image

Minister: meer bevoegdheden voor aanpak online drugshandel

dinsdag 23 augustus 2016, 11:21 door Redactie, 10 reacties

Om de online drugshandel aan te pakken heeft de politie meer bevoegdheden nodig, zoals het wetsvoorstel Computercriminaliteit III mogelijk maakt, zo stelt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Steur reageerde op een onderzoek (pdf) naar de drugshandel op internet. Er werd onder andere gekeken naar de omvang en de rol van Nederlandse verkopers.

Volgens de onderzoekers is ongeveer 8% van de totale maandelijkse omzet van drugshandel op het darkweb te herleiden naar Nederlandse aanbieders. Hiermee is Nederland het vijfde verkoopland, na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland. Ook kwam de opsporing aan bod. De onderzoekers stellen dat big data-technieken kunnen helpen om verkopers en beheerders van illegale marktplaatsen te identificeren. Ook zou de politie het vertrouwen tussen verkopers en kopers kunnen ondermijnen door marktplaatsen neer te halen en te laten zien dat zij in staat is om de betrokken partijen te identificeren.

Van der Steur laat weten dat de politie en het Openbaar Ministerie de problematiek van handel via het internet zien toenemen. Om de problematiek aan te pakken wordt de inzet van opsporings- en digitale expertise en het opzetten van publiek-private samenwerkingsverbanden met post- en pakketdiensten geïntensiveerd. Daarnaast schrijft de minister dat gezien de technologische ontwikkelingen ook wetgeving nodig is om opsporing gelijke tred te laten houden. Hij wijst daarbij naar het wetsvoorstel Computercriminaliteit III. Dit wetsvoorstel geeft politie de bevoegdheid tot het binnendringen in een geautomatiseerd werk om strafbare feiten op te sporen.

"Deze bevoegdheid is onder meer van belang voor de opsporing van illegale marktplaatsen op internet. Beheerders en gebruikers van dergelijke marktplaatsen bedienen zich veelal van geavanceerde anonimiseringstechnieken om uit handen van de opsporing te blijven. De bevoegdheid tot binnendringen in een geautomatiseerd werk maakt het in veel meer gevallen mogelijk het geautomatiseerd werk, de beheerder en/of de gebruikers te identificeren, wat cruciaal is voor de effectiviteit van het opsporingsonderzoek", aldus Van der Steur. Het is echter nog steeds niet bekend wanneer het wetsvoorstel in de Tweede Kamer wordt besproken.

Encryptie

De minister laat zich ook uit over het gebruik van encryptie door criminelen. "Niet alleen de drugshandel bedient zich van de voordelen van versleutelde communicatie (encryptie) zoals via het darkweb. Steeds meer vormen van criminaliteit profiteren van deze afschermingsmogelijkheid, die een groeiende uitdaging voor de opsporing vormt. Mede gezien de hierboven genoemde snelheid van de ontwikkelingen blijft het kabinet de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet volgen." Het kabinet had eerder dit jaar aangegeven voorlopig geen maatregelen tegen encryptie te zullen nemen.

Van der Steur sluit zijn brief (pdf) af door te stellen dat de door het internet gefaciliteerde drugshandel een complex fenomeen is, dat in vergelijking met de totale drugshandel betrekkelijk kleinschalig is. De ingezette acties vanuit de operationele diensten en het genoemde wetsvoorstel is volgens het kabinet vooralsnog voldoende om deze problematiek beheersbaar te houden. "Maar gezien de snelle ontwikkelingen op dit terrein blijft het kabinet de situatie actief monitoren", besluit de minister.

Reacties (10)
23-08-2016, 12:06 door Anoniem
NoooooooÒg meer bevoegdheden???

Zoek ff mee in een zoekmachien :
"meer bevoegdheden" site:security.nl

Of pak een grote willekeurige krant
Neem alleen het laatste jaar al, of selecteer eens de laatste drie jaar.
Een pasgeboren baby blert nog minder vaak.

Ik hoorde dat er een "ja-maar-stoel" bestaat, als je erop zit en je zegt "ja-maar" krijg je een elektrische schok onder je achterste/voorste.
Om het af te leren, dat ge-ja-maar.

Kunnen we dat heel snel gaan invoeren voor iedereen die nog roept; "meer bevoegdheden" ?
tzzzzzzzzzzzzzzzttknetterknetter

Daarna is het de beurt aan iedereen die deze voortdurende klaagzangen nog gelooft.
Om het een keer fundamenteel anders* aan te pakken.


