image

"Kunstmatige intelligentie onmisbaar voor politie in 2030"

maandag 5 september 2016, 14:11 door Redactie, 19 reacties

Kunstmatige intelligentie (AI) zal in 2030 een zeer belangrijke rol spelen in het handhaven van de openbare veiligheid en het ondersteunen van de politie, zo stellen experts in een door de Universiteit van Stanford gepubliceerd onderzoek (pdf). De experts bekeken verschillende toepassingen voor AI.

Eén van de onderwerpen gaat over openbare veiligheid en security. Volgens de experts maken steden al gebruik van kunstmatige intelligentie voor openbare veiligheid en security. In 2030 zal een doorsnee Noord-Amerikaanse stad hier erg nog veel afhankelijker van zijn geworden. Het gaat dan om surveillancecamera's die afwijkingen kunnen opmerken die op een mogelijk misdrijf duiden, het gebruik van drones door de politie om gebieden te surveilleren en "predictive policing", waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om misdrijven te voorkomen die nog moeten plaatsvinden.

De onderzoekers stellen dat het gebruik van AI voor deze onderwerpen zowel voor- als nadelen heeft. Het gebruik van AI kan aan de ene kant een vergaande inbreuk op het privéleven van mensen opleveren. Aan de andere kant kan politie door AI alleen optreden als dat nodig is, waardoor politiewerk meer gericht wordt. Ook kan het de vooroordelen die mensen hebben bij het maken van beslissingen wegnemen.

Cameratoezicht

Als voorbeeld wijzen de experts naar de inzet van AI bij cameratoezicht. Surveillancecamera's worden vooral gebruikt om misdrijven op te lossen dan te voorkomen. Dit komt volgens de experts vooral door de lage kwaliteit van de beelden en het gebrek aan mankracht om alle videobeelden te bekijken. Als kunstmatige intelligentie zich verder ontwikkelt kan het helpen door videobeelden op afwijkingen te controleren. Het gaat dan niet alleen om misdrijven door criminelen, maar ook wangedrag van de politie.

Dit soort ontwikkelingen kunnen er echter voor zorgen dat er nog meer grootschalige surveillance zal plaatsvinden. Volgens de onderzoekers is het dan ook "essentieel" dat AI op het gebied van veiligheid het vertrouwen van het publiek krijgt. Daarnaast doen ze in het rapport aanbevelingen hoe privacy in een wereld met kunstmatige intelligentie kan worden beschermd.

Reacties (19)
05-09-2016, 15:04 door Anoniem
Flauwekul verhaal! Je kunt absoluut niet in de toekomst kijken en voorspellen hoe de wereld er over 14 jaar uit ziet.

Dat mensen zich hier mee bezig houden.....
05-09-2016, 15:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-09-2016, 15:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-09-2016, 15:57 door Anoniem
"waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om misdrijven te voorkomen die nog moeten plaatsvinden." Dit doet me een beetje denken aan Person of Interest. Vind dat met zo'n systeem de privacy van de burger in het geding komt.
05-09-2016, 15:58 door Anoniem
Als ik het goed begrijp gaat de misdaad naar een absolute dieptepunt, kun je in die tijd nog wel over straat lopen zonder
dat je wordt berooft, vermoord of weet ik veel.
Of weer een verkoop praatje om het recht te hebben om te monitoren.
05-09-2016, 16:08 door Anoniem
Heb net de serie Person Of Interest afgerond... Gaat over exact hetzelfde onderwerp!

OT: er zijn al best wel lang camera systemen die afwijkend gedrag kunnen herkennen, alleen gebeurd dit uiteraard 'live'. Er valt hierdoor nog weinig te voorkomen...
05-09-2016, 20:00 door karma4
Je moet het idee loslaten dat Universiteiten voor fundamenteel wetenschap onderzoek staan. Neem https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_University Het is een private onderneming die zich voorstaat dat de afgestudeerden tezamen de 10-e plaats op de wereldeconomie vormen.
Er mogen studeren is niet gratis reken op 45k per jaar. http://www.topuniversities.com/student-info/student-finance/tuition-fees-world%E2%80%99s-top-universities ofwel 200k voor een studie van 4 jaar. Dat moet ergens terugkomen bijvoorbeeld door de banen in de markt te creeren.

