image

BlackBerry levert 'spionagebestendige' tablet aan Duitsland

zaterdag 3 september 2016, 09:01 door Redactie, 6 reacties

BlackBerry en Samsung hebben naar eigen zeggen de eerste "spionagebestendige" tablet aan de Duitse overheid geleverd. Beide bedrijven maakten dit tijdens de IFA-beurs in Berlijn bekend. De SecuTABLET, zoals het apparaat wordt genoemd, is gebaseerd op de nieuwste versie van de Samsung Galaxy Tab S2.

Het bevat een Secusmart-beveiligingskaart voor het versleutelen van zowel data op het apparaat als gegevens die worden verzonden. Ook bevat de tablet certificaatmanagementsoftware voor het beheren van alle sleutels en certificaten die in de tablet zijn opgeslagen. Later dit jaar zal er ook "beveiligde stemtechnologie" worden toegevoegd. De nieuwe tablet is al door de Duitse overheid goedgekeurd voor gebruik met geclassificeerde documenten en wordt inmiddels ook al gebruikt. Daarbij stellen BlackBerry en Samsung dat medewerkers door de tablet onderweg kunnen werken zonder dat ze slachtoffer van spionage worden. Hoeveel de Duitse overheid voor de tablets heeft betaald is onbekend.

Reacties (6)
03-09-2016, 09:34 door ph-cofi
Is de encryptie in deze tablet voor de Duitse overheid nou wel of niet verzwakt? Volgens de pers heeft de "Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI)" het ding goedgekeurd. Bestellingen vanuit de politiek en het criminile circuit zijn te verwachten.
03-09-2016, 13:37 door Anoniem
Het feit dat een dergelijke tablet gemaat wordt geeft al aan dat we allemaal verneukt worden qua veiligheid.
03-09-2016, 14:39 door Anoniem
Ach,hackvrij bestaat niet het zal in de techniek altijd een kat en muisspel blijven tussen beveiligers en hackers.
03-09-2016, 18:23 door karma4
Door Anoniem: Ach,hackvrij bestaat niet het zal in de techniek altijd een kat en muisspel blijven tussen beveiligers en hackers.
In overeenkomst met de fysieke wereld met sluitsystemen en sloten. Alles veranderd wat nu nog veilig is is het morgen niet.
03-09-2016, 19:57 door Anoniem
Versleutel"-deskundigen" maken doorgaans de fout te denken dat encryptie gelijk is aan security. Zo werkt het natuurlijk niet, maar er zijn gek genoeg wel hele volksstammen die daar in trappen.
03-09-2016, 22:12 door Anoniem
Dacht het niet hoor, de Overheid ligt iets achter na de lekken van Snowden, en willen nu iets veiligers om mee te communiceren. Je kunt ook zelf een open hardware laptop kopen, en daar Tails opzetten, met Tor aan boord, en PGP
en nog meer van dat soort zaken. Overheden werken meer met tokens of andere beveiligingskaarten.

Uiteindelijk is het allemaal wel hetzelfde, het gaat om een device waar je veilig mee kunt communiceren.
Je kunt zelfs Tails op een secure USB stickie zetten, waar de hardware van de USB stick in epoxsie is gegoten,
of neem stick met een pincode op. Installeer daarop weer Tails of iets anders, en boot die op de open-hardware
laptop. Volgens mij is dat nog veiliger, want alleen open-hardware en open-software geeft je de kans om zelf dingen
te onderzoeken. BlackBerry en Samsung zijn niet open-hardware.

Bekijk maar eens iets van Jacob Appelbaum.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.