Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

zwart scherm opstarten

16-08-2016, 19:21 door [Account Verwijderd], 5 reacties
Wanneer ik mijn systeem (Windows 10/64) opnieuw opstart terwijl er een usb-stick is ingeplugd, krijg ik een zwart scherm met de volgende tekst:

"An operating system wasn't found. Try disconecting any drives that don't contain an operating system. Press any key to continue"

Ik druk op een willekeurige toest (laat de usb-stick gewoon zitten0 en het systeem start verder zonder probleem op, en functioneert daarna goed.

Wanneer ik ipv een usb-stick een externe harde schijf aansluit op dezelfde usb aansluiting dan krijg ik geen zwart scherm en start alles normaal op.

Ik heb ook een aantal verschillende usb-sticks geprobeerd op verschillende usb poorten, maar het verschijnsle zoals hierboven beschreven blijft bestaan. Een usb-stick geeft zwart scherm en een externe harde schijf op de usb poort niet.

Iemand hier ervaring mee. Een beveiligingsprobleem of puur een windows probleem?
Reacties (5)
16-08-2016, 19:28 door Erik van Straten
Zou om een BIOS instellingenprobleem kunnen gaan. Kijk eens naar bootvolgorde, als die iets is als:
1) USB drive
2) Internal harddisk
3) External harddisk
zou je de beschreven situatie kunnen krijgen.

D.w.z. de BIOS maakt onderscheid tussen enerzijds (vaak FAT geformatteerde en/of zonder MBR) USB geheugensticks en anderzijds bijv.via USB aangesloten externe harddisks. Anders heb ik geen idee.
16-08-2016, 19:50 door [Account Verwijderd]
Omdat je het niet vermeld dien ik toch te vragen of de USB stick wel geformatteerd is als een bootable device. Een iso op USB zetten betekent niet zomaar dat hij bootable is geloof ik; voor het installeren van bv Win10 heb je de "Windows 7 USB DVD Download Tool" bijvoorbeeld die dit wel kan. (Het is geen download tool btw, het formatteerd je USB stick tot een bootable device .
16-08-2016, 20:19 door karma4
Als je en usb flash boot probeert te maken (clean install) waarschuwt hij dat het niet op een usb-harddisk kan (ja geprobeerd). Doe je het met een stick (flash drive) dan wordt het wel geaccepteerd.
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 Het kenmerk CD/DVD/USB flash is op een bepaalde manier anders. Je hebt kennelijk een lege USB die aan bepaalde kenmerken voldoet. Zo'n beetje als je vroeger een verkeerde diskette in het systeem liet zitten. in het artikel onderin iets over minimale requirements om van USB MSD's te kunnen booten. https://en.wikipedia.org/wiki/USB_flash_drive , dan zullen er usb devices zijn die er niet aan voldoen.
Het verschil zit niet in de opslag methode en hoeveelheid maar in de gebruikte communicatie.
16-08-2016, 20:30 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2016, 20:31
[Verwijderd]
16-08-2016, 20:43 door Anoniem
Ach, dom stom... dit is TP: probleem opgelost, zat hem inderdaad in de bios opstart volgorde...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.