image

Dijkhoff: cybercrime en cyberspionage bedreigen veiligheid

maandag 5 september 2016, 17:21 door Redactie, 6 reacties

Cybercriminelen en cyberspionnen vormen een steeds groter gevaar voor de digitale veiligheid in Nederland, zo heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bij de presentatie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 (CSBN 2016) aan de Tweede Kamer laten weten.

Beroepscriminelen maken volgens de staatssecretaris gebruik van geavanceerde digitale aanvalsmethoden waar naast de overheid ook bedrijven en burgers het slachtoffer van worden. Volgens Dijkhoff zijn de bevindingen uit het CSBN 2016 zorgelijk: "Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie."

Daarnaast is digitale spionage, gericht op politieke en economische informatie, het afgelopen jaar toegenomen. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid en concurrentiepositie van Nederland, stelt Dijkhoff verder. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bijvoorbeeld spionage waargenomen bij Nederlandse bedrijven binnen de defensie-industrie en de topsectoren.

"Nederland heeft de kennis, kunde en capaciteiten om op dit moment op topniveau in het digitale domein te kunnen acteren. Toch zijn extra inspanningen noodzakelijk. Om de bedreigingen het hoofd te blijven bieden, moet Nederland de volgende stap zetten om in het digitale tijdperk mee te komen. Dat kan alleen als overheid en het bedrijfsleven samen optrekken. De samenleving verwacht dat ook", aldus de staatssecretaris.

Reacties (6)
05-09-2016, 17:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-09-2016, 18:31 door Anoniem
Gelijk de great firewall of China Kuch Nederland maar invoeren ?
05-09-2016, 19:08 door Ron625
Waarom moet iedere PC de mogelijkheid hebben, om op internet te komen?
In een bedrijf of instelling kunnen ook gevoelige verbindingen worden omgezet naar VPN, dan zijn die beter beveiligd.
05-09-2016, 19:37 door Anoniem
FUD verspreiden tbv gunstige stemming voor de wet computercriminaliteit 3.

Overheid en politie en andere surveillance liefhebbers trekken samen in wisselbeurt op om via de media de publieke opinie te bespelen.

De nieuwe wet computercriminaliteit 3 moet en zal erdoor komen.
05-09-2016, 22:34 door Anoniem
Zolang bedrijven slechts deels zijn doordrongen van de noodzaak om een FDE te draaien op (bedrijfs) pc en maatregelen om starten van usb/externe media uit te sluiten, maakt dat niet veel uit.De hoeveelheid laptops die 'verdwijnen' / worden verloren..
06-09-2016, 15:59 door Anoniem
Uit Eigen ervaring: De AIVD site zegt bedrijven cybercrime te melden en ze hebben een flyer maar als je bij ze aanklopt komen ze ook echt langs. Alleen komen ze nooit met advies (3 jaar ervaring en regelmatig contact) , ze kijken alleen of jouw bedrijf voor hun een asset is als verlengstuk van hun organisatie. Het is alsof je een virusscanner installeert maar wat je installeert is juist malware. Met de AIVD had ik een prettige samenwerking tot de bezuinigingen, toen moest er wat gebeuren in Nederland of de geldkraan ging dicht. Ik ben er persoonlijk en bedrijfsmatig niet veiliger op geworden. Ze hebben mij in feite gebruikt en mijn gegevens zelfs doorgespeeld aan het buitenland (meerdere landen die ook weer gretig delen) met het gevolg dat ik de deur niet meer uit kan, geen werk of huis meer heb en geintimideerd wordt dat ik vooral geen boek moet schrijven omdat ik hiervoor vervolgd kan worden. Dus wat doet de AIVD qua veiligheid? Het geroep om cybercrime is een Honeypot. Ik ben naar mijn beleving mijn leven kwijt en er zijn dingen gebeurd waar ik niet over spreek. Een ding is mij duidelijk en dat is dat de AIVD zich geen moer interesseert voor mensenlevens en dat boek.... informanten vallen helemaal niet onder de WIV (wet inlichtingen- en veiligheiddiensten). Misschien kan Arnoud Engelfriet hier eens naar kijken en dit bevestigen?

Mijn advies is dus : Los je cybercrime zelf op en reken vooral niet op de overheid..... ze denken alleen aan zichzelf en als het geld op is dan organiseren ze iets om zichzelf te rechtvaardigen. Zoals de FBI in Amerika dat ook doet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.