* (ministertaal)
https://www.security.nl/posting/481923/Minister+wil+fundamenteel+ander+forensisch+onderzoek+toestaan
23-08-2016, 13:49 door Ron625 - Bijgewerkt: 23-08-2016, 13:49
Maar dat moet dan wel voor alle drugs.
Caffeine en tabak vallen onder de softdrug, alcohol valt onder de harddrugs.
Weet de schrijver (journalist) dit niet, of lees ik iets verkeerd.
Tenslotte mogen drugs, waarover belasting wordt betaald, wel verkocht worden (blijkbaar).
23-08-2016, 13:54 door Anoniem
Door Ron625: Maar dat moet dan wel voor alle drugs.
Caffeine en tabak vallen onder de softdrug, alcohol valt onder de harddrugs.
Weet de schrijver (journalist) dit niet, of lees ik iets verkeerd.
Tenslotte mogen drugs, waarover belasting wordt betaald, wel verkocht worden (blijkbaar).
Het gaat om de vraag: met welke insteek gebruik je drugs.
Doe je het met de intentie, met de insteek van een medische reden(pijnbestrijding bijvoorbeeld), dan is het moreel gerechtvaardigd. Doe je het om 'uit je dak te gaan' of om de zaak te 'ontvluchten', dan ben je moreel verkeerd bezig.
23-08-2016, 14:54 door Ron625
Door Anoniem:
Het gaat om de vraag: met welke insteek gebruik je drugs.
Doe je het met de intentie, met de insteek van een medische reden(pijnbestrijding bijvoorbeeld), dan is het moreel gerechtvaardigd. Doe je het om 'uit je dak te gaan' of om de zaak te 'ontvluchten', dan ben je moreel verkeerd bezig.
Het gaat in het artikel over verkoop en niet over gebruik.
23-08-2016, 15:18 door Anoniem
Laat ze eerst maar een optimaal gebruik maken van de bevoegdheden die ze al hebben.
Zul je zien dat ze er niet meer nodig hebben.
23-08-2016, 19:47 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Laat ze eerst maar een optimaal gebruik maken van de bevoegdheden die ze al hebben.
Zul je zien dat ze er niet meer nodig hebben.

Het oplossingspercentage in NL ligt zwaar onder het Europees gemiddelde, terwijl Politie & Justitie meer mogelijkheden hebben dan gemiddeld in de EU. Het blijven roepen om meer bevoegdheden is een reflex geworden om eigen incompetentie te verhullen, met de burger als dubbel slachtoffer.

https://decorrespondent.nl/2038/Opheldering-verzocht-acht-op-de-tien-misdrijven-in-Nederland-wordt-nooit-opgelost/278856112084-474d5e9e
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/03/misdaadmeter_slechts_1_op_de_1.html
23-08-2016, 23:08 door johanw
Door Anoniem:Doe je het om 'uit je dak te gaan' of om de zaak te 'ontvluchten', dan ben je moreel verkeerd bezig.
Want de calvinistische dictators vinden dat plezier zondig is en dus verboden moet worden.
24-08-2016, 00:32 door Anoniem
O ja, die smoes hadden we nog niet gehad...
Moet voor hun toch wel heel belangrijk zijn om de burgers te bespioneren.
24-08-2016, 11:13 door Anoniem
dan ben je moreel verkeerd bezig.
Mensen van een verkeerde moreel betichten is bijna per definitie moreel verkeerd.
Intollerant zijn voor intollerantie is een stuk prettiger.
Dat geldt voor drugsgebruik of bijv. prostitutie evenals voor geloofsbeleving en zelfs computer-beveiliging.

ontvluchten
Hier in NL gebruikt 1 op de 7 vrouwen antidepressiva - op recept.
Ik hoor jou zojuist roepen dat die andere 6 niet zelf mogen beslissen over een al dan niet net zo schadelijk alternatief.

Een "OM straat" op festivals, lui met een XTC pil op zak een transactie aanbieden van E 350,- (i.p.v. een strafblad en dus geen VOG in de toekomst), vind ikzelf meer in de richting van afpersing gaan.
24-08-2016, 15:46 door Anoniem
Een "OM straat" op festivals, lui met een XTC pil op zak een transactie aanbieden van E 350,- (i.p.v. een strafblad en dus geen VOG in de toekomst), vind ikzelf meer in de richting van afpersing gaan.

Nee het is veel erger.
Men maakt mensen bang door te dreigen met een rechtszaak en suggereert dat men beter af is door direct een boete te betalen.

Dat is niet zo, integendeel.
Het betalen van een boete wordt als schuldbekentenis gezien en levert je dus een stafblad op (levenslang), waar het maar zeer de vraag was geweest of een rechter jou zou veroordelen.

Dit zijn hele nare misleidende acties met een hoog wraakgehalte die in geen enkele verhouding staan tot de overtreding.
Veel met name jonge mensen hebben ineens een strafblad voor iets relatiefs onschuldigs en kunnen daar hun hele leven last van hebben.

Zeer intimiderend gedrag door te schermen met een rechtszaak die men waarschijnlijk helemaal niet wint.
Machtsmisbruik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.