Intel i-n series.

Met andere woorden, ga experimenteren, sloop wat, herinstalleer wat.. leer wat... alleen dan kun je gefundeerd flamen en trollen.
16-08-2016, 16:04 door Anoniem
Goeie tekst. Eens!

Hoop niet dat mensen gaan zeuren over dat Gnome, mate, e.d. desktop omgevingen zijn en die om meerdere linux distro's werken.
Lees daar over heen, bericht is goed en duidelijk.
16-08-2016, 16:22 door Anoniem
Het gaat uiteindelijk om gebruikersgemak, wat wil de markt en wat juist niet? Is er genoeg hardware ondersteuning? Welke applicaties zijn er beschikbaar om je werk goed uit te voeren? Linux vs OSX vs Windows en alle applicaties welke deze besturingsystemen ondersteunen, de keuze is erg moeilijk. Als gamer zit je voorlopig nog wel even aan Windows vast.
16-08-2016, 16:35 door Anoniem
Ben je op zoek naar geluk? Gebruik dan geen enkel operating systeem, gooi de computer het raam uit en ga lekker kamperen op de veluwe ofzo. Je zult niet alleen gelukkiger worden maar krijgt zeer zeker ook minder last van spam, bots, bits, bytes en andere zaken die op je zenuwen kunnen werken.
Met andere woorden....het beste OS is geen OS.
16-08-2016, 16:52 door Quetensky
Ik werk met Windows 10, OpenElec, Windows 7 en Debian. Het is maar net wat je waar wil gebruiken. Je krijgt alles wel aan de praat met de juiste drivers. Dan komen pas de problemen omdat een berg bedrijven Windows verplichten ivm hun eigen software. Ik baal maar van één ding van Windows 10 en dat is dat de hardware van een Intel 810 chipset prima voldoet voor Windows 10, edoch Microsoft heeft er geen driver voor, dus kan je alleen maar een low res beeld maken. Jammer, Want Linux werkt er prima op met de juiste resolutie. Mijn OpenElec op de RPI doet het als mediaplayer prima. Lekker met als extra Kaosbox. Debian op een oude notebook om audio/video te testen. Wat betreft de desktop van Linux, ik vind Xfce het fijnst omdat-ie het minste resources gebruikt. Lekker op de tweede RPI om te klooien :)
17-08-2016, 00:19 door Anoniem
Het nadeel van Windows is dat bij het gros van zijn gebruikers niets anders bekend is dan Windows en MS office. Het marktaandeel van Windows wordt kunstmatig hoog gehouden. Daardoor hoeft de leverancier niet zijn best te doen door zich te onderscheiden of naar zijn gebruikers te luisteren zoals de vele Linux distributies wel doen.

Natuurlijk heeft die versnippering ook nadelen. Veel distributies leunen op vrijwilligerswerk soms van maar enkele deelnemers. Microsoft heeft veel meer resources tot zijn beschikking en kan daarom gemakkelijker ingrijpende wijzigingen doorvoeren. Helaas doen ze dan tegenwoordig niet meer in het belang van de gebruikers.

Dat betekend niet dat Windows slecht is; nog steeds is er voor een domaincontroller en Exchange server i.c.m. Workstations en group policies al dan niet over een terminalserver, geen echt Linux alternatief.

Windows doet het dus vooral aardig op de zakelijke markt. Voor particulieren maakt het weinig uit en is het een kwestie van smaak. Geen enkel OS is perfect, wel is het ene OS beter in dit en het andere beter in dat. De look en feel mag met Windows 8 dan wel verschrikkelijk zijn geworden, Unity is geen haar beter. Gelukkig is er Windows XP en XCFE nog.

