image

PvdA stelt Van der Steur Kamervragen over encryptie

maandag 29 augustus 2016, 11:52 door Redactie, 5 reacties

De PvdA heeft naar aanleiding van plannen van de Duitse en Franse overheid om end-to-end-encryptie aan te pakken en de wens van het Openbaar Ministerie om toegang tot versleutelde gegevens te krijgen Kamervragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gesteld.

Kamerleden Oosenbrug en Recourt willen weten of Van der Steur het ermee eens is dat end-to-end-encryptie nodig is om burgers en bedrijven veilig te laten communiceren via internet, WhatsApp of andere vergelijkbare diensten. In het geval de minister dit niet vindt wordt gevraagd of hij zijn standpunt wil uitleggen. Ook vragen de PvdA-Kamerleden naar de mening van de minister over het toevoegen van extra encryptiesleutels of het juist moeten afstaan van encryptiesleutels om met end-to-end versleutelde berichten toch te kunnen lezen en de risico's die dit voor de veiligheid van het internet met zich meebrengt.

Verder moet Van der Steur laten weten welke Europese landen, anders dan Duitsland en Frankrijk, van mening zijn dat er beperkende maatregelen met betrekking tot de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie moeten komen. "Deelt u de mening dat het niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen of af te spreken ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland? Zo ja, waarom? En zo ja, wilt u dit standpunt in internationale context bijvoorbeeld in het verband van de JBZ-raad uitdragen? Zo nee, waarom niet en hoe verhoudt zich dat tot het genoemde kabinetsstandpunt?", is de vijfde vraag voor de minister.

Het kabinet verklaarde eerder dit jaar vooralsnog geen maatregelen tegen encryptie te willen nemen. De afgelopen maanden hebben echter verschillende overheidsinstanties zoals het OM, Europese politici en opsporingsdiensten zich tegen sterke versleuteling uitgesproken. Van der Steur moet dan ook duidelijk maken op welke manier het Openbaar Ministerie toegang tot versleutelde informatie zou willen krijgen, wat zijn mening hier over is en of hij aan de wensen van het OM tegemoet wil komen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Reacties (5)
29-08-2016, 12:36 door Anoniem
We leven in een wereld waarin bedrijven (oa. banken) en overheid (Belastingdienst) zo goed als alleen nog maar electronisch gegevens wil uitwisselen met haar klanten.
Als de burger hiervoor zijn apparatuur en verbindingen zo goed mogelijk wil beveiligen (iets wat zowel banken als logius (namens de politiek) EISEN), dan wordt hij nu geconfronteerd met eenzelfde overheid/politiek die kwestbaarheden en/of achterdeuren wil inbouwen in diezelfde beveiliging omdat ze anders teveel energie moeten stoppen in andere manieren om informatie in het geheim over burgers te vergaren.

Ik blijf me over de flexibiteit van de politici verbazen, die krom als recht kunnen uitleggen, en zwart als wit.
Kom nu eens met eenduidig en lange termijn beleid.
Als je kwetsbaarheden gaat introduceren in encryptie en beveiliging, stap dan af van het verplicht/gedwongen gebruik moeten maken van zaken als DigiD, Overheids Berichtenbox, Internetbankieren.
Wil je echter dat de bruger alleen nog maar electronisch en veilig communiceert, stop dan met dit onzaligmakende plan om encryptie te verzwakken.
Dan maar meer geld stoppen in alternatieve manieren voor de veiligheidsdiensten om toch hun informatie analoog te verkrijgen.

Voer op zijn minst een goede regeling in om identiteitsfraude te vergoeden en te verhelpen. :-)
29-08-2016, 13:21 door Reinder
Benieuwd wat het antwoord zal zijn. De minister heeft feitelijk maar drie mogelijkheden: duidelijk maken op welke wijze hij encryptie wil gaan verzwakken, het OM die die wens heeft uitgesproken afvallen door te zeggen dat hij het niet wil, of met een onsamenhanged verhaal vol mitsen en maren en misschiens en mogelijks en zo komen. Ik vermoed het laatste. Ik denk ook dat iedereen wel weet wat de minister eigenlijk stiekem heel erg graag wil: justitie kan zonder dat er een rechter aan te pas komt bij ieders encrypte gegevens, behalve bij die van de mensen in de top van de overheid en de ministeries. Maar dat kan hij natuurlijk niet hardop roepen.
29-08-2016, 14:22 door Anoniem
Hahah tja en dat is de volgende stap dat de KVG sleutels van defensie ook gegeven moeten worden :p waarom heb je dan nog het NAFIN en NLWAN om secret te kunnen communiceren ;)
29-08-2016, 17:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-08-2016, 17:50 door Anoniem
Nou,als de overheid encryptie wil verzwakken,ga ik het juist versterken binnen mijn netwerk.
Vele anderen die ook encryptie gebruiken zullen dat dan ook doen.
Het werkt gewoon contra productief om daar over te blijven lobbyen,zonde van de tijd.
Laat de encryptie gewoon wat het is en ga niet lopen bakkeleien beste kabinetsleden,dus over verzwakking.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.