image

Mac-gebruikers gewaarschuwd voor omstreden MacKeeper

zaterdag 20 augustus 2016, 08:44 door Redactie, 7 reacties

Mac-gebruikers zijn weer gewaarschuwd voor het omstreden programma MacKeeper. Dit keer is het anti-malwarebedrijf Malwarebytes dat de software tot "potentieel ongewenst programma" (pup) heeft verklaard en het van Mac-computers zal verwijderen wanneer het wordt aangetroffen.

MacKeeper is een programma dat claimt Mac OS X-installaties te optimaliseren en de privacy van gebruikers te beschermen. Volgens sommige experts is het 'scareware', omdat het gebruikers via misleidende waarschuwingen en pop-ups probeert over te halen de volledige versie aan te schaffen. Het heeft ook een geschiedenis van klachten en ontevreden gebruikers. Zo werd er vorig jaar nog in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen MacKeeper gestart door gebruikers die hun geld terug wilden.

De rechtszaak was tegen het Oekraïense softwarebedrijf ZeoBIT aangespannen, de oorspronkelijke ontwikkelaar van MacKeeper. In april 2013 besloot het bedrijf MacKeeper aan het Duitse Kromtech Alliance Corp te verkopen. Volgens Kromtech werden de problemen in het verleden veroorzaakt door dubieuze partners die aan installaties van MacKeeper probeerden te verdienen. De situatie is vandaag de dag echter nog steeds hetzelfde, aldus Thomas Reed van Malwarebytes.

Aanleiding is een advertentie die gebruikers laat geloven dat hun Mac met het niet bestaande virus "Tapsnake" is besmet en ze MacKeeper moeten downloaden om het te verwijderen. Hoewel Kromtech de schuld aan onbetrouwbare partners geeft, blijkt het bedrijf zelf ook schuldig te zijn. Na de installatie van MacKeeper wordt er namelijk een scan van het systeem uitgevoerd en vindt er een "chat" met een zogenaamde medewerker plaats. Zeer waarschijnlijk is dit een bot. Deze medewerker moet het nut van MacKeeper benadrukken. Tijdens de chat claimt de medewerker dat er een nieuw virus genaamd Tapsnake is dat wereldwijd veel Macs heeft geïnfecteerd, maar MacKeeper hier tegen kan beschermen.

Gebruikers worden volgens Reed op deze manier bang gemaakt om voor de anti-virusfunctie van MacKeeper te betalen. Ook andere misleidende advertenties proberen gebruikers MacKeeper te laten installeren. Malwarebytes heeft dan ook besloten om het programma als potentieel ongewenste software te bestempelen en standaard op Mac-computers te verwijderen.

Image

Reacties (7)
20-08-2016, 11:36 door johanw - Bijgewerkt: 20-08-2016, 11:36
Gezien de aggressiviteit van dit soort malware bedrijven zal Malwarebytes wel aangeklaagd gaan worden. Zoiets is in het verleden vaker gebeurd (360 solutions bv.).
20-08-2016, 12:28 door Anoniem
Effectieve oplossingen tegen deze irritante agressieve reclames

- Installeer een adblocker in je browser
- iFrames met NoScript blokkeren
- verander de useragent string van je browser in een niet Mac OS X string

In deze gevallen zal je dan niet meer de Mackeeper reclames zien van Kromtech (toepasselijke naam).
Doe je niets, ja zal je die ergerlijke troublemaker reclames om de haverklap blijven zien.
20-08-2016, 17:09 door Anoniem
Oh heb je voor de MAC ook dit soort software? Ik dacht altijd dat dit alleen bij Windows een probleem was...
Hoe kan het zijn dat de altijd zo schone MAC wereld ook zo afgegleden is? Is het misschien toch gerelateerd aan
de gebruikscijfers, in plaats van aan het OS zelf?
20-08-2016, 20:20 door Briolet
Door Anoniem: …Hoe kan het zijn dat de altijd zo schone MAC wereld ook zo afgegleden is? …

Leer eens lezen. Het gaat hier om scareware, die ten onrechte meld dat er een infectie is. Het betreffende OS is gewoon schoon.
20-08-2016, 22:15 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: …Hoe kan het zijn dat de altijd zo schone MAC wereld ook zo afgegleden is? …

Leer eens lezen. Het gaat hier om scareware, die ten onrechte meld dat er een infectie is. Het betreffende OS is gewoon schoon.

Yep. Hoe groter de hoop stront, Des te meer vliegen.

Go BSD.
20-08-2016, 22:36 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:
Door Anoniem: …Hoe kan het zijn dat de altijd zo schone MAC wereld ook zo afgegleden is? …

Leer eens lezen. Het gaat hier om scareware, die ten onrechte meld dat er een infectie is. Het betreffende OS is gewoon schoon.

Ach het is geen kwestie van lezen het is gewoon weer gebakken lucht van een puntje, puntje, puntje...trol die nooit tot meer substantiele bijdragen zullen komen tot iets anders dan trollen.

On-topic:
Precies, Het is ScareWare. In de tijd dat Thomas Reed zijn eigen site The Safe Mac runde was MacKeeper - drie tot vier jaar terug - ook al een hot item waar hij terecht! behoorlijk aandacht aan besteedde. Overigens: nog zo'n draak is CleanMyMac.
Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met beiden omdat ik me nooit heb laten verleiden tot het gebruik van nutteloze onderhouds software die claimt dat het nodig is regelmatig met de bezem door een OS te gaan.

Sinds introductie van OSX doet de Macintosh het onderhoud helemaal autonoom, Windows 7 en hoger idem, maar toch blijft er een hardnekkige zich telkens vernieuwende groep (nieuwe) gebruikers van beide platformen die zich eindeloos laten omlullen tot het installeren van nutteloze megabytes welke vroeger of later nagenoeg onafwendbaar veroorzaken dat een OS helemaal aan de kant wordt geveegd.

Met betrekking tot CleanMyMac. Mackeeper, maar ook Ccleaner, dat wèl een héél integer programma is, toch... als je hun symbooltjes ècht zo leuk vindt: Knip en plak je eigen Bureabladafbeeldingen ermee vol. Kun je er in ieder geval nooit - per abuis - op dubbelklikken :)
21-08-2016, 10:11 door Rolfieo
Of wel een Problem Exists Between Keyboard And Chair (PEBKAC). Waar het eigenlijk altijd overal verkeerd gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.