Maar inderdaad, het beste OS is geen OS.
17-08-2016, 09:24 door Anoniem
Ik gebruik al jaren Debian thuis. Op mijn werk werk ik alleen nog met Windows 10 (momenteel). Ik vind linux fijn, maar merk daar waar ik prima overweg kan met Wheezy, dat Jessie niet mijn ding is. Wat ik een groot nadeel van Windows vindt, is de extensie die verborgen blijft (ergenis van al jaren !), de opgelegde patchen en de agressieve methode pc om de half jaar verplicht aan het internet te hangen. Beide systemen hebben voor en nadelen.
17-08-2016, 10:31 door Ron625
Alle systemen hebben voor- en nadelen.
Windows is gemaakt om makkelijk te zijn voor de grote meute en er mooi uit te zien.
Linux is ontwikkeld met meer oog voor veiligheid, maar inmiddels hebben ze elkaar aardig benaderd.
Wil je meedoen met de grote meerderheid, dan neem je Windows, bij problemen weten je buren misschien de oplossing.
Wil je meer veiligheid en zijn kosten niet belangrijk, dan neem je Apple, gebaseerd op BSD, je buren weten daar niets van, maar 2 straten verder wel iemand.
Ben je eigenwijs, zoals ik, dan neem je Linux, je hebt alles in eigen hand, maar moet ook alles zelf uitzoeken.
Hulp vragen kan via internet, maar in de buurt is dat veelal onmogelijk.

Ter info: ik ben een XFCE liefhebber...........
17-08-2016, 20:29 door Jhoneel
Als Windows 10 linux was, dan was ik niet overgestapt.
17-08-2016, 20:33 door Anoniem
Ik vind het nog steeds een slechte zaak dat ik bij een hoop computers die ik in de winkel koop verplicht wordt om een Microsoft OS erbij te kopen. Ik werk privé uitsluitend nog met Linux Mint Maté en dat bevalt mij prima ondanks dat het soms even zoeken is naar de juiste software pakketten. Zakelijk W7 Enterprise en dat bevalt ook prima. Windows 8 heb ik een aantal keer geprobeerd privé maar ik kan er niet aan wennen met die tegeltjes. Windows 10 heb ik niet geprobeerd maar ik vind het er persoonlijk vreselijk uitzien en ik vind dat Microsoft de gebruiker te veel als proefpersoon gebruikt om de bugs eruit te halen, ook uit de officiële versies.
17-08-2016, 20:42 door Anoniem
Door Ron625: Alle systemen hebben voor- en nadelen.
Windows is gemaakt om makkelijk te zijn voor de grote meute en er mooi uit te zien.
Linux is ontwikkeld met meer oog voor veiligheid, maar inmiddels hebben ze elkaar aardig benaderd.
Wil je meedoen met de grote meerderheid, dan neem je Windows, bij problemen weten je buren misschien de oplossing.
Wil je meer veiligheid en zijn kosten niet belangrijk, dan neem je Apple, gebaseerd op BSD, je buren weten daar niets van, maar 2 straten verder wel iemand.
Ben je eigenwijs, zoals ik, dan neem je Linux, je hebt alles in eigen hand, maar moet ook alles zelf uitzoeken.
Hulp vragen kan via internet, maar in de buurt is dat veelal onmogelijk.

Ter info: ik ben een XFCE liefhebber...........

Ik vind persoonlijk Linux Mint Cinnamon (en W7) er veel mooier uitzien dan W10, knetterdruk met te veel kleuren en lelijke graphics. (minimalistisch noemen ze dat met een mooi woord)

Ik ben ook eigenwijs en gebruik Linux Mint (17/18) Maté maar ik hoef niks uit te zoeken want de installatie gaat net zo makkelijk (soms makkelijker) dan een Microsoft OS.
18-08-2016, 08:24 door Anoniem
Ik werk al sedert 11 jaar met Linux, voornamelijk redhat, wat later fedora is geworden.
Omdat ik het beleid van fedora niks meer vond ben ik overgestapt naar Ubuntu, sinds 3 jaar.

Tussentijds wel XP gehad, Win 7 en Win 8.
Er is bij mij enkel verlangen om terug te gaan naar windows.