Het is net als de marketing van de kruidenier. In de jaren 50 deed de eigenaar dat zelf hij kende iedereen persoonlijk.
Nu moet het onpersoonlijk in de molochen van de onpersoonlijke ketens. Het gaat ook maar is niet veel anders.

Bromsnor was vroeger goed op de hoogste wat er speelde. De verwachtingen door de omgevingen en gedragingen waar te nemen gaf een goed beeld waar iets fouts speelde. Hij zat er ook wel naast. Nu gaan we dat zelfde doen in de grote data omgevingen. Daar zal ook het nodige fout ingeschat worden. Je moet niet de fout maken dat wat een computer zegt wel waar zal zijn.
05-09-2016, 21:14 door Anoniem
moet denken aan de film minority report als ik het goed heb geschreven. denk niet dat we naar zo'n maatschappij moeten gaan
05-09-2016, 21:40 door Anoniem
Van hun eigen intelligentie moeten ze het niet hebben dus ik denk dat er alleen nog kunstmatige oplossing mogelijk is , hoe erg ik het ook vind .
05-09-2016, 22:52 door Anoniem
Door Anoniem: "waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om misdrijven te voorkomen die nog moeten plaatsvinden." Dit doet me een beetje denken aan Person of Interest. Vind dat met zo'n systeem de privacy van de burger in het geding komt.

Een klein stapje verder is mensen aanhouden , veroordelen en opsluiten die in de verre toekomst een misdrijf zullen plegen waarvan ze zich zelf nog niet bewust zijn .
05-09-2016, 23:05 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem: Flauwekul verhaal! Je kunt absoluut niet in de toekomst kijken en voorspellen hoe de wereld er over 14 jaar uit ziet.

Dat jij dat niet kan wil nog niet zeggen dat andere mensen dat niet kunnen (op een wetenschappelijk verantwoorde manier).
Je hoeft het nieuws maar even te bekijken om in te zien dat er nog geen betrouwbare toekomstvoorspellingen gemaakt worden. Wetenschappenlijk noch mystiek verantwoord.
06-09-2016, 00:18 door Anoniem
De WRR heeft hier een mooi rapport over geschreven: http://www.wrr.nl/publicaties/publicatie/article/big-data-in-een-vrije-en-veilige-samenleving/
Maar of er iets mee gedaan wordt?
06-09-2016, 00:37 door Anoniem
"Het laagste oplossingspercentage in de westerse wereld", enige vorm van intelligentie is van harte welkom bij Nederlandsche politie ! ;P

Oh ja, ze hebben natuurlijk meer geld nodig ....
06-09-2016, 08:05 door Anoniem
Door Anoniem: Flauwekul verhaal! Je kunt absoluut niet in de toekomst kijken en voorspellen hoe de wereld er over 14 jaar uit ziet.

Dat mensen zich hier mee bezig houden.....
Als je niet alles weet, waarop is jouw oordeel dan gebaseerd?
06-09-2016, 19:33 door jali
Alsof alle investeringen in politie en diensten als de AIVD nu zo goed werken. Heb nu niet echt de indruk dat ze met alle technische middelen om kunnen gaan en al helemaal niet dat ze echt iets voorkomen.
Mooi voorbeeld (slechte woordkeuze) is momenteel op Discovery "Inside 9-11". Ze hoorden veel, helaas apart van elkaar en op menselijk gevoel.
Wellicht kan AI wel gaan zorgen dat de verschillende data bij elkaar komt en dat de diensten van hun eilandjes afkomen. Dan kan het zeker wat gaan opleveren. De menselijke factor is nu veel te groot voor datamining en te versnipperd.
07-09-2016, 12:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-09-2016, 12:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2016, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om misdrijven te voorkomen die nog moeten plaatsvinden." Dit doet me een beetje denken aan Person of Interest. Vind dat met zo'n systeem de privacy van de burger in het geding komt.

Een klein stapje verder is mensen aanhouden , veroordelen en opsluiten die in de verre toekomst een misdrijf zullen plegen waarvan ze zich zelf nog niet bewust zijn .

Of maar meteen beginnen met een abortus zodat deze mensen niet op de wereld komen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.