image

Onderzoek: Nederlanders minder bang voor cyberaanval

dinsdag 23 augustus 2016, 10:48 door Redactie, 1 reacties

Nederlanders die aan de Risico- en Crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meedoen zijn de afgelopen periode minder bang voor cyberaanvallen geworden. Onderzoeksbureau Ipsos voerde het onderzoek onder 800 Nederlanders uit.

In november vorig jaar gaf de helft van de ondervraagde Nederlanders aan zich zorgen over cyberaanvallen te maken. Dat is nu naar 47% gedaald. De angst voor een internationale crisis daalde met zelfs 8% naar 58%. De ondervraagde Nederlanders maken zich nu vooral zorgen over een terroristische aanslag. Het percentage steeg ten opzichte van november met 2% naar 69% en is daarmee de voornaamste zorg. Verder steeg het percentage van mensen die zich over extreme weersomstandigheden zorgen maken van 31% naar 45%.

Hoewel de angst voor een terroristische aanslag bovenaan staat maken de meeste ondervraagde Nederlanders zich geen zorgen dat ze hierbij betrokken zullen raken. Wel voelen de ondervraagde Nederlanders zich minder veilig op drukke evenementen, het vliegveld en het treinstation dan een half jaar geleden. Ondanks deze zorgen is het aantal mensen dat drukke evenementen, vliegvelden of treinstations mijdt even groot als een half jaar geleden.

Voor de Risicio- en Crisisbarometer werd ook gevraagd naar het vertrouwen in de overheid. 52% heeft helemaal geen of niet zo veel vertrouwen in de overheid. 42% vertrouwt de overheid wel en 6% weet het niet. 59% van de ondervraagde Nederlanders denkt dat de overheid redelijk tot heel goed voorbereid is op een grote ramp. 37% denkt van niet en 4% weet het niet.

Image

Reacties (1)
23-08-2016, 11:19 door Erik van Straten
De vraag is of iedereen hetzelfde onder "cyberaanval" verstaat.

Wat ik wel weet is dat onze economie steeds afhankelijker wordt van ICT (o.a. betalingsverkeer en logistiek van goederen waaronder levensmiddelen) en dus ook de basisvoorwaarden daarvoor, met name elektriciteit. Ik vraag me af of de specialisten op dit gebied voldoende rekening houden met grootschalige DoS aanvallen op genoemde infrastructuren.

Overigens is "slecht weer" niet alleen iets van de laatste tijd, zie bijv. [1] over 1 augustus 1674 (en dit is m.i. on topic, want "slecht weer" is ook iets waar informatiebeveiligers rekening mee moeten houden bij de keuze van locaties en constructies van gebouwen en daken, zeker bij "Hagelstenen als Kinder hoofden").

[1] http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hoe-de-domtoren-een-verwoestend-noodweer-overleefde
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.