Mijn huidige OS is Ubuntu 16.04 LTS versie.
18-08-2016, 09:48 door Anoniem
Hi,

Besturingssysteem heeft maar één taak namelijk er voor zorgen dat de applicatie die je gebruikt of wil/moet gebruiken het op een veilige en gebruikersvriendelijke manier doet wat het moet doen..
Als de applicatie het op een bepaald besturingssysteem niet doet dan heb je niet veel keuze. Vooral binnen organisaties zie je dit vaak. Bijvoorbeeld een applicatie werkt alleen op Windows XP, je wil/moet eigenlijk naar een ander besturingssysteem maar het kan niet omdat de investering aan de applicatie kant soms wel het honderd of duizend keer meer kost dat de besturingssysteem upgrade.
Ik denk dat Microsoft dit goed heeft gezien, door alle applicaties via diverse omgevingen (web, Windows, OSX, Andriod) beschikbaar te stellen.
18-08-2016, 11:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-08-2016, 11:16
[Verwijderd]
18-08-2016, 12:02 door Ron625
Door Anoniem: Ik vind het nog steeds een slechte zaak dat ik bij een hoop computers die ik in de winkel koop verplicht wordt om een Microsoft OS erbij te kopen.
Iedere computer is ook leverbaar zonder OS, bij MS kan je ook geld terug krijgen, wanneer je de gekochte licentie niet gebruikt.
Tenslotte is koppelverkoop strafbaar!
Echter....... Dit heb ik een keer in een winkel gevraagd, wat kost deze zonder Windows?
Eerst vertelden ze, dat dit niet kon, maar de bedrijfsleider had een antwoord:
Het kan wel, dan moet deze apart besteld worden en is deze €50,00 duurder ..........
Mijn laptop is gelukkig geleverd zonder OS, dat was standaard bij dit merk/type.
18-08-2016, 13:32 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem:
Besturingssysteem heeft maar één taak namelijk er voor zorgen dat de applicatie die je gebruikt of wil/moet gebruiken het op een veilige en gebruikersvriendelijke manier doet wat het moet doen..
Als de applicatie het op een bepaald besturingssysteem niet doet dan heb je niet veel keuze. Vooral binnen organisaties zie je dit vaak. Bijvoorbeeld een applicatie werkt alleen op Windows XP, je wil/moet eigenlijk naar een ander besturingssysteem maar het kan niet omdat de investering aan de applicatie kant soms wel het honderd of duizend keer meer kost dat de besturingssysteem upgrade.

De lering die men hieruit zou moeten trekken is dat je beter geen closed source besturingssyteem gebruikt voor dergelijke applicaties. Doe je dat toch dan neem je een hypotheek op de toekomst, iets wat je later zwaar, heel zwaar zal opbreken!

Door Anoniem:
Ik denk dat Microsoft dit goed heeft gezien, door alle applicaties via diverse omgevingen (web, Windows, OSX, Andriod) beschikbaar te stellen.

ROFL! Microsoft applicaties onder een ander besturingssysteem dan Windows? Waarom zou je?

Informatie moet steeds vaker mobiel (Andriod, IOS en WIndows) en overal beschikbaar zijn. Het idee van "Bring your one device" (Windows, XOS, IOS, Andriod, Linux, enz) gaat steeds meer zijn rol spelen. Je krijg dan al snel te maken met verschillende besturings systemen, echter de meeste systemen ondersteunen het gebruik van WEB based applicaties, dus door hiervoor te kiezen is het besturings systeem geen issue meer. Google gokt met Grome OS er op dat dit de toekomst gaat worden en Microsoft doet hetzelfde met bijvoorbeeld Office 365,Hiermee is je OS vendor lock niet meer aan de orde.

Aan de andere kant zijn er applicaties met name in de proces technologie die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld Windows XP of Windows 7. Dit even veranderen in een omgeving waar de risico's groot zijn en veranderings projecten/trajecten meerdere jaren in beslag nemen is het feit dat men van deze besturingssystemen gebruik maakt een gegeven en niet een keuze.
18-08-2016, 17:23 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-08-2016, 17:24
[Verwijderd]
18-08-2016, 17:57 door Anoniem
Als Windows 10 Linux was dan had Bill nooit zo rijk geworden ;-)

Mijn favo's zijn Windows 10 en Debian / (L/X)Ubuntu. Prive laptop draait Windows 10 want ik kreeg het in Linux maar niet voor elkaar om de UI netjes te laten schalen op een 13 inch sherm met hoge DPI. Surface Pro 4 draait "natuurlijk" ook windows. HTPC, NAS en wat Single Board Computers draaien Debian based OSen. Werk laptop draait (verplicht) Windows 10.

Mac OS X kon ik maar niet echt goed aan wennen, wat best jammer is want Apple heeft erg mooie en fijne laptops.

Telefoon draait Windows 10. Heb jaren Android gebruikt, maar de interface van Windows 10 Mobile vind ik toch wat fijner. Android (en zeker iOS) zien er voor mij veel te speels uit.
18-08-2016, 19:07 door Rolfieo
Door Muria:
Iedereen is eigenlijk neutral.... En zegt eigenlijk precies hoe het zit, gebruikt een OS waar je je fijn bij voelt, en waarmee hij zijn werk mee kan doen.

Totdat wie er langs komt? En moet er meteen weer overheen gaan met zijn mening op te dringen aan andere.
En waarom?
Jammer..... Heel Jammer.

Door Muria:
Door Anoniem:
Besturingssysteem heeft maar één taak namelijk er voor zorgen dat de applicatie die je gebruikt of wil/moet gebruiken het op een veilige en gebruikersvriendelijke manier doet wat het moet doen..
Als de applicatie het op een bepaald besturingssysteem niet doet dan heb je niet veel keuze. Vooral binnen organisaties zie je dit vaak. Bijvoorbeeld een applicatie werkt alleen op Windows XP, je wil/moet eigenlijk naar een ander besturingssysteem maar het kan niet omdat de investering aan de applicatie kant soms wel het honderd of duizend keer meer kost dat de besturingssysteem upgrade.

De lering die men hieruit zou moeten trekken is dat je beter geen closed source besturingssyteem gebruikt voor dergelijke applicaties. Doe je dat toch dan neem je een hypotheek op de toekomst, iets wat je later zwaar, heel zwaar zal opbreken!
Hier gaat het juist precies om, je moet een OS kiezen waar je je werk op kan doen. Welk OS maakt niet zoveel uit. CS vs OS maakt hier helemaal niet in uit. Zolang men maar hun werk kan doen, daar draait het juist helemaal om. Het OS maakt hierin niet uit.


Door Anoniem:
Ik denk dat Microsoft dit goed heeft gezien, door alle applicaties via diverse omgevingen (web, Windows, OSX, Andriod) beschikbaar te stellen.

ROFL! Microsoft applicaties onder een ander besturingssysteem dan Windows? Waarom zou je?
MS heeft ook Office voor MAC uitgebracht. Met een redenen, MAC is groot in BYOD of CYOD.
Daarnaast maakt MS zijn apps ook voor IOS en Android omdat er vraag voor is, Office 365 is juist een grote groeimarkt.
18-08-2016, 21:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-08-2016, 21:13
[Verwijderd]
18-08-2016, 21:48 door Anoniem
Windows (alle versies) = gamen
Linux (alle distros) = servers configureren
Mac (alle IOS versies) = dure Linux
18-08-2016, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Mac (alle IOS versies) = dure Linux

Niet akkoord.

- Op mijn werk heb ik pas een dure laptop gekregen met Windows 10 op.
Ik kon al onmiddellijk beginnen met een bios update en een hele waslijst aan drivers te updaten, waaronder videodrivers van 500 MB.
Nadien liep die laptop vast als ik hem lockte en 10 minuten alleen liet. Os dood, geen blue screen, niks in de event log.
Na veel zoeken een oudere versie van videodriver geïnstalleerd en het lock probleem was weg.

Dan heb ik het nog niet gehad over de dockingstation via USB Type-C waar ook nog firmware updates en een nieuwe waslijst aan drivers voor nodig was om dan nog niet helemaal perfect te werken.


- Ik heb tot een aantal jaar geleden veel met Linux gewerkt, meestal op servers, maar ook op desktops waar je soms uren bezig was om een specifieke video configuratie werkend te krijgen.


- Ik ben thuis 10 jaar geleden overgestapt op een Mac, eerst een Mac mini en nu een 2de handse Mac pro.
Elk van de systemen heb ik 1 keer de EFI een update gegeven.
De rest werkt gewoon standaard uit de doos, ik update mijn OS 6 maanden nadat Apple een nieuwe versie maakt. Buiten een kapotte harde schijf nog nooit problemen ondervonden.
Geen drivers te updaten, het werkt gewoon.
Bijvoorbeeld een 2de scherm, scherm aansluiten, system preferences openen, Displays instellingen nakijken, en klaar.

Het zelfde met iOS, mijn iPhone 5 van bijna 4 jaar oud heeft de laatste iOS versie. Welke Android telefoon van 4 jaar oud heeft een up to date Android versie van de telefoonfabrikant ?


Vroeger heb ik veel geëxperimenteerd met hard en software, maar nu wil ik als ik een computer aanzet dat die werkt en niet dat ik eerst met die computer moet lopen klooien voordat ik kan gaan doen wat ik eigenlijk wilde doen.
Ieder zijn ding natuurlijk, maar voor mij hoeft het niet meer.
19-08-2016, 08:41 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-08-2016, 10:38
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.